Ga naar hoofdinhoud

Van Muiswinkel: ‘geen prothese voor paarden’

Paard met protheseDe Amerikaanse dierenarts Ted Vlahos voorzag al 34 paarden van een kunstbeen. Dierenarts Krijn van Muiswinkel, die ook ooit een pony van  prothese voorzag, denkt nu dat je dat nooit moet doen.

Voorstander
Vlahos zegt dat paarden die hij behandelde (vooral merries en hengsten die voor de fokkerij worden ingezet), met een kunstbeen een normaal leven kunnen leiden. Vlahos krijgt veelal paarden met chronische problemen, die daardoor al lange tijd met pijn rondlopen, onder handen. Acute gevallen, zoals botbreuken, ziet hij minder vaak. “We beperken ons tot blessures in het onderbeen, want er is een stomp nodig om de prothese aan te bevestigen. Op de operatietafel maken we een pen aan het bot en daaraan bevestigen we een tijdelijke prothese. Het paard kan dus meteen staan na de ingreep. We snijden de zenuwen door, zodat ze geen pijn voelen. Dat geeft de stomp de tijd om te genezen. Na dertig dagen is de wond geheeld en kunnen we de echte prothese aanmeten.” De prothesen zijn gemaakt van fiberglas en kunststof met veel polstering rond de stomp, een titanium buis en een voetplaat van roestvrijstaal.

Tegenstander
In 1965 kreeg dierenarts Krijn van Muiswinkel een driejarige pony als patiënt die met haar linkerachterbeen in de omheining had gezeten. Haar ondervoet hing erbij. Van Muiswinkel besloot tot een experiment om de pony voor fokkerij te behouden. Het been werd geamputeerd. De zadelmaker maakte een prothese van leer en ijzer. Met een band werd het kunstbeen om de stomp bevestigd. Zeventien jaar lang liep de pony met haar kunstbeen over het terrein van Dierenkliniek Emmeloord. “Ik heb er vooral van geleerd dat je zoiets nooit meer moet doen,” verklaart Van Muiswinkel.

“De grote moeilijkheid is de kwetsbaarheid van de stomp. Een paard kan niet zeggen dat de prothese niet helemaal lekker zit en verzorgers het pas als er al een drukking of zelfs een wond is. Het blijft een lijdensweg. En het vergt dag en nacht verzorging. De prothese mag bijvoorbeeld niet nat worden, anders krijg je wrijving. De Amerikaanse collega spiegelt het mooier voor dan dat het in werkelijkheid is.” Op 20-jarige leeftijd werd de pony van Emmeloord afgemaakt. “Tijdens de sectie schrok ik van wat we aantroffen. Al haar gewrichten waren sterk artrotisch, haar heupen waren er het ergst aan toe. De pijn is te onderdrukken met medicatie. Maar ook zonder dat wil een paard toch lopen, het is nu eenmaal een bewegingsdier. Een prothese een lijdensweg voor een paard.’’

Bekijk hier een video over een pony met prothese.

Lees het volledige artikel staat in Bit 192.

Bron: Horses.nl/Bit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.