Ga naar hoofdinhoud

Vraag: Hoe senior voorbereiden op winter?

Vraag: Vorig jaar is mijn 22-jarige paard flink vermagerd in de winter. Hij staat zomer en winter 24 uur per dag in het weiland en heeft de beschikking over een schuilstal. Zodra het weiland schraal begint te worden in de herfst, voer ik kuilgras bij. Daarnaast geef ik hem een compleet vitaminen en mineralen supplement. Ik wil het liefst geen krachtvoer geven, omdat hij geen arbeid meer verricht. Dit jaar wil ik voorkomen dat hij weer terugvalt in conditie. Hoe kan ik mijn paard het beste voorbereiden op de winter?

Antwoord  VoerVergelijk

Het rantsoen van oudere paarden (vanaf ongeveer 20 jaar) verdient extra aandacht. Door de ouderdom zijn zij minder goed in staat om het voer te verteren. Hierdoor worden de voedingsstoffen minder efficiënt benut en is het noodzakelijk extra voeding te verstrekken.

Ruwvoer met hoge voedingswaarde

Oudere paarden kunnen gras veel beter verteren dan hooi of kuilgras. Daarom wordt het aan het einde van het weideseizoen extra belangrijk om kritisch naar het rantsoen van het oudere paard te kijken. Kies bij voorkeur voor hooi of kuilgras dat wat fijner is. Grofstengelig hooi of kuilgras bevat over het algemeen minder energie. Een ouder paard heeft juist baat bij een ruwvoer met een hoge energiewaarde (EWpa). Laat je ruwvoer analyseren, zodat je weet wat je voert. Let hierbij ook op het suikergehalte, dit mag niet te hoog zijn. Lees hier alles over ruwvoer.

Gebit

Het gebit bepaald in grote mate hoe het rantsoen van een senior eruit ziet. Naarmate een paard ouder wordt, zal het gebit verder slijten. Voor een goede spijsvertering is het belangrijk dat je paard goed kan kauwen op zijn voedsel. Laat daarom het gebit minstens één keer per jaar controleren door een deskundige paardentandarts. Het is raadzaam deze controle uit te laten voeren net voor de herfst, omdat dan de overgang van makkelijk te kauwen gras naar hooi of kuilgras plaats zal vinden.

Wanneer je paard moeite heeft met kauwen en hierdoor onvoldoende ruwvoer kan eten, is het noodzakelijk om aanvullende voedingsmiddelen te verstrekken om in de energie- en eiwitbehoefte te voorzien. Kies bijvoorbeeld voor geweekte bietenpulp. Dit is een vezelrijk product dat extra energie geeft. Omdat het een vochtig product is kan dit verstrekt worden aan paarden met een slecht gebit. Een vetrijk rantsoen kan eveneens extra energie bieden voor een senior. Afhankelijk van de kwaliteit van het gebit kan gekozen worden voor luzerne als eiwitbron. Anders kan een eiwitrijke seniorenslobber verstrekt worden.

Geen zetmeel- en suikerrijke krachtvoeders

Extra voorzichtigheid is geboden met het verstrekken van zetmeel- en suikerrijke krachtvoeders, zoals sportbrokken. Aangezien de vertering van het oudere paard minder efficiënt verloopt, is de kans groter dat onverteerd zetmeel doorstroomt naar de dikke darm, wat kan leiden tot verteringsstoornissen of zelfs koliek of hoefbevangenheid. Ook een overmaat aan suiker kan gezondheidsproblemen opleveren.

Warm houden

Het eten van voldoende ruwvoer is niet alleen belangrijk voor een gezond maagdarmkanaal en het leveren van energie en voedingsstoffen, maar ook voor het leveren van warmte. Zeker in de wintermaanden is de warmte die vrij komt tijdens het eten en verteren van voedsel belangrijk om warm te blijven. Om ervoor te zorgen dat je paard niet teveel energie nodig heeft om zijn lichaam warm te houden, geef je hem een deken op.

Naast de gebitscontrole net voor de herfst, het verstrekken van aanvullende voedermiddelen en het opdoen van een deken, dien je ervoor te zorgen dat je paard op de juiste manier is ontwormd en de benodigde vaccinaties heeft gehad, om zo met een optimale gezondheid de winter in te gaan. In de winter heb je kans op een verlaagde weerstand met gezondheidsproblemen en gewichtsverlies als mogelijke gevolgen. Tot slot: vergeet niet dat alle rantsoenwisselingen langzaam doorgevoerd moeten worden om verstoringen in het maagdarmkanaal te voorkomen.

Lees meer:
Energiebronnen voor paarden
Feiten en fabels over bietenpulp
Column: de kracht van bietenpulp

Olga Dansen, voerconsultant VoerVergelijk.nl
Klik hier voor alle artikelen van VoerVergelijk.nl

3 reacties op “Vraag: Hoe senior voorbereiden op winter?

  • Annet

    Ik heb zelf een shire van 18 die ook in de winter moeite heeft om op gewicht te blijven ik voer hem seniores van subli met heel veel zonnebloem olie er door hiermee houd ik hem goed op gewicht

  • Yvonne van Dijk

    Ik voer mijn 26 jarige paard Esparcette bij, Esparcette is net als luzerne een vlinderbloemige die eeuwenlang werd gebruikt als voedergewas voor onder andere paarden. De Franse naam voor esparcette is ‘sain foin’ wat gezond hooi betekent. En dat is niet voor niets: esparcette is rijk aan tanninen ook wel looizuur genoemd. Looizuur is een polyfenol (naast ligninen en flavonoïden) en van de polyfenolen wordt onder meer gezegd, dat ze ontstekingremmend werken. Ook lijkt esparcette een anti-parasitaire werking te hebben dankzij het hoge looizuurgehalte.
    Zonder toevoegingen, een eerlijk product waar mijn paard het veel beter op doet dan op alle senioren brokken en slobbers. http://www.atorka.nl voor minder bekende soort paardenvoer en andere prodcuten.

  • Grietje

    Weet het niet zeker hoor, maar ik heb weleens gehoord dat bietenpulp kalk afbreekt. Is hier ook onderzoek naar gedaan? ben hierdoor altijd voorzichtig met het voeren daarvan geweest. Wie kan het zeggen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.