Ga naar hoofdinhoud

Gekochte trailer blijkt in slechte staat, wat nu?

placeholder trailer transport vervoer
Foto Lonneke Ruesink
Vier maanden geleden heb ik een tweedehands trailer gekocht. Volgens het verhaal zou de trailer een jaar of vijf oud zijn, stond binnen gestald, weinig gebruikt. De trailer ziet er op het oog prima uit. Nu heb ik ‘m weggebracht voor een check bij Bovag en ben ik opgebeld met de mededeling dat de trailerbodem in slechte staat is. Onder de rubberen mat blijkt de vloer deels verrot te zijn. Nu heb ik zelf nagelaten om de trailer bij aankoop te laten keuren, maar aan de andere kant heeft de vorige eigenaar me onjuist voorgelicht. Kan ik de vorige eigenaar hiervoor nog verantwoordelijk stellen?

Antwoord Schelstraete Advocaten

Om te beginnen moet het gekochte goed voldoen aan de koopovereenkomst. U heeft een gebruikte trailer gekocht die naar zeggen van de verkoper in goede staat zou zijn. Dit blijkt vier maanden na aankoop niet het geval te zijn. De vraag is natuurlijk of de trailerbodem al in die slechte staat was toen u hem aankocht. Of zo’n rottingsproces in vier maanden al zo ver gevorderd kan zijn als thans het geval is, kan ik niet beoordelen. Ik kan uit uw relaas evenmin opmaken of u als particulier van een andere particulier heeft gekocht of van een professionele verkoper. Dit kan van belang zijn in verband met uw bewijspositie. Maar voordat men aan deze vragen toekomt zijn eerst een paar andere punten van belang die er mijns inziens op wijzen dat een aansprakelijkstelling richting de verkoper in uw geval weinig kansrijk zal zijn.

Op de eerste plaats dient iedere trailer die twee assen heeft (en die heeft nagenoeg iedere paardentrailer) voorzien te zijn van een eigen kenteken. Op dit kenteken staat onder andere de leeftijd van de aanhanger vermeld. De eerste opmerking dat de trailer vier of vijf jaar oud zou zijn had u dus al zelf kunnen – en ook dienen – te controleren aan de hand van het kenteken van de trailer.

Voorts geldt dat er op de verkoper van de trailer een mededelingsplicht rust, maar aan de andere kant rust er op de koper ook een onderzoeksplicht. Het is echter niet zo dat het enkele feit dat de verkoper zegt dat de trailer ‘in goede staat is’ dat u daar als verkoper dan ook maar gewoon vanuit mag gaan. Dit is pas anders indien de verkoper u garandeert dat de trailer in goede staat is, pas in dat geval hoeft u daar verder geen onderzoek naar te doen en mag u daar op vertrouwen.

Daarbij geldt dat bij de aankoop van een tweedehandstrailer dat de toestand van de trailerbodem essentieel is. Dit dient men dus als eerste te inspecteren alvorens men tot aankoop overgaat. Dit hoeft niet middels een officiële Bovag-keuring te geschieden, maar van de koper mag wel verwacht worden dat hij tenminste nagaat of de trailerbodem nog in goede staat is tijdens het aankoopproces.

Een ander punt betreft de aankoopprijs van de trailer. Deze blijkt niet uit de casus, maar indien de prijs marktconform was zou men nog kunnen verdedigen dat men als koper ook een goede bodem mocht verwachten. In geval van een buitengewoon gunstige prijs dient men zich ook af te vragen wat men voor die prijs mag verwachten. Maar aangezien dit niet bekend is, kan daar geen standpunt over worden ingenomen.

Ik begrijp dus dat u enkel op de algemene mededelingen van de verkoper bent afgegaan en geen eigen onderzoek heeft gedaan naar de toestand van de trailer. In dat geval kan gesteld worden dat u uw onderzoeksplicht verzaakt heeft en daarmede helaas uw rechten jegens de verkoper heeft verspeeld.

Ten slotte en los van het vorenstaande merk ik nog op dat een koper op basis van de wet op straffe van verlies van al zijn rechten gehouden is om binnen bekwame tijd na ontdekking van een gebrek daarover te klagen bij de verkoper. Bij een consumentenkoop – zijnde een koop tussen een particuliere koper en een professionele verkoper – beloopt deze klachttermijn twee maanden. Bij een niet-consumentenkoop bestaat er geen vaste termijn, doch hangt het van de omstandigheden van het geval af of er binnen bekwame tijd is geklaagd. Nu uit de casus niet blijkt of er sprake is van een consumentenkoop, wanneer u de uitslag van de Bovag hebt ontvangen, en of u al dan niet heeft geklaagd, kan omtrent het al dan niet tijdig klagen ook geen standpunt worden ingenomen.

Klik hier voor alle artikelen van Schelstraete Advocaten.

Eén reactie op “Gekochte trailer blijkt in slechte staat, wat nu?

  • mari de groot

    Hierbij reactie,
    Had zelf een trailer nieuw gekocht n iet de goed koopste 23000, n aa vier jaar oud ging ik met
    paard weg hele aparte fok merrie zakte onderweg met voet door de bodem, waarna het niet uit te leggen wat er aan de hand was. kun je voorstellen wat er gebeurt onder het rijden en een hoef over de weg sleept, heb twee maande geprobeert schade te verhalen op dealer, maar na lang procuderen , krijg
    je alleen als antwoord dat je ieder jaar een oderhouds beurt had moeten bij de dealer
    dat doet niemand , gaarne zou ik het merk van de trialer noemen
    groeten mari

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.