Ga naar hoofdinhoud

Wel of niet ontwormen?

3D Ontwormen Vier op de vijf paarden die ontwormd worden dragen geen worminfectie bij zich. Dierenartsen adviseren eigenaren hun paarden alleen te ontwormen op het moment dat ze daadwerkelijk besmet zijn. Maar hoe weet je of jouw paard tot de 20% van de paardenpopulatie met een wormbesmetting behoort? “Laat in principe drie keer per jaar mestonderzoek uitvoeren. Afhankelijk van de uitslag weet je of het paard ontwormd moet worden”, legt parasitoloog Wicher Holland uit.

Aan de buitenkant is meestal niet in te schatten of een paard besmet is met wormen. Tegen de tijd dat het zichtbaar wordt, is een paardeneigenaar eigenlijk altijd te laat met ingrijpen. Soms zijn er wormen op de mest te zien. Dit is bijvoorbeeld het geval bij aars- en spoelwormen en heel soms (maar lang niet altijd) lintwormen. Bij een verwaarloosde infectie kunnen de gevolgen ernstig zijn. Paarden kunnen last krijgen van een doffe vacht, sterk verslechterde conditie en vermagerings-verschijnselen. Een infectie met lintwormen verhoogt het risico op koliek. Dierenartsen adviseren daarom op tijd te ontwormen, bij voorkeur op basis van onderzoek. Als de hoeveelheid wormeitjes boven een bepaalde drempelwaarde komt, is het tijd om het paard te behandelen.

Verschillende wormsoorten
Paarden kunnen besmet worden met verschillende wormsoorten met verschillende levenscycli. Het is daarom belangrijk in het voorjaar, in de zomer en in het najaar onderzoek uit te voeren. Uit de uitslag van het mestonderzoek blijkt met welke wormen het paard precies besmet is. Zo kan de dierenarts het juiste ontwormingsmiddel adviseren en wordt het risico op ontwikkeling van resistentie zoveel mogelijk beperkt.

De aanwezigheid van wormen is onder meer afhankelijk van management, stalomstandigheden, hygiëne en samenstelling van de groep paarden. Deze factoren spelen een belangrijke rol bij het opstellen van een volledig behandelplan. Niet alle wormsoorten – bijvoorbeeld de lintworm, horzellarven en aarsmaden- zijn via mestonderzoek aan te tonen. De dierenarts kan met behulp van zijn kennis over het stalmanagement bepalen of het waarschijnlijk is dat deze wormen aanwezig zijn en het behandelplan hierop aanpassen.

Zekere voor het onzekere
In het geval dat het opsporen van de parasiet niet tot de mogelijkheid behoort en er vermoedens zijn dat er sprake is van een besmetting, is het beter het zekere voor het onzekere te nemen en paarden te behandelen tegen de vermoedelijke besmetting. Holland: “Denk bewust na over het ontwormen, zo verklein je het risico op resistentie en voorkom je daarmee gezondheidsproblemen van paarden in de toekomst.”

Video 3D ontwormen paard

3D ontwormen

 

3 reacties op “Wel of niet ontwormen?

  • paardensportliefhebber

    Vorig jaar bij een paard mest onderzoek laten doen conclusie geen wormen,
    toch hadden wij het idee dat het paard wel wormen had, wormspuit gegeven, en had dus wel wormen, mest onderzoek is niet betrouwbaar toevallig hadden kennissen van ons in diezelfde tijd precies hetzelfde met een mini pony.
    Misschien goed voor de portemonai van de dierenarts maar niet voor het paard

  • nellie

    @paardensportliefhebber, achterhoek

    Helemaal mee eens, heb precies hetzelfde meegemaakt. Mestonderzoek laten doen omdat ik een nieuw paard verdacht van wormen. Conclusie geen wormen.
    De volgende dag zag ik spoelwormen in haar mest.
    Ik doe dus ook geen mestonderzoek meer als je vals negatieve uitslagen krijg. Ik ontworm liever een keer te veel dan dat wormen uit mijn paarden kruipen.

    In mijn ogen is dit is niets anders dan het spekken van de portemonee van ander waar je zelf niets beter van wordt, gecreeerd door de angst die gezaaid wordt dat ontwormen slecht is voor een paard.
    Het is inderdaad niet goed nee, maar een beter alternatief is er denk ik niet, tenzij je het risico wilt lopen op onherstelbare schade door een te laat ontdekte worminfectie.

    Ieder zijn eigen keus hierin, maar ik heb de mijne gemaakt.

  • Sandra

    Je spekt toch de dierenarts niet, maar bent juist zelf veel goedkoper uit. Wij laten elk jaar 2 maal mestonderzoek doen, indien nodig vaker. Aan de hand daarvan wordt er behandeld en dat is maar zelden. De kosten van een mestonderzoek van in totaal 5 paarden is ongeveer evenveel als 1 goede wormkuur!! Reken maar uit als je iedere 8 weken 5 keer een spuit moet geven tegenover 2 of 3 onderzoeken per jaar. Bovendien heb ik wel vertrouwen in het wormonderzoek van de dierenarts. Daarnaast is het logisch dat je de gezondheid van je paard in de gaten houdt en als je het niet vertrouwd ingrijpt, maar dat geldt niet alleen voor een wormbestmetting.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.