Ga naar hoofdinhoud

Nederlands vierspanteam bovenaan in Aken

Voor de zevende keer op rij heeft het Nederlandse vierspanteam goud gewonnen in de landenwedstrijd van Aken. Het team van bondscoach Harry de Ruyter bestond uit Koos de Ronde, Theo Timmerman en IJsbrand Chardon. De Ronde eindigde als beste Nederlander op een tweede plek, achter de wereldkampioen Boyd Exell. Timmerman werd vijfde, Chardon zevende.


De Nederlandse vierspanrijders namen de leiding na de dressuur en gaven deze positie gedurende de zware wedstrijd in Aken niet meer uit handen. “Theo reed een goede, degelijke dressuurproef,” aldus De Ruyter. “Hij reed gedurfd en liet veel schwung zien.” Timmerman eindigde in dit onderdeel als derde achter winnaar Chester Weber en de als tweede geplaatste Boyd Exell. Ook Koos de Ronde reed een goede proef, waar wellicht wat meer in had gezeten.

De door de hevige regenval zeer drassig geworden bodem resulteerde in een zware marathon op zaterdag, die werd bezocht door 37.000 bezoekers. De marathon telde mee voor zowel het individuele-als het landenklassement waarbij de beste rijders van de individuele stand na dressuur en vaardigheid als laatste van start gingen.

Koos de Ronde stond na de dressuur en de vaardigheid op de derde plaats, maar had er vantevoren een hard hoofd in of hij het gat met leider Chester Weber en de als tweede geplaatste Boyd Exell kon dichtrijden. “Het verschil van bodemomstandigheden tussen de eerste en de laatste deelnemer was enorm,” vertelt Koos de Ronde. “Daardoor was het moeilijk om te accelereren. Maar met Nietje en Santana als achterspan had ik veel power en kon ik alles volgens planning rijden.” De Ronde werd tweede in de marathon, die werd gewonnen door de Duitser Michael Brauchle en passeerde in de eindrangschikking Chester Weber, voor wie hij af en toe als navigator fungeert in de marathon als hij zelf niet hoeft te rijden.
Het is de tweede keer op rij dat De Ronde tweede wordt in Aken achter Exell. Weber slaagde er niet in zijn leiding te behouden en zakte naar de derde plaats.Theo Timmerman kwam niet uit de verf in de marathon en werd 11de in dit onderdeel. Mede dankzij De Ronde’s hoge klassering wist het Nederlandse team haar voorsprong op Duitsland na de marathon vast te houden.

Op zondag stond de afsluitende vaardigheidsproef op het programma. Het verschil met Duitsland was klein en nadat Chardon een balletje liet rollen, nam de druk voor tweede starter Theo Timmerman toe. Timmerman reed vervolgens een van de, achteraf, slechts drie dubbele foutloze ritten en stelde, terwijl Koos de Ronde nog moest starten, het goud al zeker. Laatste starter De Ronde baalde er van dat hij een balletje van de kegels tikte, maar dit bracht de ongeslagen reputatie van de Nederlandse vierspanmenners niet in gevaar.

Bondscoach Harry de Ruyter was blij en trots op ‘zijn’ vierspanrijders: “Zowel Theo als Koos hebben een zeer sterke wedstrijd gereden. Het is jammer dat IJsbrand het zonder drie van zijn toppaarden moest doen, maar als team staan we sterk en dat hebben we opnieuw bewezen.

Bron: Horses / KNHS

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook