Ga naar hoofdinhoud

Buitenrijden onmogelijk met gekocht recreatiepaard

BuitenrijdenVraag: Ik dacht vorige maand na een lange zoektocht eindelijk mijn ideale recreatiepaard te hebben gevonden. Ik zocht namelijk een paard waarmee ik vooral veilig kan buitenrijden en volgens de voormalige eigenaresse is het door mij gekochte paard daar uitermate geschikt voor. Ze gaf aan regelmatig alleen met het paard buiten te rijden en dat het dier nooit ergens van schrok. Ik heb het paard bij haar in de buitenbak uitgeprobeerd (redelijk dicht op de weg waar auto’s met zo’n 80 km/h passeren), hier was inderdaad helemaal niks aan de hand. Ik heb het paard aangekocht en, om aan elkaar te wennen, de eerste twee weken alleen in de buitenbak bij mij thuis getraind.

Daarna besloot ik besloten naar buiten te gaan en werd ik onaangenaam verrast doordat hij volgens mij helemaal niks gewend is buiten. Hij schrikt letterlijk van elk gevallen blaadje en eigenlijk kan er nog geen wandelaar veilig passeren. Afgelopen week kwam ik een tractor tegen en is hij in paniek geraakt en er vandoor gegaan. Volgens mij mag ik van geluk spreken dat we geen ernstig ongeluk kregen. Ik ben hierdoor erg angstig geworden en wil het paard kwijt. Volgens mij heeft de vorige eigenaar me voorgelogen over de voorgeschiedenis van dit paard (maar ze ontkent dat dit het geval is). Kan ik haar verplichten mijn paard terug te nemen?

Schelstraete Advocaten
Antwoord: U kocht een paard aan dat geschikt diende te zijn om veilig buitenritten mee te maken. De verkoopster garandeerde dat het paard voor dat doel geschikt was. Naar nu blijkt, is het paard helemaal niet braaf tijdens buitenritten, waardoor het paard niet voldoet aan de koopovereenkomst. De verkoopster is aldus tekortgeschoten in de op haar rustende verplichting die voortvloeit uit de koopovereenkomst, namelijk het leveren van een paard dat geschikt is om buitenritten mee te maken.

Er lijkt aldus sprake van wanprestatie in de zin van art. 6: 74 Burgerlijk Wetboek. Op grond van deze wanprestatie bent u gerechtigd om de koopovereenkomst te ontbinden, mits u binnen bekwame tijd nadat u het gebrek heeft geconstateerd, heeft geklaagd bij de verkoopster. Uit de casus maak ik op dat u al contact heeft gehad met de verkoopster, maar dat zij ontkent dat het paard niet geschikt zou zijn als recreatiepaard. Aangezien u het paard pas een maand geleden heeft aangekocht, lijkt er qua termijnen geen probleem in dit geval. Aangezien de verkoopster stelt dat het paard in het verleden geschikt was als recreatiepaard, dient u aan te tonen dat het paard dat niet was. Tenzij u als consument van een professional heeft gekocht, dan wordt op basis van de consumentenbescherming vermoed dat het paard het gebrek al vertoonde op het moment van verkoop en dient de verkoopster aan te tonen dat het paard wel geschikt was voor het doel waarvoor u het paard heeft aangekocht. Uit de casus kan ik echter niet opmaken of de verkoopster een professional was of niet.

Ervan uitgaande dat de verkoopster ook een particulier is, zou u met een bewijsprobleem kunnen komen te zitten, aangezien het voor u lastig zal zijn om aan te tonen dat het paard voor de verkoop niet geschikt was voor het maken van buitenritten. De verkoopster zal namelijk mogelijk aanvoeren dat het paard problemen vertoont door uw eigen toedoen en het paard tijdens de bezichtiging nog braaf was.

