Ga naar hoofdinhoud

Column: Granen, maar dan anders

Foto Lonneke Ruesink
De recessie zet door en iedereen voelt het. Ook het paardenvoer wordt duurder, en goedkope alternatieven zijn schaars. Wat moeten we doen als de nood echt hoog wordt? Wellicht bieden gekiemde granen de oplossing.

Er zijn verschillende goedkope alternatieven voor ruwvoer, zoals bietenpulp,en sojahullen, maar deze kunnen alleen dienst doen als aanvulling op een verlaagd ruwvoerrantsoen. Alternatieven voor krachtvoer zijn er nauwelijks. Onlangs werden wij bij VoerVergelijk door een bezoeker gewezen op het gebruik van gekiemde gerst. Ik ben bekend met het gebruik van kiemgroenten bij mensen, maar bij paarden of andere dieren had ik er nog nooit van gehoord. Blijkbaar wordt in sommige delen van de wereld waar een woestijnklimaat heerst, veelvuldig gebruik gemaakt van gekiemde granen als paardenvoer. Zelfs als enige voedselbron. Ook in de VS worden tegenwoordig gekiemde granen gebruikt. Zou dit ook in Nederland een oplossing kunnen zijn wanneer de voerprijzen te gek worden?

Gekiemde granen en zaden worden in de humane voeding gezien als ‘powerfood’: zeer hoogwaardig voedsel wat alle voedingsstoffen bevat die een mens nodig heeft. Voor het kiemen worden granen of zaden eerst 24 uur geweekt in water, waarna ze worden afgegoten en vochtig gehouden bij een geschikte temperatuur. De zaden en granen schieten vervolgens wortel en het jonge plantje begint te groeien. Er is geen zand nodig als ondergrond en het gehele kiemplantje is eetbaar, ook de wortels. Gekiemde zaden en granen bevatten hoge concentraties van vitaminen en mineralen en hebben een hoog eiwitgehalte. Verder bevatten ze, afhankelijk van de zaad- of graansoort, alle essentiële aminozuren. Reden genoeg om ook de mogelijkheden in de paarden te onderzoeken, lijkt mij.

Het vochtgehalte van kiemplanten is vergelijkbaar met dat van vers gras (±80%). Het eiwitgehalte per kg drogestof ligt, afhankelijk van de zaad- of graansoort, rond de 15-20%. Voor een paardenvoer is dat hoog. Verder bevat het ongeveer 15% zetmeel en 5% ruw vet per kg drogestof. Wanneer kiemplanten worden gegeten, wordt de aanvoer van voedingsstoffen door het hoge vochtgehalte verdund. Dit maakt het toch een aantrekkelijke paardenvoer-optie. Het enige nadeel (voor zover mijn kennis reikt op dit moment) is het lage vezelgehalte (±11% per kg drogestof), maar ook dit is weer afhankelijk van de gebruikte graansoort.

Door het lage vezelgehalte twijfel ik of gekiemde granen door kunnen als enig voer. In landen met een woestijnklimaat, waar het beetje ‘gras’ dat er groeit meer vezel bevat dan iets anders, kan ik me voorstellen dat het een heel geschikt paardenvoer is, zowel voor energie (zetmeel en vet) als eiwit. In de VS heeft het bedrijf Fodder Solutions er een hele studie van gemaakt en een systeem op de markt gebracht waarin kiemgranen op aanzienlijke schaal kunnen worden geproduceerd (zie filmpje).

Ik word hier wel enthousiast van. En niet alleen vanwege stijgende voerprijzen. Het hoge eiwit-, vitaminen- en mineralengehalte en de essentiële aminozuren maken het een zeer interessant product, wat een waardevolle aanvulling kan zijn op het rantsoen van sportpaarden, (oude) paarden met gebitsproblemen, eigenlijk alle paarden. Ik wil de lezer die ons hierop wees hartelijk bedanken, wie weet wat dit teweeg brengt!

Marike Jacobs, voerconsultant VoerVergelijk.nl

Klik hier voor alle artikelen van VoerVergelijk.nl.

2 reacties op “Column: Granen, maar dan anders

  • Laura Ginsel

    Inderdaad iets om over na te denken, er zijn volgens mij ook nog veel leeg staande kassen waarin deze zaden kunnen kiemen…..

  • s v maanen

    wij geven geliemde zaden aan de tropische vogels m.n. in de kweek.
    ook door de goede voedingstoffen en makkelijk opneembaar voor de vogel.
    dus waarom niet voor paarden etc?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.