Ga naar hoofdinhoud

Paard met rugproblemen, zadelmaker aansprakelijk?

Foto Lonneke Ruesink
Vraag: Voor mijn paard heb ik vorig jaar een zadel op maat laten maken door een erkend zadelspecialist. Nu blijkt dat mijn paard rugproblemen heeft ten gevolge van dit zadel. Mijn dierenarts heeft dit bevestigd. Hierdoor kan ik op dit moment niet rijden en moet ik medische kosten maken. Kan ik mijn zadelmaker hiervoor aansprakelijk stellen?

Antwoord Schelstraete Advocaten

Indien je een zadel laat aanmeten door een erkende zadelspecialist mag je verwachten dat dit zadel ook correct past op het paard en het paard geen problemen gaat ondervinden van dit zadel. Veel mensen laten immers een zadel speciaal voor een bepaald paard aanmeten om rij- en/of gezondheidsproblemen bij het paard te voorkomen.

Juridisch gezien geldt dat men als koper van een zadel een koopovereenkomst sluit met de zadelmaker. Laatstgenoemde dient een zadel te leveren dat voldoet aan de koopovereenkomst. Met andere woorden: een zadel dat goed past voor dat bepaalde paard en die bepaalde ruiter. De koper van het zadel dient zich op zijn beurt aan zijn betalingsverplichting jegens de zadelmaker te houden. Indien het zadel achteraf niet blijkt te voldoen doordat het toch niet goed blijkt te passen en er problemen ontstaan als gevolg daarvan, lijkt er sprake te zijn van non-conformiteit. De zadelspecialist heeft dan een zogenaamde wanprestatie (artikel 6:74 Burgerlijk Wetboek) geleverd jegens de koper van het zadel. Indien daadwerkelijk vast komt te staan dat de problemen en daaruit volgende schadeposten het gevolg zijn van het slecht passende zadel en dit aan de zadelspecialist te wijten valt, dan kan de zadelspecialist voor deze schade aansprakelijk worden gesteld.

Uiteraard dient er aan een aantal criteria te zijn voldaan wil men als koper een geslaagd beroep kunnen doen op wanprestatie.

Ten eerste is het van belang dat de koper zich met bekwame spoed schriftelijk meldt bij de zadelspecialist zodra er problemen worden geconstateerd. Indien men maanden wacht met het zogenaamde reclameren, dan bestaat de kans dat de klachttermijn is overschreden, de koper zijn rechten heeft verwerkt en geen beroep meer kan doen op non-conformiteit. Voor consumentenovereenkomsten geldt een klachttermijn van twee maanden, die begint te lopen op het moment van het ontdekken van het probleem.

Ten tweede is het van belang om te bekijken hoe lang na levering van de aankoop de problemen zijn ontstaan. Het is natuurlijk ook mogelijk dat de problemen zijn ontstaan door verkeerd gebruik van het zadel of door slijtage van het zadel. Indien men als consument heeft gekocht van een professionele zadelmaker – in de meerderheid van de gevallen zal dit het geval zijn – dan geldt het volgende: indien men binnen zes maanden na levering van het zadel problemen ondervindt en die problemen met bekwame spoed meldt bij de zadelspecialist, dan wordt ingevolge de wet “vermoed” dat het zadel niet voldeed ten tijde van de levering. De zadelspecialist zal dan in geval van een civiele procedure moeten aantonen dat het zadel wel voldeed. Het is dan aan de rechter om hierover te oordelen.

Ten derde dient de koper de zadelspecialist schriftelijk in gebreke te stellen. Dit houdt in dat de koper de zadelspecialist erop dient te wijzen dat hij een slecht passend zadel heeft geleverd en de koper de zadelspecialist een redelijke termijn stelt om alsnog een zadel te leveren dat aan de koopovereenkomst beantwoordt, bij gebreke waarvan de zadelleverancier in verzuim komt te verkeren en door de koper aanspraak wordt gemaakt op schadevergoeding. De koper hoeft de zadelspecialist niet in gebreke te stellen indien het reeds duidelijk is dat de zadelspecialist de koopovereenkomst niet alsnog zal kunnen nakomen.

Ten vierde geldt dat vast moet komen te staan dat de te claimen schade ook daadwerkelijk het gevolg is van het slecht passend zadel. In de ingezonden casus lees ik dat de dierenarts reeds heeft bevestigd dat de problemen van het paard daadwerkelijk het gevolg zijn van dit slecht passende zadel. De dierenarts zal dit wel op schrift dienen te stellen. De medische kosten die dan ook direct op deze aandoening van toepassing zijn, komen – mits daarvan bewijs wordt overgelegd in de vorm van facturen en betalingsbewijzen – voor vergoeding in aanmerking. Schade die wordt geleden vanwege het enkele feit dat men een periode niet heeft kunnen rijden lijkt daar niet zo snel voor in aanmerking te komen, mede om de eenvoudige reden dat die zeer lastig te begroten is. Zeker indien het gaat om hobbymatig gebruik van het zadel.

Indien dus vaststaat dat het zadel de oorzaak is van de problemen, er tijdig is geklaagd bij de zadelmaker, de zadelmaker in verzuim komt te verkeren met de op basis van de koopovereenkomst op hem rustende verplichtingen althans nakoming van de koopovereenkomst blijvend onmogelijk is en er aantoonbaar schade is geleden als gevolg van gebruik van het zadel dan is het zeer wel mogelijk dat de geleden schade dient te worden vergoed door de zadelmaker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.