Ga naar hoofdinhoud

Column: Te dikke paarden?

Foto Lonneke Ruesink
Toen ik laatst de Body Condition Score bij mijn gepensioneerde draver ging doen kwam ik op normaal (3) uit. Dit in tegenstelling tot de mening van mijn stalgenoten die hem broodmager vinden. Het is een draver, dus echt dik zal hij nooit worden, maar mager? Als ik de Body Condition Score doe bij de andere paarden bij ons op stal dan kom ik toch bij de meesten uit op vet (4) tot zeer vet (5), maar dit is toch voor de meesten geen reden om wat minder te gaan voeren. 3 kg krachtvoer per dag is toch minimaal voor een paard dat ook nog 8 uur per dag op de wei loopt en ’s avonds hooi krijgt?

Dat is juist, als je de benodigde vitaminen en mineralen wilt geven, die doorgaans onvoldoende in het ruwvoer voorkomen. Maar onjuist als het om de hoeveelheid energie gaat (en dan met name de koolhydraten). Als een paard een uur lichte arbeid per dag doet en daar wordt onder verstaan 29 minuten draf, 29 minuten stap en 2 minuten galop, dan hoeft er in de zomer geen extra energie te worden gegeven als het paard voldoende ruwvoer krijgt. Wel eens 29 minuten in de bak gedraafd en dat elke dag?
Het lijkt wel of ons beeld wat lijkt te vervagen van slank naar volslank, maar een paard zijn ribben zien is normaal. Daarbij kan een paard wat te zwaar is problemen krijgen met het dragen van dat overgewicht. De gewrichten worden onnodig extra belast en het geeft een extra druk op de luchtwegen en het hart.
Nu is het wel de natuur dat een paard zich in de zomer wat voller eet om dat in de winter weer als reserves te kunnen gebruiken, maar dan moet dat wel gebeuren in de winter. En gebeurd dit niet dan wordt het paard dus elk jaar enkele tientallen kilo’s zwaarder. Kortom, kijk eens goed wat jouw paard echt nodig heeft naast goed ruwvoer en vul dat aan en als je dan maar 1 keer per dag hoeft te voeren, is dat prima en kan dat als beloning gebruikt worden na het rijden. En dan een extra keertje ruwvoer voeren in plaats van krachtvoer kan voor de meeste paarden zeker geen kwaad.

Drs. Annette van Weezel Errens, adviseur VoerVergelijk, veterinair adviseur en ontwikkelaar van Equilin, essential horse supplements.

Klik hier voor alle artikelen van VoerVergelijk.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.