Ga naar hoofdinhoud

Column: Voeren met slowfeeder is niet zielig

SlowfeederEr komen steeds meer verschillende soorten slowfeeders op de markt. Slowfeeders zijn voersystemen waardoor de opname van hooi of kuilgras wordt vertraagd. Sommige slowfeeders vertragen de opname tot een verdubbeling van de eettijd ten opzichte van de ‘normale’ opname. Wat mij betreft een zeer goede ontwikkeling, omdat de spijsvertering van een paard van nature is ingericht om vrijwel continue vezelrijke voeding te verteren. Maar is het niet zielig dat paarden zoveel moeite moeten doen om te kunnen eten?

Slowfeeders worden voornamelijk gebruikt bij paarden die aanleg hebben om snel dik te worden. De slowfeeders zorgen ervoor dat het paard veel langer bezig is met hetzelfde portie ruwvoer en zich dus minder snel verveelt.

Langzaam eten heeft talloze voordelen voor een paard. Dit begint bij de speekselvorming. Als een paard langzaam eet, dan zal het aantal kauwbewegingen hoger zijn en daardoor ook de speekselvorming. Veel speekselvorming zorgt voor neutralisatie van het maagzuur, wat de kans op maagzweren verkleind en zorgt voor een betere doorstroming en afbraak van enzymen.

In de natuur is een paard 14-16 uur per dag bezig met het verzamelen van voedsel en vasten nooit langer dan twee – vier uur. In de moderne manier van paarden houden zijn de mogelijkheden om te foerageren beperkt en zit er soms velen uren tussen de verschillende voerbeurten. Het maagdarmkanaal van een paard is ingesteld om continue een langzame stroom van ruwe, structuurrijke grassen te verteren. Om maag- en darmstoornissen te voorkomen en een paard veel te laten kauwen is een langdurige en langzame opname van ruwvoer van groot belang.

De meeste slowfeeders zijn ontwikkeld om hooi of kuilgras in te doen. Er zijn echter ook graasmaskers op de markt, waardoor een paard minder gras in de weide kan eten. Dit voorkomt overgewicht door weidegang. Uiteraard is het ook belangrijk om de kwaliteit van het ruwvoer en de hoeveelheid gras af te stemmen op de behoefte van jouw paard.

In de nieuwe welzijnsrichtlijnen wordt aangegeven dat een paard vrijwel de hele dag bezig zou moeten kunnen zijn met eten. Mede door de slowfeeders wordt dit voor veel paarden mogelijk, zonder dat zij te dik worden. De slowfeeders verhogen dus in veel opzichten het welzijn van een paard.

Alle bovengenoemde voordelen op het gebied van welzijn, spijsvertering en conditie wegen wat mij betreft ruimschoots op tegen de extra moeite die een paard moet doen om te eten.

Lees meer:
Slowfeeders onder de loep

Ingenieur Nicole Slijkerman, eigenaresse VoerVergelijk.nl

Klik hier voor alle artikelen van VoerVergelijk.nl.

5 reacties op “Column: Voeren met slowfeeder is niet zielig

  • jenny de Jong

    Geweldig, eindelijk aandacht voor geest en gezondheid. We gaan het leren, kijken naar het welzijn van ons paard en dus zijn behoeften. Een verandering binnen paarden-welzijn land die niet hard genoeg kan gaan.
    Jenny de Jong, Natural Horse Sense

  • C.

    Slowfeeders werken fantastisch en echt niet alleen voor paarden die snel dik worden. Ze zijn lekker in de weer met het eten, vervelen zich niet, veel minder verspilling van hooi etc.
    Wat betreft het “moeite doen” voor het eten….het zal je verbazen hoe snel ze superhandig zijn in het ertussen uit friemelen van het hooi!

  • Ine

    Even een tip. Als je ook het artikel “slowfeeders onder de loep”leest dan komt een kleinmazig net op de bodem er het slechtste uit. Jammer, dat hoeft niet!! Ik voer al 6 jaar zelf uit netten en heb er al 10 jaar ervaring mee. Hang ze op onder een staldak of tussen stabiele palen, eventueel met een kant tegen een muurtje of stabiele omheining. Zelf hangen ze bij ons onder een overstekend dak omdat ik er altijd stro in voer. (ze staan nl. op paddocks met omloop en nat stro eten ze niet). Net zo ophangen dat het paard niet gedwongen wordt met een hoge kophouding te eten. Leeg net mag de bodem niet raken. Ze worden erg handig. Wat ik zelf nooit doe is een muilkorf op de weide. Dat vind ik zielig i.v.m. de hoeveelheid materiaal over het neus/mondgedeelte en dat zie je ook goed bij kleine pony’s. Dan nog met heet weer en vliegen….Zet ze dan op een kleiner stuk of steek een gedeelte af met prikpaaltjes. Maak van een grote weide een gedeelte paddock en zorg daar voor ruw knabbelmateriaal. (hooi, takken, schóón stro). Hooi krijgen ze bij mij zonder net omdat er zoals ik al schreef altijd schoon en wat korter stro in netten hangt. Ze komen 2 tot 4 uur per dag op de weide en de hoeveelheid hooi wordt afhankelijk van het weer verhoogd. Ik heb 4 paarden waarvan 2 snel dik. Toch kunnen ze bijna hetzelfde gevoerd worden, staan altijd samen, soms even appart met extra hooi als dat in de winter nodig is.

  • Ilse

    Nu nog een slow feeder op wieltjes met een motortje zodat ie de paddock rond kan rijden, zo boots je het natuurlijke grazen helemaal na :p

  • margreet wever

    wat een super arikel ! zelf vind ik ook dat slowfeeders er moeten zijn. ik doe mijn pws er nu over. hellaas is er veel onkunde over slowfeeders, en de behoeftes van paarden. ( hier: maar je onderzoek werkt niet! paarden eten niet dan moet je ze eerst laten rijden dan hebben ze pas honger! haha)
    zou ik u mogen intervieuwen? ( en iedereen die zijn mening wil geven )

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.