Ga naar hoofdinhoud

Het paardenpaspoort en de vaccinatie(problematiek)

Iedere (wedstrijd)ruiter is - als het goed is - op de hoogte van de plicht dat het paspoort te allen tijde bij het paard dient te zijn. Sinds 2007 moeten alle paarden voorzien zijn van een paspoort en een chip. De houder of vervoerder van het paard is verantwoordelijk voor de aanwezigheid van het paspoort bij het paard. Staat het paard op een pensionstal, dan dient het paspoort op deze stal te worden bewaard. Zodra het paard mee op wedstrijd gaat is het zaak om ook zijn paspoort mee te nemen. Deze plicht komt voort uit Europese regelgeving en is ook in Nederlandse regelgeving opgenomen.

Oke, dat het paardenpaspoort bij het paard moet worden gehouden is duidelijk – en (hopelijk) ook bij iedere paardeneigenaar bekend – maar wat dient er nu allemaal in het paspoort te worden opgenomen.

Om een en ander te verduidelijken hebben zowel de KNHS als de FEI regels opgesteld. Deze vind je bij de KNHS terug in het Algemeen Wedstrijdreglement en deze is te raadplegen op hun website. De KNHS geeft aan dat de regels zoveel mogelijk overeenstemmen met de internationale paardensportorganisatie, de FEI.

De I&R controleur kan onaangekondigd KNHS wedstrijden bezoeken waarbij hij de identificatie en registratie van de aanwezige paarden mag controleren. Hierbij wordt ook gekeken of alle benodigde documenten voorhanden en in orde zijn. Daarnaast kunnen de officials zelf paspoortcontroles uitvoeren. In dit kader is met name artikel 47 van het Algemeen Wedstrijdreglement van belang. In dit artikel wordt opgesomd waaraan het paspoort dient te voldoen: volledige gegevens van het dier, het chipnummer en de volledige en correcte vaccinatiehistorie welke bestaat uit één maal een basisenting en daarna de jaarlijkse herhaling. Vaccinaties zijn enkel geldig wanneer deze zijn voorzien van een sticker, datum, handtekening en stempel van de dierenarts. Geen sticker = geen geldige enting.

Uit artikel 47 volgt ook dat enkel de inenting tegen influenza verplicht is gesteld. Het paard dient een basisinenting te hebben gehad welke correct in het paspoort is vermeld. Deze basisinenting bestaat uit een tweetal entingen welke kort na elkaar worden gegeven. De periode tussen de twee basisentingen dient minimaal 21 dagen en maximaal 92 dagen te belopen. Wanneer hieraan is voldaan is jaarlijkse herhaling van de inenting voldoende. Nog wel dient te worden opgemerkt dat de meeste recente enting niet minder dan 6 dagen voor de betreffende wedstrijd mag zijn toegediend.

Sinds 1 april 2007 dient de sticker met het batchnummer van de entstof in het paspoort te zijn geplakt door de dierenarts. Entingen die op of na 1 april 2007 zijn gegeven moeten dus zijn voorzien van deze sticker, voor entingen die voor 1 april 2007 zijn gegeven geldt dit niet.

Wanneer de ruiter de vereiste wedstrijddocumenten, waaronder het paspoort, niet kan overleggen besluit de official de combinatie te diskwalificeren. Hetzelfde geldt wanneer er door een combinatie niet wordt voldaan aan de in artikel 47 genoemde vereisten. Dit wordt administratief verzuim genoemd en heeft diskwalificatie tot gevolg.

