Ga naar hoofdinhoud

Aandachtspunten als ik mijn paard beschikbaar stel als draagmerrie?

Drachtige merrieVraag: Wij zijn de trotse eigenaren van een merrie. Nu heeft een stalgenoot ons gevraagd of wij ons paard als draagmerrie ter beschikking willen stellen. Zij wil graag onze merrie laten dekken door een door haar uitgezochte hengst. Het veulen is dan voor haarzelf bedoeld.

We voelen ons vereerd met dit verzoek, maar beseffen dat we hier wel erg goed over moeten nadenken. Niet alleen twijfelen we of we onze merrie eigenlijk wel willen ‘uitlenen’, maar er zitten ook een heleboel juridische risico’s aan. Heeft u misschien hier wat meer informatie over?

Schelstraete Advocaten
Antwoord: U bent benaderd door een stalgenoot met de vraag of u de in uw eigendom toebehorende merrie ter beschikking wilt stellen als draagmoeder. Het veulen zal dan aan de stalgenoot gaan toebehoren, zo is de bedoeling. Alvorens op dit verzoek in te gaan vraagt u zich af wat de risico’s zijn bij een dergelijke constructie.

Op de eerste plaats is het zo dat het veulen dat in de buik van de merrie groeit en dus ook uit de merrie geboren wordt in juridische zin aan dezelfde eigenaar toebehoort als de merrie. U kunt hier uiteraard van afwijken door uw afwijkende afspraken op schrift te stellen. Het is namelijk de bedoeling van partijen dat het veulen na de geboorte in eigendom van uw stalgenoot wordt. Doch indien u niets op papier zet of regelt (mondelinge afspraken zijn ook rechtsgeldig, maar in geval van een geschil moeilijk te bewijzen), zal het veulen aan u toebehoren. De eigendom van het veulen zowel voor als na de geboorte is aldus het eerste dat u moet vastleggen.

Op de tweede plaats is het krijgen van een veulen voor een merrie niet zonder risico’s. In principe doet u een derde partij een groot plezier door uw merrie ter beschikking te stellen, maar u loopt wel een risico dat uw merrie in dit proces iets overkomt. Aangezien u als eigenaar van dit paard in beginsel dit risico draagt, is het in deze situatie denkbaar om over deze risico’s aparte afspraken te maken.

Niet alleen uw merrie loopt een risico, ook het veulen. Stel nu dat uw merrie het pasgeboren veulen iets aandoet of niet accepteert. Het is mogelijk dat de eigenaar van het veulen (althans dat is uw stalgenoot indien u het als hierboven omschreven juist schriftelijk hebt vastgelegd) u dan aansprakelijk stelt voor de door hem/haar geleden schade. Indien deze persoon zo graag een veulen wil uit uw merrie is het ook verstandig om met betrekking tot deze aansprakelijkheid afwijkende afspraken te maken. In beginsel bent u als eigenaar van een dier namelijk aansprakelijk voor de schade die uw dier toebrengt aan andere dieren, personen of andere zaken.

Zoals u ziet, komen er bij deze ‘vriendendienst’ nogal wat risico’s kijken. En hoewel u uw stalgenoot begrijpelijkerwijs een plezier wilt doen, is het wel verstandig om één en ander op papier vast te leggen om te voorkomen dat u straks degene bent die een schadeclaim tegen zich gericht krijgt en ook om de eigendom van het veulen vast te leggen.

Luc Schelstraete is advocaat bij Schelstraete Advocaten in Tilburg en gespecialiseerd in hippisch recht.

Dit antwoord is op 12 april 2012 gepubliceerd op Horses.nl

Juridisch advies Schelstraete advocaten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.