Ga naar hoofdinhoud

Vraag: Verhaarproces ondersteunen met voeding?

VerharenVraag: Mijn achtjarige Hannoveraan verhaart altijd veel trager dan zijn weidegenoten. Terwijl de andere paarden, nu de dagen wat langer worden, al volop verharen, start dit proces bij mijn paard altijd pas laat op. Het lijkt bovendien weken langer te duren voordat hij zijn wintervacht een keer kwijtraakt. Kan ik hem met voeding ondersteunen, zodat dit proces wat vlotter verloopt?

Antwoord VoerVergelijk.nl:
De daglengte en temperatuur zijn de belangrijkste parameters voor de rui, zowel in het voorjaar als in de herfst. In de lente worden de dagen langer. Daglicht dat wordt opgevangen door de huid heeft een effect op de hypothalamus in de hersenen. Via de hypothalamus wordt de afgifte van hormonen door de hypofyse, schildklier, bijnieren en zelfs de eierstokken en testikels (mits deze niet zijn verwijderd) gestimuleerd. Deze hormonen zorgen ervoor dat een paard zijn wintervacht loslaat. De temperatuur heeft een minder groot effect dan de daglengte, vandaar dat paarden in het voorjaar ook bij -10 graden gewoon in de rui gaan.

Voor een mooie vacht en normale rui is het belangrijk dat een paard gezond is. Daarvoor is onder meer een uitgebalanceerd rantsoen met alle benodigde voedingsstoffen nodig. Oudere paarden verharen vaak langzamer, evenals sobere rassen en paarden die het jaar rond buiten staan. Bij de laatste twee ligt het grote verschil tussen zomer- en wintervacht daaraan ten grondslag. Stalpaarden krijgen een minder dikke wintervacht en raken deze daardoor ook gemakkelijker kwijt. Oudere paarden hebben vaak een tragere stofwisseling en storingen in de hormoonhuishouding, wat – naast een slecht gebit en een slechtere spijsvertering – een effect heeft op de rui. Ook een worminfectie kan de rui en de algehele gezondheid verstoren.

Sommige voedingsstoffen zijn belangrijk voor een gezonde huid en een mooie vacht. De haren zelf bestaan bijvoorbeeld uit keratine, een bepaald soort vezeleiwit. Een eiwittekort in de voeding kan dus een effect hebben op de vacht. Lees meer over de eiwitbehoefte. Verder zijn vitamine A en vitamine E en ijzer, selenium, mangaan, koper en zink van belang. Het rantsoen van onze paarden bevat veel van het essentiële onverzadigde vetzuur linolzuur (omega 6). Het andere essentiële vetzuur, alfa-linoleenzuur (omega 3), is minder goed vertegenwoordigd en is eveneens van belang voor een gezonde huid.

Er zijn diverse supplementen verkrijgbaar voor het verbeteren van de vacht, maar over het nut daarvan zijn de meningen verdeeld. Olie door het voer of een halve schep haver per dag kan een paard extra doen glanzen, waardoor de vacht er mooier uitziet en het dus lijkt alsof de rui beter verloopt. Ook wordt lijnzaadolie vaak gebruikt als supplement voor een glanzende vacht. Lijnzaad bevat ook veel omega 3 vetzuren. Lees meer: feiten en fabels over lijnzaad.

Als een paard gezond is, verloopt de rui op een normale manier, onder invloed van de daglengte en de omgevingstemperatuur. Het toevoegen van bepaalde voedingsstoffen aan het voer heeft hier geen invloed op. Het belangrijkste is om ervoor te zorgen dat je paard gezond is, dan is de vacht mooi en verloopt de rui voorspoedig.

Lees meer:
Doffe vacht, slecht verharen

Marike Jacobs, voerconsultant VoerVergelijk.nl

Klik hier voor alle artikelen van VoerVergelijk.nl.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.