Ga naar hoofdinhoud

Alle ins en outs over de Mongoolse paarden!

Op mijn GPS zie ik dat het nog 2 kilometer is tot het volgende horsestation. Mijn paard lijkt nog fit te zijn en onderweg heb ik hem laten drinken uit een beekje die aangegeven stond op mijn GPS. Ik besluit nog één kilometer te draven en dan de laatste kilometer ernaast te stappen. Bij het horsestation wordt mijn paard afgezadeld door een van de Mongolen. De dierenarts meet de hartslag van mijn pony, checkt de turgor en de darmgeluiden en vertelt mij dat de pony voldoende hersteld is en dat ik een nieuwe uit mag zoeken voor de volgende 40km.

Regels

Bovenstaand verhaal is natuurlijk nog niet echt gebeurd, maar een schets van een ideale situatie. Met nog twee maanden tot de start van de Mongol Derby is het wellicht tijd om enkele regels wat nader uit te leggen. Hoe werkt het wisselen van de paarden? Hoe worden de paarden beschermd tegen overbelasting? Juist het gebrek aan duidelijkheid over de regels heeft namelijk de afgelopen jaren geleid tot flink wat kritiek vanuit paardenlievend Nederland.
Allereerst de paarden die meedoen aan de derby: deze zijn eigendom van de Mongoolse herders. Hoewel ze – naar het schijnt – enorm eigenwijs en wild zijn, zijn ze ook werkwillig en hard. In de maanden voorafgaand aan de race worden de paarden voor de derby net zo zorgvuldig gekozen als de ruiters. Alleen de paarden die in de beste conditie zijn komen in aanmerking voor de race.

Reliabel & good horses

Foto: Richard Dunwoody
Foto: Richard Dunwoody

Aan mij de taak om de meest geschikte paarden te kiezen bij de horsestations. Maar wat is nou het beste paard? Van de deelneemster van 2011 heb ik begrepen dat je in principe twee type paarden kan treffen: het paard dat niet vooruit te branden is en gaat liggen als hij geen zin meer heeft (ook wel omschreven door de Mongolen als ‘reliabel’); of het paard dat zo gek is als een deur waar je iedere 5 km naast ligt (de ‘good horses’ die niet voorgereden kunnen worden door de eigenaren). Beide gevallen zijn niet ideaal.

Het paard dat voor de eerste 40 km gebruikt wordt, wordt bepaald op basis van een loting de avond voorafgaand aan de race. Pas vanaf het tweede horsestation wordt het spannend, want alle Mongolen vinden natuurlijk hun paard het beste en het meest geschikt. Het is voor hen ook een enorme eer als de winnaar van de derby op hun paard heeft gereden en het is beschamend als het paard zonder ruiter bij een horsestation aankomt omdat hij of zij niet is blijven zitten.

10403379_244954412376703_6791422009356468471_n

stats

Foto: Richard Dunwoody
Foto: Richard Dunwoody

Welk paard is geschikt?

Foto: Richard Dunwoody
Foto: Richard Dunwoody

Maar hoe kies je dan een paard? Mijn ervaring leert dat ik niet zo heel veel met merries heb, dus dat zou niet mijn eerste keus zijn. Naast het geslacht ga ik letten op het uiterlijk van het dier: hoe zit het in de bespiering? Glanst zijn vacht? Heeft het geen mok? Hoe kijkt het diertje uit zijn ogen? En dan de vraag aan de eigenaar: kunt u hem voorrijden? Bij een afwijzend antwoord stap ik er niet op.

Dierenarts controles

De paarden worden tijdens de rit gecontroleerd door internationale dierenartsen. Zij bepalen net zoals in de endurance of de ruiter niet te veel van het paard gevraagd heeft. Zo luisteren zij bijvoorbeeld naar de hartslag. Als deze boven de 64 slagen per minuut zit, wordt het paard niet goedgekeurd en moet de ruiter het paard na 30 minuten nogmaals aanbieden. Als de hartslag dan niet onder de 72 slagen per minuut zit, krijgt de ruiter een tijdstraf van enkele uren. Daarnaast kan de dierenarts op andere veterinaire punten tijdstraffen uitdelen.

Al met al is het uitzoeken van de paarden geen exacte wetenschap. Mijn geluk en tevens mijn pech is dat ik ieder paard slechts 40 km hoef te rijden en dat ik 24 pogingen heb om het meest geschikte paard te vinden!

Chris Berkers, endurance-amazone en ultraloopster
Rijdt van 5 t/m 16 augustus 2014 de Mongol Derby.

Volg Chris via Facebook.
Volg Chris via haar Engelstalige blog.

Lees hier alles over het Mongol Derby avontuur van Chris
.

2 reacties op “Alle ins en outs over de Mongoolse paarden!

  • Lotje Moerdijk

    Jouw grote voordeel is, dat als je een ongeschikte pony treft, je er 40km naast kunt lopen! Als extreme runner ga je daar misschien zo nu en dan heel blij mee zijn, lol.
    We duimen voor je.

  • Esther

    Vergis je niet in merries!
    Merries zijn doorzetters en willen meestal meer voor je doen dan ruinen en hengsten die toch vaak voor hun eigen belang kiezen.

    Persoonlijk zou ik voor een redelijk dominantie merrie gaan in de keuzes. Verstandige en doorzettende paardjes die al wat meegemaakt hebben en weten hoe het is om het zwaar te hebben en toch weer door te gaan!
    Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.