Ga naar hoofdinhoud

Ademhalen tijdens het rijden

Ademhalen rijdenEen uitgeput lichaam en een rood aangelopen hoofd. Spanning is de oorzaak van de ademhalingsproblemen die voor deze ongemakken zorgen. Claudette Doup en Carla Kraaijenbrink hebben er allebei last van. Vooral tijdens wedstrijden. Sportpsychologe Sanne Beijerman helpt het tweetal.

In de kantine van manege De Boleemhoeve in Zevenaar komen sportpsychologe en Grand-Prixamazone Sanne Beijerman en de amazones Claudette Doup en Carla Kraaijenbrink bijeen. Spanning op wedstrijden zorgt ervoor dat de amazones vaak uitgeput en met een rood hoofd op hun paard zitten. Terwijl hun paarden Nirvana (v. Zeoliet) en Muneke (v. Epilot) nog even in de trailer blijven staan, vertellen de baasjes aan de sportpsychologe over hun ademhalingsproblemen.

Sanne
„Het opbouwen van spanning is een positief iets. Als je erg ontspannen bent, heb je een gebrek aan focus en zijn je prestaties minder. Maar te veel spanning is ook niet goed. Dan verkramp je (dat kost veel energie) en je krijgt een verhoogde ademhaling, waar Claudette en Carla last van hebben. Het optimale spanningsniveau ligt er tussenin. Dan ben je honderd procent scherp geconcentreerd, maar toch ook rustig. Dit noemen we in de sportpsychologie de peak performance. Dit geldt zowel voor de ruiters als voor het paard. De ruiter of amazone regelt zelf het spanningsniveau bij het paard. Jij, als amazone hebt de controle, dus probeer eerst om zelf te ontspannen, zodat je dat kunt overbrengen op je paard”, vertelt Sanne

Claudette
Beide amazones komen met hun viervoeter de manege binnengestapt. Sanne bestudeert Claudette en haar merrie Nirvana. „Jouw paard oogt redelijk relaxt en ze let ook goed op jou, maar pas op dat ze niet de leiding van je overneemt. Probeer iets verder terug te zitten met je bovenlichaam en adem via je buik.”

Carla
Sanne richt haar aandacht op Carla en vraagt of ze kan vertellen hoe zij en haar paard zich voelen. „Ik merk dat ik bewust bezig ben met ademhalen, maar het lukt me niet om volledig ontspannen te zijn.” Sanne merkt dat het paard van Carla, Muneke, erg alert is. „Probeer om je paard te kalmeren en zet haar maar aan het werk. Het paard moet zich concentreren op jou en niet op haar omgeving. Je zit wat voorover, waardoor je een korte ademhaling bovenin krijgt. Als je je schouders naar achteren brengt en je rug recht maakt, dan kun je makkelijker vanuit je onderbuik ademen.”

2 reacties op “Ademhalen tijdens het rijden

  • denise

    dat ademhalen via je buik in stap is nog goed te doen,maar buikademhalen is niet iets automatisch,en dus bij draven of galloperen is het verdwenen naar borstademhaling.

    nu is mijn vraag,borstademhaling geeft je meer longinhoud(met bijv hardlope leer je dit) ,maar tijdens paardrijden is buikademhaling beter.is het te leren om te switchen zodra je te paard stapt om moet je eerst de borstademhaling ”afleren”?

  • Rinda

    Ik ben zo blij dat ik zang lessen heb gehad en heb gezongen want dit helpt uitstekend bij het rijden, zowel in draf, als in de galop!

    Eigenlijk zouden ruiters gewoon zanglessen moeten nemen, gaan ze gelijk een stuk ontspannender rijden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.