Ga naar hoofdinhoud

Aanjager vrijspringen verantwoordelijk bij ongeluk?

Overzicht hengstenkeuring
Vraag: Tijdens de keuringen moeten springpaarden vrijspringen. Hierbij staan één of meerdere aanjagers in de baan. Wie is er verantwoordelijk op het moment dat een paard verkeerd over de hindernis gaat en daarbij een been breekt?

Antwoord Schelstraete Advocaten

Indien er tijdens het vrijspringen een ongeval plaatsvindt met één van de paarden doet zich de vraag voor wie verantwoordelijk is voor de daardoor ontstane schade. Deze vraag is echter niet eenvoudig te beantwoorden en hangt van een aantal factoren af. Eén van de vragen die men zich dient te stellen is of het ongeval inderdaad is ontstaan door een duidelijke fout van de aanjagers. Het kan namelijk ook zijn dat het ongeval ontstaat door de eigen energie van het paard en dat er eigenlijk geen verwijt gemaakt kan worden gemaakt aan de aanjagers. Indien er daadwerkelijk evident een fout is gemaakt, dan zal dat niet enkel voor rekening en risico van de eigenaar van het paard dienen te blijven. Het is dan zaak te bekijken hoe dit vrijspringen wordt georganiseerd en in welke relatie de aanjagers staan tot de organisatie van het vrijspringen.

Indien de aanjagers in een arbeidsrechtelijke relatie staan tot de organisatie van het vrijspringen, dan is meestal de organisatie de aansprakelijk te stellen partij . Vergelijk dit met een werknemer die onder werktijd schade toebrengt aan zaken van de opdrachtgever. Het kan echter ook zo zijn dat de organisatie werkt met vrijwilligers. Ook dan kan het onder omstandigheden de organisatie zijn die verantwoordelijk is voor de fouten die gemaakt worden door de vrijwilliger.

In de meeste gevallen echter zullen organisaties van vrijspringwedstrijden of keuringen algemene voorwaarden hanteren waarin zogenaamde exoneratieclausules staan omschreven. Dit wil zeggen dat de organisaties op voorhand aansprakelijkheden voor ongevallen als het hier besprokene willen uitsluiten. Indien men als eigenaar deelneemt aan het vrijspringen, geldt dat dit in principe geschiedt op eigen risico en dat de organisatie niet aansprakelijk gesteld kan worden. Indien er echter een dusdanige fout is gemaakt door één van de aanjagers, dan zou men als eigenaar kunnen betogen dat het in dat geval niet redelijk is voor de organisatie om zich op een dergelijke clausule te beroepen. Het is dan echter aan de rechtbank om te oordelen of de exoneratieclausule de organisatie van het vrijspringen onthoudt van aansprakelijkheid of dat deze terzijde gesteld dient te worden. Dat dient per geval apart beoordeeld dienen te worden.

Het is in elk geval zaak om voor deelname aan vrijspringwedstrijden of keuringen te bezien of er in de algemene voorwaarden aansprakelijkheidsuitsluitingen zijn vermeld. In dat geval zal een mogelijke actie tot het aansprakelijk stellen voor de schade lastiger zijn dan wanneer de organisatie deze niet hanteert.

Klik hier voor alle artikelen van Schelstraete Advocaten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.