Ga naar hoofdinhoud

Vraag: Verhoogd gezondheidsrisico bij buiten hooi voeren?

Vraag: Mijn paarden staan in een inloopstal. Wij voeren het hooi het liefste buiten om de stallen zo schoon mogelijk te houden. Een stalgenoot zegt echter dat dit gezondheidsrisico’s met zich mee zou brengen, omdat het buiten eerder beschimmeld/ ongedierte aantrekt. Is dit inderdaad een punt van zorg?

Antwoord VoerVergelijk.nl

Weersomstandigheden bepalen voor een groot deel of je het hooi beter binnen of buiten kan verstrekken. Daarnaast speelt het aantal paarden wat gebruik maakt van de inloopstal een rol. Hoe meer paarden, hoe meer concurrentie voor het voedsel. Het is dan zaak er voor te zorgen dat elk paard voldoende ruimte en toegang heeft tot het hooi. Het kan zelfs noodzakelijk zijn om zowel binnen als buiten te voeren wanneer er veel concurrentie is door dominante paarden.

Hooi is zeer kwetsbaar voor weersinvloeden. Regen, hagel en sneeuw zijn fataal voor hooi, doordat het kan gaan schimmelen. De kans is groot dat je paard het hooi niet meer wil eten wanneer het nat is geworden. Daarnaast zal er ook veel zand aan het natte hooi blijven plakken wat de kans op zandkoliek verhoogd.

Wanneer je graag het hooi buiten wilt verstrekken, doe je er goed aan om gebruik te maken van een outdoor feeder met afdak. Hierdoor wordt het hooi beschermd tegen regen, hagel en sneeuw en wordt het niet bevuild met zand, urine of mest. Daarnaast wordt het hooi niet vertrapt door de paarden. Een groot nadeel van het voeren vanaf de grond is namelijk dat soms bijna de helft van het hooi wordt vertrapt. Er kan dus een groot deel van het hooi verloren gaan en dat is erg kostbaar. Een ander bijkomstig voordeel van het gebruik van een outdoor feeder, is dat de kans op inname van parasieten, zoals wormen, verkleind wordt. Een nadeel van het gebruik van een outdoor feeder kan zijn dat bij slecht weer de paarden liever gaan schuilen in de inloopstal. Houdt dan goed in de gaten of de paarden voldoende blijven eten.

Wanneer je een outdoor feeder aan wilt schaffen, let dan vooral op veiligheid. Je paard moet niet klem kunnen komen te zitten met hoofd, benen of hoeven of zichzelf bezeren aan scherpe randen. Verder moet je paard in een ‘normale’ houding kunnen eten, zonder vreemde posities aan te hoeven nemen. Ook dient er voldoende ruimte te zijn voor alle paarden, om onnodige machtsposities in de hand te werken.

Door gebruik te maken van een goede outdoor feeder met afdak, brengt het voeren van hooi buiten de stal geen extra gezondheidsrisico’s met zich mee door schimmel of ongedierte. Houdt wel goed in de gaten of het hooi, ondanks het afdak, door vochtig weer niet gaat schimmelen. Haal ook de hooiresten eerst uit de feeder alvorens nieuw hooi in de feeder te plaatsen om bederf te voorkomen.

Lees meer:
Feit: feeders de beste manier om hooi te voeren
Slowfeeders
Column: voeren met een slowfeeder is niet zielig

Olga Dansen, voerconsultant VoerVergelijk.nl
Klik hier voor alle artikelen van VoerVergelijk.nl

2 reacties op “Vraag: Verhoogd gezondheidsrisico bij buiten hooi voeren?

  • Lotje Moerdijk

    Afdak altijd goed natuurlijk. Wat ik erg makkelijk vind: Grote tractorbanden als hooibak, badkuipen, doorgesneden watercontainers, etc. De hooifeeders zijn natuurlijk perfect, maar ook behoorlijk prijzig.

  • Annemarie

    Hier een tip voor een makkelijke en goedkope feeder. Neem een badkuip en koop een net voor een aanhanger. Hooi in de badkuip, net er strak overheen gespannen en klaar ben je! Let op er zijn paarden die het heerlijk vinden om met hun benen in de badkuip te gaan staan. Voor paarden met ijzers is deze feeder dan ook niet handig. Paarden zonder ijzers worden er handig mee en weten zichzelf te bevrijden.Als je porties ter groote van een dag in de bak gooit blijft er geen rommel achter omdat alles wordt opgegeten.
    Succes!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.