Ga naar hoofdinhoud

Limburgse paardenhandelaar hangt ruim tien jaar cel boven het hoofd

Twaalf tot vijftien jaar cel. Een dergelijke straf hangt paardenhandelaar Mario van G. (52) uit Limbricht, die in Engeland verdacht wordt van het importeren van vijftig kilo cocaïne, mogelijk boven het hoofd. Van G. werd op 13 juli gearresteerd bij een grenscontrole in Dover. Speurhonden stuitten toen in zijn paardenvrachtwagen op de cocaïne, die verdeeld was over vijftig pakketten van één kilo.

De drugs zaten verstopt in een uitgehold deel van de wagen. Twaalf tot vijftien jaar celstraf is in Groot-Brittannië een reguliere straf voor het smokkelen van grote hoeveelheden drugs, zegt een medewerker van de griffie van de rechtbank in Canterbury, waar Van G. op 27 november terecht zal staan.

Van G. ontkent schuld

Het proces begon afgelopen vrijdag met een hoorzitting, waarbij Van G. officieel in staat van beschuldiging werd gesteld. De paardenhandelaar verklaarde onschuldig te zijn. Eind dit jaar zal hij zijn bewering moeten staven voor de rechter. Er zijn vier zittingsdagen uitgetrokken door de rechtbank.

Gedetineerd in Groot-Brittannië

Momenteel verblijft de paardenhandelaar in de gevangenis in het Elmley, een plaats ten noordwesten van Canterbury (Groot-Brittannië). Hij kan zijn advocaat een verzoek laten indienen om tot aan de inhoudelijke behandeling buiten de gevangenis te wonen. Hij moet dan wel over een woning beschikken.

Eerder drugsincident

Eind 2015 werd Van G. ook aangehouden, toen de Britse politie in Binfield (graafschap Berkshire) bijna tien kilo cocaïne en ruim twintigduizend pond vond. Ook toen zaten de drugs verstopt in zijn paardenvrachtwagen. Op een nabijgelegen adres werd nog eens ruim tweehonderdduizend pond gevonden, het grootste deel daarvan zat in een koffer die op een kleerkast lag.

Vrijspraak drugshandel en witwassen

Van G. werd toen verdacht van drugshandel en witwassen, wat hij ontkende. Vorig jaar juli is hij voorgeleid voor een juryrechtbank in Reading. De jury heeft Van G. vrijgesproken. De voormalige ruiter had echter geen verklaring voor de grote hoeveelheid geld. Na een internationaal onderzoek naar bewijzen afkomstig van Britse en Nederlandse banken oordeelde de rechter dat het geld op een onrechtmatige manier was verkregen. Daarop moest hij het totale bedrag van ruim een kwart miljoen euro inleveren.

Bron: Limburger

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.