Ga naar hoofdinhoud

Vraag: Hoe afvaldieet samenstellen?

Foto Lonneke Ruesink
Vraag: Voorheen dacht ik dat je paard beter te dik dan te dun kon zijn. Gezien de gezondheidsproblemen die door overgewicht veroorzaakt kunnen worden, denk ik daar nu heel anders over. Ik ben bang dat mijn paard te dik is, maar ik vind het moeilijk om te bepalen of dat ook echt zo is. Zelf heb ik snel de neiging om te denken dat het wel meevalt en dat een afvaldieet niet nodig is. Hoe weet ik nu of ik mijn paard af moet laten vallen? En hoe zou ik dan het beste een afvaldieet op kunnen stellen?

Antwoord VoerVergelijk.nl

Over het algemeen hebben de meeste paardeneigenaren moeite met het inschatten of hun paard te dik is. De Body Condition Score is een hulpmiddel om te bepalen of je paard onder- of overgewicht heeft. Een paard heeft een juiste conditie wanneer je de ribben niet kunt zien, maar wel kunt voelen als je met je vingers langs de ribben gaat. Wanneer je achter je paard staat, dient de wervelkolom het hoogste punt van de achterhand te zijn. De hals en de rug zijn licht bespierd. Het is van belang dat je niet alleen naar je paard kijkt, maar ook aan je paard voelt. Hierbij is het onderscheid tussen vet- en spierweefsel ook belangrijk. Spieren voelen harder aan dan vet.

Je paard is te dik wanneer de ribben van je paard slecht voelbaar zijn, de wervelkolom niet meer het hoogste punt van de achterhand is en er vetbedekking zit op de billen, hals en rug. Bij extreem overgewicht zijn de ribben niet meer voelbaar, het vet op de billen is het hoogste punt van de achterhand en de wervelkolom ligt dieper. Ook zit er veel vet op de hals en de rug.

Voor zowel een te dik paard als een paard met extreem overgewicht is het aan te raden om een afvaldieet op te stellen om gezondheidsproblemen, zoals hoefbevangenheid en insulineresistentie, te voorkomen. Vergeet niet dat gewicht verliezen tijd kost, wees dus geduldig en geef je paard de tijd om af te vallen. Het kan namelijk maanden duren voordat het streefgewicht bereikt is.
Om je paard weer op zijn normale gewicht te laten komen, dient het rantsoen aangepast te worden en indien mogelijk de hoeveelheid arbeid verhoogt te worden. Let wel op dat je beide veranderingen geleidelijk doorvoert. Let ook op dat je paard niet te snel afvalt. Een gezond gewichtsverlies bedraagt 0,5 – 2% van het lichaamsgewicht per week.

Het afvaldieet moet minder energie (suiker en zetmeel) bevatten, maar voldoende vezels, eiwitten, vitaminen en mineralen. Probeer de energiewaarde van het huidige rantsoen te schatten en stel een nieuw rantsoen samen met ca. 60 – 75% van deze hoeveelheid energie. Dit kan je bereiken door minder krachtvoer te geven of kies een krachtvoeder met een lage energiewaarde (EWpa < 0,85). Wanneer je besluit om helemaal geen krachtvoer te geven, dan is het misschien nodig om een vitaminekoek te geven om zo de opname van voldoende vitaminen te garanderen.

Voor een gezond maag/darmkanaal en om stereotiep gedrag te voorkomen, is het van belang dat je niet bezuinigt op de hoeveelheid ruwvoer (hooi of kuilgras). De voorkeur gaat uit naar langstengelig structuurrijk hooi van een tweede of derde snede, gezien de lage energiewaarde. Verdeel het ruwvoer over zoveel mogelijk kleine porties om te voorkomen dat je paard lange tijd zonder eten staat. Wanneer je paard niet op stro staat, is het ook mogelijk om een kleine hoeveelheid stro te voeren als ruwvoer. Hier zit bijna geen energie in, maar zorgt er wel voor dat je paard wat te eten heeft. De toegang tot vers gras dient beperkt te worden, bijvoorbeeld door stripgrazen. Beperk echter niet de hoeveelheid vrije beweging. Maak daarom gebruik van een paddock en verstrek je paard daar grofstengelig hooi.

Kortom: Bekijk je paard goed en voel aan zijn lijf om te bepalen of hij overgewicht heeft. Bij twijfel: raadpleeg een dierenarts of voedingsdeskundige. Om gezondheidsproblemen te voorkomen is het van groot belang dat je paard het juiste gewicht heeft. Wanneer overgewicht is vastgesteld dien je het rantsoen aan te passen door minder of een ander krachtvoer (EWpa < 0,85) te verstrekken en over te schakelen op grofstengelig hooi. Daarnaast is het belangrijk om de hoeveelheid arbeid te verhogen.

Lees meer:
Gewicht pony/paard
Overgewicht
Column: ‘The biggest loser’ voor paarden
Bezoekersvraag: Discussie met DA over afvaldieet
Bezoekersvraag: Aangekomen door nieuw hooi

Olga Dansen, Voerconsultant, VoerVergelijk.nl
Klik hier voor alle artikelen van VoerVergelijk.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.