Tegen deze beslissing van de wedstrijdofficial kan door de betreffende ruiter, of door zijn vertegenwoordiger indien de deelnemer minderjarig is, een protest worden ingediend bij de Federatievertegenwoordiger. Dit protest wordt pas in behandeling genomen nadat er een ‘waarborg’ van € 50,- wordt betaald. Dit bedrag krijg je alleen terug indien het protest wordt toegewezen. Het protest wordt behandeld door de Jury van Beroep. Deze Jury van Beroep bestaat uit 3 personen: de Federatievertegenwoordiger, de voorzitter van de wedstrijdorganisatie en een derde door de Federatievertegenwoordiger aan te wijzen persoon. In het reglement staan verschillende tijdslimieten genoemd voor het indienen van een protest. De ruiter doet er goed aan dit direct na de beslissing van de official te doen om er zeker van te zijn dat het protest tijdig is gemaakt.

FEI

Naast de KNHS heeft ook de FEI regelgeving over de registratie van paspoorten en de vereiste inentingen. Hiertoe hebben zij een verhelderend schema opgenomen in hun Veterinary Regulations 2014.

Vaccinaties

Ten aanzien van de basisinenting zie je dat er geen verschil bestaat ten opzichte van de KNHS regelgeving. Wel een duidelijk verschil is dat wanneer je aan FEI wedstrijden deelneemt het niet voldoende is de influenza inenting jaarlijks te herhalen. Dit dient binnen 6 maanden en 21 dagen na de laatste inenting te gebeuren. Wanneer een combinatie deelneemt aan een internationaal FEI evenement dient deze dus twee maal per jaar te worden ingeënt.

Wanneer er bij de paspoortcontrole een afwijking wordt geconstateerd ten aanzien van de vaccinaties wordt deze gerapporteerd aan de Appeal Commitee, Ground Jury, of – indien voormelde niet aanwezig zijn – aan de Veterinary Commitee teneinde z.s.m. te besluiten of het paard mag deelnemen aan het evenement.

Het niet op orde hebben van de vaccinatiehistorie kan – afhankelijk van de situatie – de volgende consequenties hebben:

vaccinaties 2

Zoals je in het schema kunt zien leidt het niet op orde hebben van de vaccinatiehistorie niet in alle gevallen tot diskwalificatie. Pas wanneer je paard langer dan 6 maanden en 4 weken geleden voor het laatst is gevaccineerd leidt dit tot diskwalificatie.

Hippiade 2014

Tijdens de Hippiades pony’s, paarden en mennen werd er streng gecontroleerd op de aanwezigheid van paspoorten en op het aanwezig zijn van alle verplichte entingen tegen influenza in deze paspoorten. Verschillende combinaties werden op basis van deze controle uitgesloten van verdere deelname. In sommige gevallen ging het om een ontbrekende sticker of basisenting van vele jaren terug of was er een paar dagen te laat geënt. Het strenge beleid, waarbij de straf niet altijd in verhouding met het vergrijp leek te staan, leverde stevige kritiek op van betrokkenen. Om een voorbeeld te noemen tijdens de Hippiade 2014: een combinatie werd gediskwalificeerd wegens niet kloppende vaccinaties. De ruin had zeven jaar geleden een enting 21 dagen te laat gekregen. De fout werd pas opgemerkt bij een paspoortcontrole toen de combinatie moest starten voor de kür op muziek, waar zij zich een dag eerder voor hadden geplaatst in de Z2 proef.

Je kunt de vraag stellen of het redelijk is dat een combinatie direct wordt gekwalificeerd wanneer er wordt geconstateerd dat het betreffende paard 7 jaar geleden een enting niet tijd heeft toegediend gekregen. De oude regeling waarbij een niet kloppende vaccinatiehistorie altijd leidde tot uitsluiting leverde veel kritiek op.

Wijziging KNHS reglement per 1 april 2015

Op 1 april 2015 gaan de reglementswijzigingen voor het Algemeen Wedstrijdreglement in voor KNHS wedstrijden. Deze wijzigingen zijn vastgesteld door de Ledenraad. Onder de wijzigingen is het diskwalificatiebeleid dat geldt wanneer de vaccinaties van een deelnemend paard niet kloppen.

