Ga naar hoofdinhoud

Bit-onderzoek naar peestemperatuur

benen bandages peestemperatuur onderzoek bitGebandageerde paardenbenen zijn mooi en velen geloven dat bandages het blessurerisico verkleinen. De zwachtels bieden echter geen enkele bescherming. Sterker nog, ze kunnen de kans op een blessure juist vergroten. Bit onderzoekt de peestemperatuur onder de bandages en ziet de thermometer flink oplopen.

Ontstaan peesblessure
Niets is zo vervelend als peesblessures bij het paard. Ze ontstaan vaak door ogenschijnlijk onbenullige bewegingen of een simpele misstap. De gevolgen zijn daarentegen groot. Menig paard is voorgoed onbruikbaar geraakt door een peesblessure en zelfs in het gunstigste geval duurt de revalidatie vele maanden. Juist door de ernst van peesproblemen doen we er alles aan om ons paard er zo goed mogelijk tegen te beschermen. We proberen te voorkomen dat ons paard rare bokkensprongen maaakt en hangen allerhande bescherming aan zijn kwetsbare benen om hem voor onheil te behoeden. Maar het nut van bandages staat ter discussie, omdat ze eigenlijk weinig bescherming bieden. Onderzoekers en dierenartsen richtten zich recentelijk op de mogelijk negatieve kanten van het bandageren. Pezen blijken namelijk erg slecht tegen hoge temperaturen te kunnen. Als het spreekwoordelijke kookpunt wordt bereikt, raakt peesweefsel beschadigd.

Onderzoek
Tijd voor Bit om na een literatuuronderzoek het effect van bandages eens in de praktijk te onderzoeken. In samenwerking met amazone Karen Nijvelt en onder toezicht van dierenarts Frans van Toor meten we de temperatuur van het paardenbeen met en zonder bandages bij verschillende belasting. We willen hierbij niet het punt bepalen waarbij een pees beschadigd raakt, maar kijken in hoeverre de bandage bijdraagt aan de temperatuurstijging van het paardenbeen.

Ontstaan blessure
In rust is de temperatuur in de pees ongeveer 34 graden, bij grote belasting kan de temperatuur echter oplopen tot ver boven de 40 graden. Rond de 45 graden raakt de pees zwaar beschadigd, omdat het collageen dat de vezels bijeenhoudt afbreekt. Onderzoek bij renpaarden aan de universiteit in Tokyo wijst uit dat de kerntemperatuur van de pees van een voluit galopperend renpaard (zonder bandages) gemakkelijk tot in de gevarenzone kan oplopen.

Meten is weten
Van Toor is erg benieuwd naar de meetgegevens van het Bit-onderzoek. Vooral de mate waarin het been koelt door de lucht, heeft zijn interesse. Wallstreet heeft op stal een beentemperatuur van 33,5 graden Celsius en blijkt onder de bandage geen verhoging te krijgen door stapwerk. Tijdens zijn draf- en galopoefeningen neemt de temperatuur echter met sprongen toe, tot wel 38,6 graden. Aangezien de temperatuur pas kritisch wordt bij 43 tot 45 graden, lijkt er in dit normale dressuurwerk geen gevaar te schuilen.

Toch verontrusten de gemeten waarden dierenarts Van Toor. Vooraanstaand professor Allen Goodship heeft namelijk aangetoond dat de kerntemperatuur van een pees 5 graden hoger ligt dan de temperatuur aan de buitenkant van de pees, vlak onder de huid. Zelfs zonder Wallstreet abnormaal te belasten, stijgt de temperatuur in onze test met bandage dus al serieus richting gevarenzone.

Eén reactie op “Bit-onderzoek naar peestemperatuur

  • Peter Ottens

    Ik vind de conclusie uit dit onderzoek wel erg voorbarig. Ik kan bv niets vinden over de opzet van het onderzoek, welke referentie waarden men gebruikt, geen controle groep enz enz. Geen statistische verantwoording. Ik vind dat je heel voorzichtig moet zijn met dit soort uitspraken, het verkeerd gebruik van het paard geeft een veel grotere kans op het ontstaan van blessures.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.