Ga naar hoofdinhoud

Vraag: Uitvloei van melk voorafgaand aan geboorte veulen zorgelijk?

Foto Lonneke Ruesink
Vraag: Mijn merrie is 10 maand drachtig en nu zitten de achterbenen onder de melk. Wat kan er aan de hand zijn? Moet ik me zorgen maken over het veulen?

Antwoord Dierenkliniek Emmeloord

Het is normaal dat in de laatste weken van de dracht de uier zich zal gaan ontwikkelen bij de meeste merries. Uitvloei van melk daarentegen moet in dit stadium altijd goed geobserveerd worden. Sommige merries zullen nu eenmaal een paar weken voor de uitgerekende datum wat gaan ‘kegelen’, dit betekent dat er druppels melk aan de uier zullen hangen, deze zullen uitkristalliseren en wat harder worden. Er kan ook wat melk op de achterbenen aanwezig zijn. De eerste melk van de merrie noemen we de biest en deze is zeer belangrijk voor het veulen, aangezien deze voor het veulen de enige manier is om afweerstoffen van de moeder binnen te krijgen. Bij overmatig verlies van deze eerste melk bestaat de kans dat er te weinig antistoffen kunnen overgedragen worden naar het veulen omdat alle biest verloren gaat. Wij raden aan om in deze gevallen 24-36u na de geboorte van het veulen het bloed op de aanwezigheid van antistoffen te testen. Indien deze dan niet voldoende aanwezig zijn kan er ingegrepen worden voor er zich problemen voordoen.

Overmatig verlies van melk tijdens de dracht kan ook andere oorzaken hebben. Bij een ontsteking van de moederkoek of placenta van de merrie wordt dit fenomeen ook waargenomen. Dit levert een groot gevaar op voor de gezondheid van het veulen. Een eventuele placentitis, zoals dit ook wel genoemd wordt, kan gediagnosticeerd worden door middel van een rectale echografie. Hierbij worden er metingen uitgevoerd die kunnen aantonen of de dikte van de placenta is toegenomen. Is dit het geval, dan worden er voor de rest van de dracht medicijnen toegediend aan de merrie om de kans op een abortus of zwak veulen zoveel mogelijk te beperken. Een andere oorzaak van vroegtijdig verlies van melk is bv het afsterven van een vrucht in de baarmoeder. Dit kan wijzen op een mogelijke tweeling of een veulen met een waterhoofd.

Goede diagnostiek en observatie van de merrie kunnen helpen bij het stellen van een diagnose en dan kan er ook vroegtijdig ingegrepen worden. Het is daarom belangrijk om bij twijfel toch even de dierenarts de merrie te laten nakijken.

Evy De Brabander, dierenarts bij Dierenkliniek Emmeloord

Klik hier voor alle artikelen van Dierenkliniek Emmeloord

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.