Tweede Kamer stelt vragen over exportbeperkingen EIA

Nadat Henk Bleker zich namens zijn organisatie Vee&Logistiek Nederland vorige week zorgen maakte over de exportpositie van de Nederlandse paardensector, heeft Tweede Kamerlid Helma Lodders schriftelijke vragen gesteld aan de staatssecretaris van Economische Zaken over de exportbeperkingen die van kracht zijn geworden na de vaststelling van EIA in Nederland.

Schriftelijke vragen van het Helma Lodders aan de staatssecretaris van Economische Zaken over het bericht ‘Ernstige zorgen over de exportpositie van de Nederlandse paardensector’

1. Kent u het bericht ‘Ernstige zorgen over de exportpositie van de Nederlandse paardensector’?

2. Klopt het dat er zowel in Nederland (1 geval) als in Duitsland (meerdere) gevallen van EIA (Equine Infectieuze Anemie) voorkomen?

3. Klopt het dat vanwege de gevallen van EIA in Nederland de export naar China en Zuid-Afrika op slot zit? En zijn er meer landen waarvoor dit geldt of waar aanvullende eisen worden gesteld?

4. Klopt het dat Duitsland, met meerdere uitbraken van EIA, gunstigere bindende exportcertificaten hanteert en zo ja waar zitten de verschillen op EIA en zijn er ook verschillen op andere dierziekten, en zo ja welke?

5. Klopt het dat in Duitsland het betreffende bedrijf waar EIA geconstateerd is gesloten blijft maar andere bedrijven kunnen exporteren waarbij middels bloedtesten moet worden aangetoond dat bedrijf/dier vrij is van EIA?

5. Heeft de staatssecretaris zicht op de verschillen in de bindende exportcertificaten tussen de EU lidstaten en derde landen?

6. Welke acties gaat de staatssecretaris op korte termijn ondernemen om de verschillen gelijk te trekken en de Nederlandse exportpositie niet op achterstand te plaatsen?

Lees ook:
Henk Bleker: ‘Duitsland heeft bij EIA streepje voor’
Nederlands EIA geval zorgt voor verdere aanscherping export naar meerdere landen

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

 

Reageer
Discussie zien we graag op Horses, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Reacties zonder naamsvermelding kunnen zonder opgave van reden worden verwijderd. Om de toegankelijkheid en leesbaarheid van de discussie te bevorderen geldt een maximale reactielengte van 250 woorden. Lees hier alle voorwaarden.