Ga naar hoofdinhoud

De paardenwei vernieuwen

Een paardenwei met veel grasbossen, een overmaat aan ongewenste kruiden, zoals ridderzuring of boterbloem, in combinatie met veel kale plekken, is aan vernieuwing toe. Er zijn verschillende oorzaken voor een minder productieve paardenwei. De belangrijkste zijn: extreme droogte, vorstschade, een slechte waterhuishouding en een slechte grondstructuur.

Schenk je onvoldoende aandacht aan het onderhoud van de paardenwei, dan leidt dit eveneens tot een minderwaardig grasland. Denk hierbij aan een slechte bemestingstoestand, over- of onderbegrazing en zodebeschadiging door vertrapping in natte omstandigheden. Insectenvraat door emelten en grauwvlieglarven kan de zode ook sterk beschadigen. Probeer – bijvoorbeeld door het laten nemen van een bodemstaal – eerst te achterhalen waarom je paardenwei er niet zo mooi bij ligt voordat je de wei opnieuw gaat aanleggen.

In principe kun je het hele jaar besluiten om je paardenwei opnieuw in te zaaien. Er zijn echter jaargetijden die minder geschikt zijn. Het meest ideaal is de weide tussen half augustus en half september aan te leggen. Vanaf de tweede helft van september en later daalt de temperatuur en is de opkomst van timothee, veldbeemdgras en witte klaver te traag om nog voor de winter voldoende tot ontwikkeling te komen. Ook het gevaar van een onkruidinvasie neemt sterk toe.

Geen koe

Kies altijd voor een graszaadmengsel speciaal samengesteld voor begrazing door paarden. Liefst ook nog met allerhande kruiden erin. Veel te vaak worden er nog zaaimengsels voor melk- of rundvee gebruikt om paardenweides mee in te zaaien. Deze mengelingen bevatten heel veel raaigras. Dit groeit zeer snel, maar heeft ook een hoog eiwitgehalte (stikstofgehalte), veel blad en relatief weinig structuur. Deze weides zijn bovendien over het algemeen rijk aan fosfaat, kalium en stikstof, waardoor paarden te veel eiwit binnenkrijgen. Paarden hebben veel meer behoefte aan structuurrijk gras (voor de darmen) en hebben veel minder eiwit nodig dan koeien.

Paarden grazen ook nog eens op een heel andere manier dan koeien. Snijdt een koe het gras met haar tong, een paard graast echt, waardoor het gras veel korter wordt ‘afgemaaid’. Raaigras is daarom ook minder geschikt, want dit gedijt beter als er een langer stukje overblijft van waaruit het opnieuw kan aangroeien. Ook daarom kun je voor paardenweides beter voor natuurlijke grassoorten kiezen; deze hebben veel lagere fructaangehaltes, zijn structuurrijk en energiearm. Je komt dan weer uit bij natuurlijke grassoorten zoals timothee, roodzwenk, veldbeemdgras, beemdlangbloem, lammerstaart en kruidensoorten. Graszaadmengels met kruiden voor de paardenwei zijn een stuk duurder dan de speciale graszaadmengsels voor paarden zonder kruiden. Dit loont als je over voldoende grond beschikt voor extensieve begrazing of om te hooien.

>> Onderhoud van de weide

>> Nuttige kruiden in de wei

>> Giftige planten

>> Naar dossier Stal & Erf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.