Wanneer de vaccinatiehistorie niet correct is, maar de overtreding langer dan drie jaar geleden is gemaakt, dan wordt de combinatie niet langer meer gediskwalificeerd en mogen zij op de wedstrijddag gewoon starten. De overtreding wordt wel gezien als een administratief verzuim en starten op een daaropvolgende wedstrijd is pas weer toegestaan nadat de vaccinaties weer op orde zijn gebracht. Het paard dient dan opnieuw zijn basisvaccinatie te krijgen om weer te kunnen deelnemen aan wedstrijden. Zelfs het ontbreken van een vaccinatiestickertje betekend dat je paard of pony de gehele basisinenting opnieuw toegediend moet krijgen.

Met deze reglementswijziging wordt tegemoet gekomen aan de vaak felle kritiek op het (te?) strenge beleid van de KNHS dat een enkel foutje in de vaccinatiehistorie direct leidt tot uitsluiting.

Dit artikel is geschreven door Mw. Nikki Hamers en Mr. Luc Schelstraete van Schelstraete c.s. Advocaten B.V. Dit artikel is een weergave van de huidige praktijk omtrent paspoorten en vaccinaties. Aan de inhoud van dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend.
Voor meer informatie neem contact met ons op via [email protected] of bezoek onze websites www.schelstraete.nlwww.europeanequinelawyers.com.

Klik hier voor alle artikelen van Schelstraete Advocaten.

 

3 reacties op “Het paardenpaspoort en de vaccinatie(problematiek)

  • Michelle

    Het is toch wel te belachelijk voor woorden dat je € 50 moet betalen om een klacht in te kunnen dienen. Dat ze die regel überhaupt hebben kunnen bedenken!

  • jw

    Het is en blijft te gek voor woorden dat wanneer de basisenting niet aanwezig is en drie jaar achter elkaar is er wel correct geent ,dat dan nog eens een basisenting verplicht is.
    Hoeveel rommel moeten we nog onze dure paarden stoppen,geld klopperij.Welke dierenarts kan en wil zeggen dat deze maatregel effectief is,en nodig is.
    En dan is en blijft de regel niet of nooit waterdicht.
    En 50 euro betalen kun je beter niet doen ,want je wint bijna nooit.

  • eddy crul

    Al eens nagedacht over het volgende: Men maakt griepvaccinatie verplicht om te vermijden dat influenza zich verspreidt naar andere paarden op wedstrijden en evenementen georganiseerd door de betreffende sportfederatie.Dit is op zich een goede maatregel waar ik volledig achter sta en zeg dus, dit is een goed reglement.Maar de manier waarop dit reglement uitgevoerd en toegepast wordt is een andere zaak.Men laat paarden (niet in orde met vaccinaties) vele malen op wedstrijden komen zonder controle.Het gaat zelfs zover dat men de eerste dag en eventuele nacht plus nog een halve tweede dag een paard dat niet in orde is met zijn inentingen wel toelaat maar de tweede dag dit paard controleert en diskwalificeert.Dan moet ik wel zeggen dit reglement mist volledig zijn doel waarvoor het gemaakt is,dus zeg ik een slecht reglement.Alhoewel ik denk dat dit niet de bedoeling is,maar ik noem het in dit geval een pest reglement.Ik vraag mij dikwijls af wat de grote bazen op hun bureau zitten te doen?.Het is nu toch niet zo moeilijk om goede reglementen te maken en bestaande slechte reglementen te verbeteren.Reglementen moeten opgemaakt worden in het belang van de leden van een federatie(niet om de leden te pesten) en hier in dit geval ook in het belang van de paarden (zijn ook leden) en als er nog ruimte over is en dit moet uiteraard, in het belang van de federatie.Reglementen moeten neutraal en eerlijk worden opgemaakt weg van alle invloed van drukkingsgroepen.En bovenal moeten ze voor iedereen gelijk en correct worden toegepast.In de paardensport is er dus nog heel veel werk te doen. vr gr EC

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.