Ga naar hoofdinhoud

Mijn merrie wordt moeilijk drachtig, is dichtzetten van de vagina een oplossing?

Grazend veulen
Vraag: Mijn vijfjarige merrie wordt moeilijk drachtig. Er ontstaat wel een ei, maar ze wordt gewoon niet drachtig. Nu heb ik wel eens gehoord over het dichtzetten van de vagina. Zou dat een oplossing zijn?

Antwoord Dierenkliniek Emmeloord

Er zijn vele oorzaken voor het niet drachtig worden van een merrie. Eén van deze oorzaken is een baarmoederontsteking als gevolg van het aanzuigen van lucht. Als de vulva anatomisch minder gunstig gevormd is, kan er lucht aangezogen worden via de vagina naar de baarmoeder, met name als de merrie in beweging is. Hierdoor kunnen bacteriën in de baarmoeder terechtkomen, waardoor een baarmoederontsteking kan ontstaan. In het geval dat dit de oorzaak is van het niet drachtig worden, kan het dichtzetten van het bovenste deel van de vulva  van de merrie zinvol zijn.

Uiteraard zijn er naast het aanzuigen van lucht vele andere oorzaken voor het niet drachtig worden. Mijn advies is om een onderzoek uit te laten voeren waarbij onder meer baarmoeder, eierstokken, baamoedermond, vagina en de vulva gecontroleerd worden.

Tevens is het zinvol om een slijmmonster te nemen uit de baarmoeder. Dit monster wordt op kweek gezet voor bacteriën, schimmels en gisten. Daarnaast wordt een microscopisch onderzoek gedaan waarbij gegekeken wordt naar de onderverdeling van de verschillende cellen.

De dierenarts zal ook  de conformatie van de vulva beoordelen en een inschatting maken of dit mogelijk een rol kan spelen. Op basis van de bevindingen kan een behandelplan opgesteld worden.

Als de bovenstaande onderzoeken onvoldoende duidelijkheid geven kan nog uitgebreider onderzoek gedaan worden. Hierbij kan gedacht worden aan bijvoorbeeld een endoscopisch onderzoek van de baarmoeder of een baarmoederbiopt. Een andere, niet te onderschatten  factor is uiteraard de kwaliteit van het sperma. Kies bij probleemmerries liefst voor vers sperma van een hengst waarvan bekend is dat het sperma  goed bevrucht.

Astrid Bos, dierenarts van Dierenkliniek Emmeloord.

Klik hier voor alle artikelen van Dierenkliniek Emmeloord.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.