Ga naar hoofdinhoud

Zomertijd = wedstrijdtijd?!

wedstrijd rijdenVoor veel paardenliefhebbers betekent de zomer niet alleen maar zon en vakantie maar veelal ook aandacht voor wedstrijdrijden. Voor een aantal internationale topruiters kan dat betekenen dat ze bij het CHIO Aachen of de Europese kampioenschappen in Rotterdam mogen presteren, terwijl de Nederlandse top en subtop hun hoogtepunt van het jaar, de Nederlandse Kampioenschappen in de Steeg, al achter de rug hebben. Maar ook in de basis zijn ruiters flink bezig met het rijden van wedstrijden. Volgens de KNHS werd er in 2010 zo’n 7.173 evenementen georganiseerd, met net iets minder dan 800.000 starts in de basis en de subtop.

Maar wat betekent het rijden van wedstrijden eigenlijk voor paard en ruiter? Waarschijnlijk zijn de meeste ruiters het ermee eens dat het presteren op een wedstrijd meer inspanning kost dan het trainen thuis. Voorafgaand aan de wedstrijd wordt er ook vaak uitgebreid los gereden op het voorterrein. Hierbij wordt het paard vaak intensief aan het werk gezet, en ook de ruiter zal zelf meer inspanning moeten leveren. Hier is het dus belangrijk dat zowel paard en ruiter een goede conditie hebben, die het hen mogelijk maakt om ook na een intensieve inrijperiode nog optimaal te kunnen presteren.

Moderne meetapparatuur, die fysieke kenmerken zoals hartslag, hartritmevariabiliteit, tempo en afstand tijdens het rijden meten, zijn zeer waardevol om de voortgang van fitness en andere trainingsparameters te volgen. Ruiters die de training van zichzelf en hun paarden op een objectieve manier bijhouden zijn vervolgens veel beter in staat om ook op een wedstrijd fysiek beter te kunnen presteren. Naast de fysieke inspanning is het belangrijk dat ruiters ook met de mentale belasting van een wedstrijd rekening houden. De sfeer en drukte rondom de wedstrijd kan vooral voor een jong paard vermoeiend en vooral stressvol kan zijn. Bovendien, ook al duurt de eigenlijke dressuurproef of springparcours slechts een paar minuten, moet het paard moet toch voor een groot deel van de dag op de trailer of vrachtwagen staan. Omdat de meeste ruiters van de basissport met slechts één paard op wedstrijd gaan, betekent dit dat het paard zonder soortgenoot voor langere tijd in een relatief krappe ruimte staat. Een gemiddelde wedstrijddag is daarmee heel verschillend van een dag op stal en staat meestal ver af van de natuurlijke situatie. Paarden zijn van nature vluchtdieren, die het liefst vrij bewegen en het sociale contact met soortgenoten actief opzoeken. De spijsvertering van paarden is ontwikkeld om tussen de 12-16 uur per dag vezelrijk eten (ruwvoer) op te nemen. Op een wedstrijddag moeten veel paarden het vaak doen met maximaal één hooi net in de trailer. Ook voldoende opname van vocht is belangrijk op een wedstrijddag. Hooi speelt een belangrijke rol voor een goed wateropname. Om stress op een wedstrijddag te verminderen en tegelijkertijd de kans op een optimale prestatie te verhogen is het aan te bevelen om:

1. Indien mogelijk, een tweede paard mee te nemen in de trailer.
2. Het paard zo min mogelijk op de trailer te laten staan; in plaats daarvan met het paard aan de hand te stappen.
3. Voldoende hooi mee te nemen, zodat het paard niet langer dan 3-4 uren achtereen hoeft te vasten en voldoende vocht kan vasthouden voor zijn prestatie.

Tekst: ISES

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.