Ga naar hoofdinhoud

Vaker fourageren verbetert effect training

,,Als een paard de hele dag kan fourageren, dan heeft hij minder last van chronische stress en levert een training meer resultaat op", zo legde etholoog dr Machteld van Dierendonck woensdagavond uit tijdens het forum Paardenwelzijn van het Groenhorstcollege in Barneveld. .,,Dat heeft te maken met het leerproces van het paard', verklaart de gedragsdeskundige.

De uitleg van Machteld is helder. ,,Je moet het leerproces van het paard begrijpen als ruiter of trainer. Een paard leert beter als hij weinig last van stress heeft.” Paarden kennen twee soorten stress volgens van Dierendonck. ,,Chronische en acute stress. Acute stress is die kruiwagen die vlak voor hem omvalt en waar hij erg van schrikt. Voor chronische stress bestaan meerdere oorzaken. Als een paard te weinig sociaal contact met andere paarden heeft, levert dit hem chronische stress op.” Van Dierendonck legde uit dat het in Zweden verboden is om paarden in een rijtje boxen te zetten met dichte wanden er tussen en uitzicht op een blinde muur. ,,Dat mag niet meer. In Zweden mag je geen paard alleen stallen en als er een rij boxen is, moeten ze elkaar kunnen zien.” Het is logisch dat de etholoog dus ook pleit voor veel sociaal contact bij de Nederlandse paarden.

Een andere oorzaak voor chronische stress is dat een paard te weinig fourageermogelijkheden heeft. ,,Paarden moeten de hele dag ruwvoer kunnen eten. Ik heb wel eens camera’s op paarden staan ’s nachts en ik kan je vertellen: ze slapen wel wat, maar ze zijn vooral wakker. En als ze wakker zijn, zegt hun hele wezen: ‘je moet eten’. Daarom is het goed om paarden minder krachtvoer te geven en juist wel veel ruwvoer. De hele dag. Worden ze te dik? Hooibuik? Je kunt ze ook oud hooi geven dat is natgemaakt, ze stro laten eten of ze op takken laten knabbelen.” Er is een hele rij chronische stressveroorzaakers voor paarden te noemen, maar naast sociaal contact en fourageren is er volgens Machteld nog eentje in de top drie: ,,de inconsequente ruiter.” 

Van Dierendoncks’ uiteindelijke conclusie is dat als je het chronische stressniveau van je paard in de training naar beneden weet te krijgen omdat hij geen constant hongergevoel heeft, hij veel beter kan leren en de training meer effect heeft.

2 reacties op “Vaker fourageren verbetert effect training

  • Jelle

    Wat dat betreft is de mens hetzelfde als een paard: we schijnen alleen maar te leren als er je er iets voor terug krijgt, als er een “what’s in it for me” van toepassing is. Uiteraard is het zowiezo natuurlijker en dus beter als een (normaal gezond) paard 24/7 ruwvoer ter beschikking heeft, maar wij veranderen ons (voer-)gedrag pas indien we het voordeel van een betere training als “beloning” krijgen. Alleen al het psychische en fysieke welzijn van het paard zou genoeg reden moeten zijn om vaker te fourageren, waarom zou je anders een paard dat (tijdelijk) niet aan trainingen wordt blootgesteld vaker ruwvoeren? Dit zal ook wel een manier van “verkoop de boodschap” zijn, ergens wel triest dat het op die manier moet…Maar goed dat het aangekaart is.

  • hennyvanamon

    ik ben het hier helemaal mee eens mijn paard is 29 jaar staat ook in een stal waar hij zijn buren kan zien en ruiken ook staat hij enkele uren per week op de wei maar nu, waar het over gaat hij eet heel de dag oud/nat hooi de mede-stal genoten en het managment is het hier niet mee eens en vinden dat ik hem te verwent NEE HOOR juist niet…. ik leg de plukken hooi verdeelt over de gehele stal zo moet hij ook nog moeitte doen voor zijn eten…….. gr henny/amon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.