Een andere grond om de overeenkomst ongedaan te maken, is het vernietigen op grond van dwaling. U bent immers bij het aangaan van de koopovereenkomst uitgegaan van een onjuiste voorstelling van zaken. Indien u namelijk had geweten dat het paard niet braaf zou zijn tijdens buitenritten, zou u het paard niet hebben aangekocht. Het feit dat u het paard echter wel heeft aangekocht, is te wijten aan uw vertrouwen op de mededelingen van de verkoopster. Ook dan zult u waarschijnlijk met hetzelfde bewijsprobleem geconfronteerd worden.

Hoewel het vrij evident lijkt dat dit paard niet voldoet aan de overeenkomst, zou het toch nog lastig kunnen worden om de overeenkomst ongedaan te maken omdat u wellicht niet kunt bewijzen dat het paard dit probleem al had voor aankoop.

Juridisch advies Schelstraete advocaten

 

6 reacties op “Buitenrijden onmogelijk met gekocht recreatiepaard

  • Niki

    wat een flauwekul, als je als een zelfverzekerde ruiter op hetzelfde paard zit kan het waarschijnlijk zonder problemen de straat over,
    maar de angstige ruiters gaan op zoek naar een bomproof paard, maar met een bange ruiter erop zijn die natuurlijk niet bomproof meer.

    is dat dan meldingsplicht van de verkoopster? dat het paard onder een andere ruiter niet hetzelfde hoeft te reageren?
    zoiets kun je zelf natuurlijk ook bedenken

  • Namreh

    Natuurlijk had de koper zelf ter plaatse buiten moeten gaan rijden alvorens het paard aan te kopen, dan zou ze meteen hebben kunnen constateren of het dier aan haar wens voldeed.
    Daar ze dat naliet dient ze om de koop te ontbinden nu te bewijzen dat het paard nooit geschikt was om buiten te rijden, hetgeen ze natuurlijk niet kan bewijzen.
    De verkoopster daarentegen zou desgevraagd gemakkelijk kunnen bewijzen dat het paard geschikt was en is om buiten te rijden door dat zelf te komen demonstreren.
    Weigert ze dat dan kan de koper een professional vragen met het paard een buitenrit te maken en een oordeel te vellen. Mocht dit oordeel negatief uitvallen, wat ik betwijfel, dan kan ze een rechtzaak aanspannen om de koop te ontbinden. Het oordeel van de professional zal dan van invloed kunnen zijn op het oordeel van de rechter en deze zou de verkoopster kunnen verplichten aan te tonen dat zij wèl veilig met het paard naar buiten kan. Aannemelijk is dat het paard de nieuwe eigenaar verschrikkelijk uitprobeert, zodat de verkoopster zowel als de professional geen problemen tijdens de buitenrit ondervinden. Er zal dan voor de koper niets anders opzitten dan het paard zelf weer te verkopen òf les te gaan nemen..

  • jodocus

    een paard kopen: altijd een professional meenemen en zowel binnen als buiten gaan
    uitproberen met je instructeur o.i.d. en zeker op proef nemen in je eigen omgeving, heb ik ook altijd gedaan en heb altijd hele fijne paarden gehad, zonder problemen. en ook altijd duidelijkeafspraken maken en op schrift stellen, sta je altij d sterker dan nu het geval is.

    jodocus

  • Babette

    Daar ik niet alle partijen ken en er niet bij was toen het paard aangekocht werd. Wil ik toch even dit kwijt…De eigenaressa van het paard geeft aan het paard 2 weken de tijd te geven om te wennen in een buitenbak, 2 weken is niet veel…het paard is in een andere omgeving gekomen, bij een andere eigenaresse, met andere paarden of misschien wel geen, andere regels en gewoonten. Het paard heeft veel langer nodig aan al deze omstandigheden en aan u te wennen. Het kan best zijn dat het betreffende paard bij de vorige eigenaresse wel heel rustig en braaf was buiten omdat ze al langer een band hebben, het paard zich bij haar op zijn gemak voelt en gewend is aan de omgeving. Het zou misschien kunnen helpen eerst een vetrouwens band met het paard op te bouwen (en dit duurt langer dan 2 weken!! Daar een paard vaak al zo’n 6 maanden nodig heeft zich ergens echt thuis te voelen!!) alvorens met hem de straat op te gaan waar zich ineens weer een nieuwe omgeving bevind.

