Ga naar hoofdinhoud

Vraag: Mijn paard heeft snel dunne mest, wat te doen?

MestVraag: Ik heb een driejarige KWPN’er waarbij de spijsvertering heel snel van slag is. Ze heeft meestal vrij regelmatige dagen. Overdag staat ze in de wei of paddock en ’s nachts op stal. Voor zover ik weet krijgt ze op een normale wijze voer met tweemaal daags brok en ’s avonds hooi op stal. Overdag kan mijn merrie dus grazen in de wei of krijgt ze hooi in de paddock. Als ze echter een keer wat langer op stal staat of bijvoorbeeld twee dagen in de paddock en dan de wei weer in (of als ze naar een nieuwe wei gaat), dan heeft ze direct dunne mest. Moet ik me daar zorgen over maken? Kan ik iets geven waardoor haar darmen minder snel van slag raken?

Antwoord VoerVergelijk.nl:
In de blinde en dikke darm van een paard leven miljarden bacteriën, die behoren tot verschillende soorten. Deze soorten gebruiken koolhydraten als energiebron en produceren daarbij stoffen die al dan niet weer door het paard als energiebron kunnen worden gebruikt. Voor het paard zijn de bacteriën die structurele koolhydraten verteren die veel in ruwvoer zitten, zoals cellulose en hemicellulose, het belangrijkst. Deze bacteriën produceren namelijk vluchtige vetzuren, welke door het lichaam worden opgenomen en tot wel dertig procent van de totale energiebehoefte van een paard (in rust) kunnen dekken. Lees meer over energiebronnen voor paarden.

De balans tussen de verschillende bacteriesoorten is erg fragiel. Dit houdt in dat bij een plotselinge verandering in het rantsoen bepaalde bacteriesoorten afsterven door een gebrek aan voedingsstoffen en andere soorten juist sterk in aantal toenemen. Wanneer deze laatste soorten melkzuurproducerende bacteriën zijn, neemt de concentratie melkzuur in de darm van het paard sterk toe en kan zogenaamde osmotische diarree ontstaan. Door een plotselinge rantsoenverandering kan ook de darmpassage sterk toenemen, waardoor er minder water uit de mest wordt geabsorbeerd en er eveneens diarree ontstaat.

De fragiele balans in het ecosysteem van de blinde en dikke darm zorgt ervoor dat regelmaat één van de belangrijkste aspecten is bij het voeren van paarden. Wanneer een paard de ene dag op de paddock staat en droog hooi krijgt en de andere dag op de wei met vol gras, dan verandert het rantsoen dagelijks, wat bij sommige paarden tot problemen kan leiden. De beste remedie is om zulke veranderingen te voorkomen door het paard regelmaat te bieden qua rantsoen: dus alle dagen op de paddock en geen weidegang, of dagelijks steeds hetzelfde aantal uren weidegang.

Ook de overgang naar een nieuwe weide geldt als een rantsoenverandering. De samenstelling van het gras kan dusdanig anders zijn, dat de bacteriepopulatie in de blinde en dikke darm tijd nodig heeft om hieraan te wennen. Voer ook zo’n verandering dus langzaam door: begin met een halfuur op de nieuwe weide en breid dit in een week of twee uit naar meerdere uren per dag. Veranderingen in het rantsoen moeten zoveel mogelijk worden vermeden en wanneer verandering noodzakelijk is, dient deze geleidelijk te worden doorgevoerd, zeker wanneer het gaat om ruwvoer.

Als de bacterieflora ernstig is verstoord en de diarree langere tijd aanhoudt, dan zijn er diverse probiotica verkrijgbaar om de bacterieflora in de blinde en dikke darm te herstellen. Een probiotica is een voedingsmiddel met levende micro-organismen die de darmflora verbeteren.

Lees meer:
Diarree
Spijsvertering van een paard

Marike Jacobs, voerconsultant
VoerVergelijk.nl

Klik hier voor alle artikelen van VoerVergelijk.nl.

Eén reactie op “Vraag: Mijn paard heeft snel dunne mest, wat te doen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.