Ga naar hoofdinhoud

Pensionstal houdt zich niet aan contract

Vraag: Mijn paard staat op een pensionstal die alle klanten een contract laat tekenen. Hierin is onder meer opgenomen dat we als pensionklant zelf de stallen uitmesten, maar dat zij de paarden binnen en buiten zetten (minimaal 6 uur per dag) en naast twee keer per dag krachtvoer onbeperkt ruwvoer verzorgen. Zij houden zich echter niet aan hun eigen voorwaarden. De paarden komen minder buiten – met excuus dat de weide slecht is door het weer – en ze hebben vaak geen beschikking over ruwvoer. Kan ik ze onder druk zetten om zich aan contract te houden door bijvoorbeeld minder stalgeld te betalen zolang ze zich niet aan de afspraken houden?

Antwoord Schelstraete Advocaten

Hier wordt de vraag gesteld of je ‘jouw’ verplichting tot betaling van het stalgeld (tijdelijk) mag opschorten totdat de stalhouder weer volledig aan zijn verplichtingen voortvloeiende uit de stallingsovereenkomst voldoet.

Op een stallingsovereenkomst zijn de algemene bepalingen van het contractenrecht van toepassing. In artikel 262 van boek 6 van het Burgerlijk Wetboek wordt hierover het volgende bepaald:

‘1. Komt een der partijen haar verbintenis niet na, dan is de wederpartij bevoegd de nakoming van haar daartegenover staande verplichting op te schorten.
2. In geval van gedeeltelijke of niet behoorlijke nakoming is opschorting slechts toegelaten voor zover de tekortkoming haar niet rechtvaardigt.’

Dit wordt ook wel ‘opschortingsrecht’ genoemd. In dit geval komt dit recht toe aan de pensionklant. In de hierboven beschreven situatie volgt dat we hier moeten kijken naar het tweede lid. De overeenkomst wordt door de stalhouder slechts gedeeltelijk nagekomen. De pensionklant kan dus in deze situatie – tot dat de stalhouder weer volledig aan zijn verplichtingen voldoet – minder stalgeld betalen. Let wel, de vermindering van de prestatie moet wel te rechtvaardigen zijn. De pensionklant doet er goed aan het door haar verschuldigde stalgeld op te delen in bijvoorbeeld: huur van de stal, kosten van het voer en verzorging. Voorts dient zij te bezien hoeveel stalgeld zij redelijkerwijs voor de geleverde diensten dient te voldoen.

Wellicht ten overvloede: uiteraard dient de pensionklant de stalhouder tijdig te informeren omtrent de in haar optiek gebrekkige nakoming en erop aandringen dat alsnog behoorlijk wordt nagekomen. Blijft verbetering uit kan de pensionklant trachten druk uit te oefenen door een gedeelte van het verschuldigde stalgeld in te houden.

Uiteindelijk zal de pensionklant moeten beslissen wat zij met de opschorting wenst te bereiken. Nakoming, gedeeltelijke ontbinding van de overeenkomst, schadevergoeding of een combinatie hiervan. In deze casus ga ik ervan uit dat de pensionklant wenst dat de stalhouder in het vervolg de overeenkomst volledig en behoorlijk nakomt. Mocht dit in de toekomst uitblijven kan dit voor de pensionklant reden zijn de overeenkomst geheel of gedeeltelijk te ontbinden.

Dit artikel is geschreven door Mw. Nikki Hamers en Mr. Luc Schelstraete van Schelstraete c.s. Advocaten B.V.
Voor meer informatie neem contact met ons op via [email protected] of bezoek onze websites www.schelstraete.nlwww.europeanequinelawyers.com.

Klik hier voor alle artikelen van Schelstraete Advocaten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.