Ga naar hoofdinhoud

Kan een paard lyme krijgen door een tekenbeet?

placeholder wei uitschudden
Foto Lonneke Ruesink
Vraag: Vorige week heb ik twee kleine teken uit de huid van mijn paard verwijderd, daarna verscheen er een bult met rode huid bij het paard, het dier heeft er ook jeuk aan. Inmiddels wordt het minder, hebben jullie een advies?

Antwoord Dierenkliniek Emmeloord

De reactie die je beschrijft op het verwijderen van teken komt vaker voor. Je kan het proberen te voorkomen door voorzichtig de teek uit de huid te halen met een tekentang of pincet. Je kan draaien of zachtjes trekken als je er maar voor zorgt dat je de teek zo dicht mogelijk bij de huid vast hebt zodat het achterlijf er niet afscheurt. Gebruik ook geen alcohol of iets anders op de teek voordat je hem eruit haalt. Irritatie van de teek zou er voor kunnen zorgen dat hij juist zijn speeksel nog even in de huid spuugt. En als je hem eruit hebt controleer dan of je hem helemaal hebt, het laten zitten van een deeltje van de teek geeft extra reactie. Het plekje waar de teek gezeten heeft kan je wat ontsmetten met betadine oplossing.

Een beetje reactie krijg je altijd wel ook al heb je alles goed gedaan, meestal trekt dit met een kleine week wel weg. Ook dat het een beetje jeukt is niet ongebruikelijk. Dit hoeft niet te betekenen dat het paard besmet is.

De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door de spirocheet Borrelia burgdorferi, een soort langwerpige bacterie. Deze ziekte komt voor bij mensen, honden, katten, vee maar inderdaad ook bij paarden en wordt overgebracht via een tekenbeet van een besmette teek. Niet alle teken zijn besmet en het hangt een beetje van de regio af waar je zit hoe groot de kans is dat de teek besmet is met Lyme. De teek moet ook echt langer dan 24 uur vastzitten in de huid om de ziekte over te dragen.

De klinische verschijnselen van de ziekte worden zowel bij mensen als bij paarden geassocieerd met niet specifieke symptomen. Bij paarden worden verschijnselen genoemd als laaggradige koorts, chronisch gewichtsverlies, wisselende kreupelheden, dikke gewrichten, spiergevoeligheid, maanblindheid, neurologische verschijnselen etc. Allemaal verschijnselen die eerder een andere oorzaak zullen hebben. Het is dan ook heel moeilijk om de diagnose met zekerheid te stellen.

Met bloedonderzoek is het aantal afweerstoffen (de antilichamen titer) tegen Borrelia te bepalen en daarmee kan je vaststellen dat het paard in contact is geweest met de ziekteverwekker. Het duurt een aantal weken na de tekenbeet voordat de afweerstoffen gestegen zijn en het kan dus nuttig zijn om direct na de tekenbeet en 1 a 2 maanden later een bloedonderzoek te laten doen. Zeker als de titer sterk gestegen is bij het tweede onderzoek kan een acute ontsteking vastgesteld worden. Z’on stijging van de afweerstoffen in korte tijd of een hoge titer in het bloed in combinatie met bijpassende klachten en het uitsluiten van andere mogelijke oorzaken rechtvaardigt een behandeling tegen Borrelia. De behandeling bestaat uit een langdurige antibioticumkuur.

Het is ook mogelijk om de teek zelf op te laten sturen om te kijken of hij besmet is. En er zijn mogelijkheden om het stukje huid ter plaatse van de beet te laten onderzoeken op de aanwezigheid van Borrelia.

Preventie van tekenbeten en zo snel mogelijk verwijderen van de teken is aan te raden, zeker als je in een gebied zit met veel teken. Hoe korter de teek in de huid vast zit, hoe minder kans op besmetting. Door dagelijks je paard te borstelen en de huid te controleren ontdek je teken eerder. Vergeet vooral niet de liezen, oksels en rondom de staart te controleren. Ook kun je een insecten spray (die permethrin bevat) gebruiken als je buiten gaat rijden. Loslopende kleine teken op de huid kan je overigens makkelijk verwijderen met een stuk plakband.

Lieuwke Kranenburg, Europees specialist inwendige ziekten van het paard, Paardenkliniek Emmeloord.

Klik hier voor alle artikelen van Dierenkliniek Emmeloord.

 

2 reacties op “Kan een paard lyme krijgen door een tekenbeet?

  • Frans Voskuil

    Vraag 1; hoe lang doet een teek er over voordat ze volgezogen is en weer los laat?
    Vraag 2; zuigen mannetjesteken ook bloed? Zo niet, waar leven ze dan van?
    Met dank voor de moeite.
    Frans

  • Gerrit Egberts

    Beste Lieuwke Kranenburg (“Europees specialist inwendige ziekten van het paard, Paardenkliniek Emmeloord”)
    Even een update!

    Ten aan zien van het teken verwijderen wijs ik je graag op de volgende link:
    https://www.youtube.com/watch?v=x9dsmFVPDqs

    Ten aanzien van de overdracht stel jij het volgende: “De teek moet ook echt langer dan 24 uur vastzitten in de huid om de ziekte over te dragen”.
    Waarom wordt bovenstaande achterhaalde info niet aangepast? Er is inmiddels bekend dat dit anders ligt, zie hiervoor het volgende onderzoek:

    http://www.dovepress.com/lyme-borreliosis-a-review-of-data-on-transmission-time-after-tick-atta-peer-reviewed-article-IJGM

    Verder nog de volgende vraag: Waarom vertel je niet dat de ziekte van Lyme ook door andere insecten zoals o.a. dazen en bepaalde muggensoorten kan worden overgebracht (hier zijn inmiddels genoeg buitenlandse onderzoeken van bekend).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.