Ga naar hoofdinhoud

Vraag: Heeft mijn paard maagzweren?

Vraag: Mijn paard heeft schijnbaar bij zijn vorige eigenaar last gehad van maagzweren. Op het oog lijkt hij nu gezond. Hij is vrolijk, zijn vacht glanst, eet goed en is werklustig. Kan het zijn dat hij toch last heeft van maagzweren? Hoe zou ik dit na kunnen gaan? En hoe voorkom ik maagzweren?

Antwoord VoerVergelijk

Maagzweren komen erg veel voor bij paarden (60-90%), maar ook bij veulens (25-50%). Een verminderde eetlust, doffe vacht, gewichtsverlies, lusteloosheid en milde terugkerende koliekverschijnselen kunnen aanwijzingen zijn voor de aanwezigheid van maagzweren. Ondanks dat maagzweren waarschijnlijk erg pijnlijk zijn, laten lang niet alle paarden symptomen zien. Vooral veulens zijn vaak symptoomloos. Het kan dus best zijn dat je paard last heeft van maagzweren, ook al lijkt hij op het oog gezond. Een dierenarts kan door middel van een endoscopie de maag controleren op de aanwezigheid van maagzweren. Lees meer over het gedrag van paarden met maagzweren.

Verschillende factoren spelen een rol bij de oorzaak van maagzweren, denk hierbij aan stress, training, medicijngebruik en voeding. Wanneer een paard last heeft van stress, stijgt het gehalte aan cortisol (stresshormoon) in het bloed. Daardoor worden allerlei processen in het lichaam verstoord, waaronder de aanmaak van beschermende stoffen voor de maagwand. Hierdoor wordt de kans op maagzweren dus vergroot.

Veel paarden worden getraind met een relatief lege maag. Het maagzuur bevindt zich in het onderste gedeelte van de maag. Tijdens de training wordt de maag samengedrukt, waardoor het maagzuur kan ‘opspatten’ naar het bovenste gedeelte van de maag (fundus) waar de pH een hogere waarde dient te hebben. Door het ‘opspatten’ kan verzuring optreden, met als gevolg maagzweren.

De pH in de fundus is van belang voor de bacteriepopulatie die daar aanwezig is. De bacteriën kunnen leven bij een pH van zes a zeven. De bacteriën leven voornamelijk van zetmeel en suikers in het voer en produceren hierbij onder andere melkzuur. Wanneer er veel zetmeel en suikers in het rantsoen zitten, wordt er relatief veel melkzuur geproduceerd. Dit melkzuur verlaagt de pH in de maag, waardoor maagzweren kunnen ontstaan.

Om maagzweren te voorkomen is het ook van belang dat je paard voldoende ruwvoer (hooi of kuilgras) krijgt. Ruwvoer stimuleert de kauwactiviteit, waardoor veel speeksel aangemaakt wordt. Een paard maakt namelijk geen speeksel aan wanneer het niet kauwt. Speeksel bevat veel natriumbicarbonaat (een zuurbuffer), wat helpt om de juiste pH in de maag te handhaven. Ook luzerne heeft een bufferende werking op de pH van de maag, doordat het rijk is aan calcium en eiwitten. Zodoende kan luzerne ook worden bijgevoerd ter voorkoming van maagzweren.

Door de continue productie van maagzuur, is het van belang dat de maag constant gevuld is met voer om verzuring (pH lager dan vier) van de maag te voorkomen. Maagzweren kunnen namelijk in zeer korte tijd ontstaan. Het gebruik van slowfeeders kan de opnametijd verlengen. Daarnaast is een bodembedekking van stro wenselijk, zodat het paard ook wat te knabbelen heeft als het hooi of kuilgras op is.

Paarden met maagzweren kunnen behandeld worden met medicijnen, waardoor de maag weer geneest. Voorkomen is echter beter dan genezen. Voorkom daarom zo veel mogelijk stressvolle omstandigheden, voorkom een lege maag en train je paard niet met een relatief lege maag.

Lees meer:        

Column: Nachtbraker met maagpijn
Bezoekersvraag: Te mager na maagzweren
FEIT: Langzaam voeren is veiliger voeren
Meer maagzweren bij endurancepaarden

Bekijk de ‘100 seconden dierenarts’ video over maagzweren.

Olga Dansen, voerconsultant voerconsultant VoerVergelijk.nl

Klik hier voor alle artikelen van VoerVergelijk.nl.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.