Ga naar hoofdinhoud

Massaal voor vernieuwd Olympisch format gestemd

Op de algemene vergadering van de FEI is massaal voor het vernieuwde Olympisch format gestemd. Dit betekent dat over vier jaar een team van slechts drie ruiters en één reserve naar Tokio zal reizen. Op de Wereldruiterspelen van 2018 zal nog wel een team met vier ruiters aan start verschijnen. Het voorstel gaat nu naar het IOC Executive Board, voor definitieve goedkeuring in 2017.

Slechts elf van de 107 Nationale Federaties stemden tegen het voorstel, hiertoe behoorden onder andere Frankrijk, Duitsland en Nederland.

De Vos blij

Ingmar de Vos, president van de FEI, was verheugd met de uitkomst. “We moeten het aantal deelnemende landen aan de Olympische Spelen verhogen, maar binnen het al vastgestelde aantal van tweehonderd. ”

“Het aantal teamleden verminderen tot drie per land, was de enige manier om het aantal vlaggen te verhogen. Natuurlijk moet het nu nog goedgekeurd worden door de IOC, maar het opent de deur voor landen die de Spelen eerst alleen maar als droom hadden”, sprak De Vos.

Springen

De veranderingen binnen het springen houdt in dat er twintig teams aanwezig zullen zijn, elk met drie combinaties. Voor landen zonder teamkwalificatie zijn vijftien startplaatsen beschikbaar, maximaal één combinatie per land.

De landenwedstrijd zal nu ná de individuele wedstrijd plaatsvinden. Nog nader te bepalen zijn de cut-off score en het strafpuntensysteem voor combinaties die uitgesloten zijn of, om welke reden dan ook, hun ronde niet af kunnen maken.

Dressuur

Net als bij het springen, mag er voor landen die zich niet met een team gekwalificeerd hebben, maximaal één combinatie een start verschijnen.

Medailles zullen nu verdeeld worden op basis van de Grand Prix Special, die naar wens van de ruiter met of zonder muziek verreden zal worden. De muziek wordt niet meegenomen in de beoordeling.

In de Grand Prix komen zes groepen van achttien deelnemers aan start. De beste twee deelnemers van elke groep en zes combinaties met de hoogste scores, kwalificeren zich voor de kür op muziek.

Acht teams (24 combinaties) kwalificeren zich voor de Grand Prix Special. Daarnaast wordt er een nieuw systeem voor het bepalen van de startvolgorde geïntroduceerd.

Eventing

Bij de eventing mogen voor ieder land dat zich niet met een team gekwalificeerd heeft, twee combinaties deelnemen.

De volgorde van de evenementen blijft onveranderd, maar de dressuur wordt niet meer over twee, maar op één dag gereden. De moeilijkheidsgraad van de gedefinieerd als Olympisch niveau.

De belangrijkste verandering is misschien wel dat ruiters die één onderdeel niet kunnen voltooien, voor het team wel aan start mag verschijnen in het volgende onderdeel (mits veterinair goed bevonden).

Para-dressuur

Elk direct gekwalificeerd team mag vier combinaties meebrengen, waarbij van te voren moet worden aangegeven welke drie voor het team rijden. De vierde ruiter rijdt alleen individueel mee.

De medailles worden verdeeld op basis van de landenproef en niet meer over twee proeven. In de kür op muziek mogen de beste acht combinaties van elke Grade starten.

De volgorde van de evenementen wordt wel ietsje aangepast, eerst wordt de individuele proef gereden, waarna dan pas de landenwedstrijd verreden wordt. Als laatst volgt de kür.

Klik hier voor alle veranderingen.

Bron: FEI

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.