    Dit is geen kririek op u, want ik ken u niet persoonlijk, het is een advies wat ik u graag mee zou geven omdat dat misschien zou kunnen zijn waar het aan ligt. Paarden zijn namelijk erg gehecht aan hun omgeving en vriendjes en eigenaar en moeten erg wennen als dat ineens veranderd (ze moeten vaak al wennen aan een verandering in hun vertrouwde omgeving laat staan in een compleet nieuwe waar alles ineens anders is!!).

    Natuurlijk zou het zo kunnen zijn dat u voorgelogen bent, maar als daar echt niks meer aan te doen is, doe hem dan niet zo maar weg, geef het een kans, ga eens rustig met hem grondwerk doen, hem borstelen, doe eens schriktraining in de bak en rij met hem in de buitenbak waar het wel goed gaat. Geef hem de tijd om aan u en zijn omgeving te wennen.

    Ik werk op dit moment met jonge pony’s en met een oudere pony die 10 jaar alleen als gezelschap diende en met dit alles gaat het zo in zijn werk, maar met geduld en tijd bereik je veel.

    Ik heb dit boek geschreven “De lichamelijke en geestelijke groei van uw paard, de pubertijd” het is voor de opvoeding van jonge paarden maar kan ook zeker toegepast worden op oudere paarden en paarden die heropgevoed moeten worden. Er staan dingen in over nuances van gedrag, problemen in gedrag, angsten, schriktainingen die je thuis kunt doen, voor het eerst de weg op, anatomie van het lichaam, het gebit en de hoeven en nog andere onderwerpen. Op mijn site kunt u hier meer over vinden, misschien kan het van nut zijn voor u.

    Natuurlijk als het echt niet klikt of u bent echt voorgelogen moet u een andere oplossing zoeken.

    Maar geef het eens een kans, misschien is het op deze manier goed op te lossen!!

    Heel veel succes en ik hoop dat u de juiste keuze maakt voor het paard en uzelf!!

    Groetjes

    Babette

    http://stormyshome.yurls.net

  • sandra

    hai hai,

    ik zit met hetzelfde probleem!
    paard gekocht en er werd mij dus ook gegarandeerd dat ze een fijn paard is waar je mee naar buiten kan…nou mooi niet!
    ik ben geen beginnende angstige ruiter, maar een paard wat tot een paar keer echt blind in paniek raakt is geen fijn buitenrijpaard.
    en ik heb toch ondertussen alles al geprobeerd om het wel te laten slagen.
    maar ook ik met mn jarenlange ervaring met het opleiden van paarden is het niet gelukt.
    met een hoop verdriet to gevolg, want ik ben echt verliefd op dit beestje.
    maar ik was na het overlijden van mijn vorige paard op zoek naar een fijn buitenrij paard die ook tot zijn dood bij mij kon blijven. het wedstrijdrijden heb ik wel gehad en in bereikt wat ik wilde en wilde gewoon lekker wat in het bos vertoeven enzo.
    dus het hoeft echt niet aan de rijkunsten van de ruiter te liggen.
    de paardenwereld is helaas vaak oplichterij en de verkopers beloven je vanalles!

  • Mensen vergeten 1 ding, een paard is een levend dier, een vluchtdier!

    Dat een paard op zijn veilige stal en bekende omgeving waar hij gewend is super braaf is, dat is logisch, echter kan het een heel ander verhaal zijn wanneer het paard uit deze veilige omgeving word getrokken en ook nog eens een nieuwe baas krijgt met waarschijnlijk een hele andere aanpak.
    Dan kan het paard dat boomproof IS ineens logischerwijs alles eng vinden.

    Dus lieve mensen, aub, lees je in en besef dat een paard moet wennen aan zijn nieuwe omgeving en nieuwe eigenaar.

    Begin eens met een band opbouwen en ga niet overhaast te werk.
    Vertrouwen kun je niet afdwingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.