Ga naar hoofdinhoud

Nuttige kruiden in de wei

Goede kruiden bevatten vitaminen, mineralen, sporenelementen, aminozuren en veel andere – veelal geneeskrachtige – stoffen en zijn daarom een welkome aanvulling in de paardenwei. Met een speciale graszaadmix kun je een heleboel nuttige kruiden in de weide introduceren.

Paarden vinden kruiden vaak erg lekker en de meeste kruiden hebben een gunstige werking op de lichaamsprocessen van je paard. Meer variatie in de wei dan enkel grassen en klaver is dus aan te raden, maar er komt wel wat bij kijken. Kruiden zijn vaak veel minder duurzaam dan gras en zullen sneller het onderspit delven wanneer de omstandigheden niet optimaal zijn. Waar kruiden niet zo goed tegen kunnen: te intensieve begrazing door de paarden, te vroeg maaien en te breed werkende bestrijdingsmiddelen om giftige planten te weren.

Kruiden zorgen niet alleen voor een welkome smaakvariatie, maar ook voor een variatie in de voedingswaarde. Om de concurrentie aan te gaan met de grassen, mag een kruidenmengsel niet te veel productiegrassen, zoals Engels raaigras, bevatten. Paarden zijn ingesteld op het verteren van ouderwetse grassen en kruiden. Voorbeelden van ouderwetse grassen in een kruidenweide zijn beemdlangbloem, timotheegras, kropaar, witbol en veldbeemdgras. Paarden vinden kropaar en veldbeemdgras niet zo lekker als Engels raaigras, maar dat wordt gecompenseerd door de heerlijke smaak van timothee en de kruiden.

De vier basiskruiden voor een kruidenweide:

  • Madeliefje. Deze plant is rijk aan calcium en magnesium en helpt bij artrose.
  • Paardenbloem. Deze plant bevat veel calcium, ijzer, koper en vitaminen. Verder heeft de plant een bloedreinigende werking; de lever en nieren worden erdoor geactiveerd.
  • Duizendblad. Dit vinden paarden vaak lekker. De plant bevordert de spijsvertering, is bloedzuiverend en helpt bij maag- en darmklachten. De etherische oliën in de plant geven het zijn karakteristieke kruidige geur.
  • Smalle weegbree. Dit is een wilde plant die veel voorkomt in wegbermen en op graslanden. Dit kruid is rijk aan kalium, koper, ijzer, silicium en calcium. De plant bevat natuurlijke antibiotica, verhoogt de bloedstolling en heeft een gunstige werking op infecties van de luchtwegen.

Er zijn nog tal van andere nuttige kruiden. Zo hebben zowel de grote als de kleine brandnetel een algehele gunstige werking op de gezondheid vanwege een uitgebalanceerde mineralensamenstelling. Paarden eten brandnetels alleen als ze gemaaid zijn of in gedroogde toestand. Maar pas op: de grote brandnetel overheerst snel in de weide, vooral op plaatsen met veel paardenmest.
Witte klaver kan een gunstige invloed op je paard hebben. Wanneer je de samenstelling ervan vergelijkt met Engels raaigras, dan bevat het onder meer een hoger gehalte aan eiwit, pectine, lignine en mineralen plus drie keer zo veel calcium, meer magnesium, ijzer en kobalt. Witte klaver bevat wel een lager gehalte aan suiker en celwandbestanddelen. Echter, te veel witte klaver in de wei is ook niet goed, omdat je paard dan in de zomer te veel eiwit kan binnenkrijgen. En juist in de zomerperiode komt de klaverontwikkeling explosief op gang.
Andere interessante kruiden voor je paard zijn kamille, herderstasje, witte dovenetel, bijvoet, grote en kleine pimpernel en vogelmuur. Salie en boerenwormkruid zijn eveneens heilzaam, maar paarden houden hier meestal niet van.

>> Onderhoud van de weide

>> Paardenwei vernieuwen

>> Giftige planten

>> Naar dossier Stal & Erf

5 reacties op “Nuttige kruiden in de wei

  • B.m sterkenburg

    De vier basis kruiden in een kruidenwei, welke zijn dit? De planten namen staan er niet bij?! Alleen de 4e, smalle weegbree wordt genoemd!

  • Frank Pierik

    Dank voor het artikel. Ik mis alleen wel de naam van de eerste 3 basiskruiden…. De 4e is smalle weegbree maar de andere 3?

  • Tamara van de Krol

    Er waren inderdaad een paar namen weggevallen, bedankt voor het melden! Het gaat om madeliefje, paardenbloen en duizendblad.

  • Irene van Zon

    Ik ben benieuwd naar de achtergond van de opmerking dat paarden brandnetel alleen gemaaid of gedroogd eten. Onze pony is dan de uitzondering opde regel!

  • jos martens

    In jullie artikel wordt bij zowel de nuttige als de te vermijden kruiden o.a. ‘klein streepzaad’ (crepis capillaris) niet vermeld. Dit is een van de meest voorkomende kruiden in de NL weiden. Paarden eten het meestal niet bewust maar zeker wanneer het nog kort is wordt het met het gras opgenomen. Het maakt haast onvermijdelijk deel uit van hooi. Ik heb er uitvoerig naar gegoogeld (ook in andere talen) echter het is niet duidelijk of dit kruid wel of geen kwaad kan voor paarden (tegenstrijdige meningen). Misschien kunnen jullie helpen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.