Ga naar hoofdinhoud

Vraag: Merrie levert veel in, kan ik veulen bijvoeren?

Merrie en veulenVraag: Mijn zesjarige BWP’er heeft een maand geleden een hengstveulen gekregen. Het was al een zware dracht en nu geeft ze ook nog eens heel veel melk. Heel fijn voor het veulen natuurlijk, maar ik zie dat mijn merrie er flink op inlevert en snel vermagert. Hoe kan ik mijn merrie hierin ondersteunen? En vanaf wanneer en hoe kan ik het veulen bijvoeren zodat hij minder afhankelijk is van het melk van zijn moeder?

Antwoord VoerVergelijk.nl
Tijdens de laatste drie maanden van de dracht heeft de merrie extra eiwit en energie uit de voeding nodig om haar eigen conditie te handhaven en aan de groeiende behoeften van het veulen te voorzien. Doordat het veulen steeds meer ruimte inneemt, is er minder ruimte voor (ruw-)voer en vaak is dus een meer geconcentreerde voeding nodig. Naast ruwvoer van goede kwaliteit (indien nodig onbeperkt) is in veel gevallen merriebrok nodig om aan de behoefte te voldoen en invallen te voorkomen.

Als het veulen eenmaal geboren is en merriemelk de belangrijkste voedselbron wordt voor het veulen, dan neemt de energiebehoefte van de merrie sterk toe. Deze kan zelfs verdubbelen. Als de merrie onvoldoende voedingsstoffen binnen krijgt, zal ze haar eigen reserves gebruiken, wat ten koste gaat van de lichamelijke conditie.

De eisen van een lacterende merrie zijn heel hoog. Merries produceren ca. 20 – 40 liter melk per dag in de eerste drie maanden, waarvoor veel eiwit en vet nodig is. De piek voor de hoeveelheid merriemelk ligt op twee maanden. Na vier maanden is dit 50% van de behoefte van het veulen en met zes maanden slechts 30%. Na zes maanden daalt de hoeveelheid en de kwaliteit van de melk. Een lacterende merrie verliest veel vocht met de melk. Zorg daarom altijd voor vers drinkwater. Lees meer over de behoeften van een zogende merrie.

Veulens groeien heel snel, vooral gedurende de eerste maanden. Als de merrie krachtvoer krijgt, zie je vaak dat het veulen al snel met de merrie gaat mee-eten. Hoogwaardige veulenbrok kan in principe vanaf de eerste week gevoerd worden, hetzij met mate! Overvoeren met krachtvoer (en daardoor een overmaat aan eiwit en energie) kan op de eerste plaats spijsverteringsstoornissen veroorzaken, omdat het spijsverteringsstelsel nog niet is ontwikkeld. Verder kan veel krachtvoer een te snelle groei veroorzaken, wat niet gewenst is voor botten, gewrichten en bindweefsels. De kans op botontwikkelingsproblemen, zoals OCD kan hierdoor worden vergroot.

Door het bijvoeren van het veulen zal het minder melk gaan drinken, waardoor de merrie minder belast wordt. Bovendien raakt het veulen hierdoor gewend aan het eten van krachtvoer, wat de zogenaamde ‘speendip’ bij het veulen kan voorkomen. Gebruik voor het voeren van het veulen wel altijd een speciaal veulenvoerbakje, waar de merrie niet in kan.

Lees meer:
Voer voor een drachtige merrie
Voer voor een lacterende merrie
Voer voor een veulen

Marike Jacobs, voerconsultant VoerVergelijk.nl

Klik hier voor alle artikelen van VoerVergelijk.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.