Ga naar hoofdinhoud

Vraag: Hengstigheid stimuleren met voeding?

Ik heb een 8-jarige Hannoveraan merrie, waarvan ik in de toekomst graag een keer een veulen wil. Alleen zie ik haar nooit hengstig. Ik vroeg me af of het mogelijk is om de hengstigheid te stimuleren met (kracht-) voer of supplementen?

Antwoord VoerVergelijk.nl

Er zijn tal van factoren die het tonen van hengstigheid kunnen beïnvloeden. Denk hierbij aan leeftijd, seizoen, huisvesting, gezondheid, gewicht en voeding. Zeer jonge paarden of oudere paarden zullen minder of geen hengstigheid tonen. In de winter worden de meeste paarden niet hengstig. Merries die zonder soortgenoten worden gehouden zullen minder snel hengstigheid tonen, omdat de merrie niet wordt geprikkeld door andere paarden om hengstigheid te tonen. Het kan ook zijn dat een merrie geen hengstigheid toont in het bijzijn van merries of ruinen maar wel wanneer een hengst aanwezig is.

Goede voeding is de basis voor een regelmatige cyclus van de merrie. Aangezien voortplanting gezien kan worden als een ‘luxe’ en niet noodzakelijk is om in leven te blijven, zal een merrie bij ondervoeding haar cyclus stop zetten. Hierdoor wordt energie bespaard welke gebruikt kan worden voor de basis lichaamsfuncties. Uit onderzoek is gebleken dat paarden die in goede conditie verkeren of zelfs een beetje te dik zijn een betere cyclus hebben dan magere paarden of paarden die gewicht verliezen. Het is daarom van groot belang dat je merrie in optimale conditie verkeerd. Een conditiescore van 3-4 is ideaal.

Uit onderzoek is gebleken dat de fokkerijprestaties van merries beter zijn wanneer zij ruwvoer gedurende de dag verstrekt krijgen. De merries die hooi gedurende de dag kregen, hadden minder hengstigheidsafwijkingen en een hogere vruchtbaarheid. De onderzoekers concludeerden dat tijdgerelateerde voedingspatronen een belangrijke en onderschatte factor in de fokkerij is. Geef daarom je paard kleine porties ruwvoer verdeeld over de dag. Dit heeft tevens een positief effect op het natuurlijke eetgedrag en het welzijn van je paard.

Er is verder geen duidelijk wetenschappelijk bewijs dat bepaalde voedingsstoffen bijdragen aan het verbeteren van de cyclus of het tonen van hengstigheid. Wel is algemeen bekend dat vitamine A, E en B11 van belang zijn voor de vruchtbaarheid. Dit wil echter niet per definitie zeggen dat het extra toedienen van deze vitamines via een supplement positieve effecten zullen hebben op de vruchtbaarheid. Een overmaat kan zelfs erg gevaarlijk zijn voor je paard. Geef daarom nooit zo maar extra vitamines, tenzij uit een rantsoenanalyse of bloedonderzoek een duidelijk tekort aan vitamine(s) is aangetoond. Tot slot zijn er enkele mineralen die een rol spelen bij de vruchtbaarheid, zoals natrium, kalium, selenium en mangaan. Deze laatste is essentieel voor het goed functioneren van de eierstokken.

Het is dus van groot belang dat je merrie het juiste lichaamsgewicht heeft om hengstigheid te kunnen tonen. De basis van het rantsoen moet goed zijn. Dit houdt in dat voldoende en goede kwaliteit ruwvoer (hooi, kuilgras, gras) verstrekt dient te worden bij voorkeur verdeeld over verschillende kleine porties per dag. Controleer of het rantsoen voldoende vitamine A, E en B11 bevat of laat het bloed van je merrie testen op eventuele tekorten. Klakkeloos supplementen bijvoeren is niet aan te raden, enkel wanneer uit rantsoenberekeningen of bloedanalyse tekorten aan vitamines of mineralen zijn aangetoond.

Lees meer:
Behoefte vitaminen en mineralen
Vitaminen voor paarden            
Voeren drachtige merrie
Voer voor lacterende merrie

Olga Dansen, voerconsultant VoerVergelijk.nl
Klik hier voor alle artikelen van VoerVergelijk.nl.

Eén reactie op “Vraag: Hengstigheid stimuleren met voeding?

  • J. Busser

    Ook de hoeveelheid licht is van invloed op de vruchtbaarheid, en niet alleen bij paarden. JB.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.