Ga naar hoofdinhoud

Is wedstrijdorganisatie verantwoordelijk voor blessure?

BodemVraag: Onlangs heb ik mijn tienjarige KWPN’er op Z-niveau gestart tijdens een indoorconcours. De bodem van de springpiste was van slechte kwaliteit (er werd veel over geklaagd) en ik ben als gevolg van de slechte bodem samen met mijn paard in de wedstrijdring onderuit gegaan. Hij liep hierbij een peesblessure op. Ik heb al aanzienlijke kosten gemaakt bij de dierenarts en de revalidatie gaat waarschijnlijk zeker een halfjaar duren. Het is nog onzeker of mijn paard volledig zal herstellen, waardoor ik hem misschien niet meer voor de sport kan gebruiken en hij flink in waarde daalt. Kan ik de wedstrijdorganisatie hiervoor aansprakelijk stellen?

Schelstraete Advocaten
Antwoord:
U beschrijft dat u onlangs met uw paard heeft deelgenomen aan een Z-springwedstrijd tijdens een indoorconcours. Naar uw zeggen heeft uw paard een peesblessure opgelopen als gevolg van de slechte bodem, waardoor u aanzienlijke kosten heeft moeten maken en de revalidatie zeker een halfjaar gaat duren. Onzeker is of het paard volledig zal herstellen. U vraagt zich nu af of u de wedstrijdorganisatie aansprakelijk kunt stellen voor de door u geleden schade.

Voor de beantwoording van deze vraag is een aantal aspecten van belang. De wedstrijd zal zijn onderworpen aan de reglementen van de KNHS. Deze reglementen bepalen onder andere dat de verplicht aanwezige federatievertegenwoordiger er op dient toe te zien dat de wedstrijd veilig kan verlopen. Indien de bodem van onvoldoende kwaliteit is, dient de federatievertegenwoordiger maatregelen te nemen en misschien uiteindelijk zelfs de wedstrijd af te gelasten. De vraag is echter of de bodem dusdanig slecht was dat de wedstrijd onder die omstandigheid geen doorgang had mogen vinden. Het is dus mogelijk dat de KNHS hier een steek heeft laten vallen door niet voor correcte handhaving te zorgen. Dit alles kan ik zonder verdere informatie echter niet beoordelen op dit moment.

In de reglementen van de KNHS staat echter ook een exoneratieclausule waarbij aansprakelijkheid wordt uitgesloten. Daar zal zeker een beroep op worden gedaan. De vraag wordt dan of het uitsluiten van aansprakelijkheid in deze omstandigheid redelijk is.

Voorts is het in civielrechtelijke zin van belang hoe de bodem van de manege gekwalificeerd dient te worden. Is dit een opstal? Zo ja, dan is de eigenaar van de opstal (de eigenaar van de manege) in beginsel aansprakelijk voor schade wanneer die opstal niet voldoet aan de eisen die men daaraan in de gegeven omstandigheden mag stellen een daardoor een gevaar oplevert. Dit wordt ook wel een risico-aansprakelijkheid genoemd. Ook dan geldt weer, was de bodem zo slecht dat het een gevaar opleverde? Zijn er bijvoorbeeld nog andere paarden geblesseerd geraakt door deze bodem? In geval van een actie op grond van onrechtmatige daad dient – naast de vereisten dat er sprake is van een toerekenbaar handelen of nalaten in strijd met een wettelijke plicht, hetgeen volgens ongeschreven recht in het maatschappelijk verkeer betaamt of een inbreuk op een recht- sprake te zijn van een causaal verband. Met andere woorden: Staat vast dat de blessure daadwerkelijk is veroorzaakt door de slechte bodem of heeft het paard zich door een andere oorzaak geblesseerd?

U geeft voorts aan dat er veel geklaagd werd over de bodem. U wist dus dat de bodem mogelijk problemen op kon leveren. Toch besloot u om uw paard daaraan bloot te stellen. Deze omstandigheid zal tegen u worden gebruikt door de aansprakelijk te stellen partij.

Dit antwoord is op 1 december 2011 gepubliceerd op Horses.nl.

Schelstraete Advocaten

2 reacties op “Is wedstrijdorganisatie verantwoordelijk voor blessure?

  • jos wouters

    Gewoon weg Belachelijk,waarom dit paard wel en andere niet.Daarbij speelt nog eens dat ieder op eigen risico meedoet.Vind dat deze ruiter of amazone zich wel heel dom opstelt,als ik parcours loop en er is wat niet goed ,doe ik mijn mond open ,past het mij niet dan rij ik niet ,zo eenvoudig is dat.We moeten blij zijn dat we nog plaatsen hebben waar een wedstrijd georganiseerd word>Als we de manege houders aansprakelijk gaan stellen ,is het einde zoek.Moeten we de paarden niet van te voren al laten keuren door een dierenarts voorts ik mee doe aan een wedstrijd.Wij noemen dit vette pech in limburg,en ieder kan dit overkomen.Dus als een voetballer een spierverrkking krijgt tijdens een wedstrijd ,en meedeelt dat de grasmat niet goed is ,kan hij de club aansprakelijk stellen ,gewoon weg belachelijk,als we zover gaan,kunnen we beter met de sport stoppen.
    Een andere vraag ,heeft deze persoon wel een goede warming up gedaan met zijn paard.Als we hierin meegaan krijgen we elke met advacoten te maken,want dan kunnen we altijd bezig blijven.Moeten we nu ook zeggen Hicksteadt heeft teveel inspanning moeten leveren we pakken de parcoursbouwer aan.Heeft de eigenaar van de manege tegen de betreffende ruiter ofamazone gezegd je moet meerijden,nee je hebt jezelf opgegeven,uit vrije wil>We hebben geen regelementen waaraan een bodem moet voldoen,de moderne bodems zijn moede verschijnselen,we springen nog altijd in de zomer op grasbodems ,bij droog weer is het hard,bij nat weer te nat,zo is altijd wel wat.Een gezond en getraind paard springt overal.De een beter als de ander op een bepaalde bodem,maar ja zo is dat met dieren ,en ook met mensen.
    Mijn inziens dom als je wist van tevoren dat de bodem slecht is,om eraan mee te doen,dat is toch vragen om problemen.Nogmaals als we hieraan toegeven durft er niemand meer een wedstrijd te organiseren.Als je onder uit gaat in het z springen,moet je toch al een verdomd slechte ruiter zijn,of toevallig veel pech hebben.

  • leo

    Ik sluit me helemaal aan bij het verhaal van Jos. Het is volledig de eigen keuze van de ruiter om te starten, zeker van een Z-ruiter mag je verwachten dat die de omstandigheden goed kan inschatten. Helaas krijgen we ook in Nederland steeds meer een claim cultuur waarbij steeds een ander als zondebok wordt gezocht. Hiermee werkt men wel in de hand dat er steeds minder spontaan en met vrijwillgers georganiseerd kan worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.