Ga naar hoofdinhoud

Vraag: Wat zijn de voordelen van hooi van een tweede of derde snede?

hooien
Vraag: Mijn pensionhouder vertelde mij laatst dat hij nooit de eerste snede hooi aankoopt. Een latere snede zou beter zijn omdat dit hooi minder rijk is aan eiwit en suiker. Is dit daadwerkelijk zo en hoe kan dat?

Antwoord VoerVergelijk.nl

De eerste snede hooi van een zelfde perceel bevat inderdaad iets meer voedingsstoffen, dan een tweede of derde snede. Toch zijn er andere factoren die meer invloed hebben op de voedingswaarde, zoals bemesting en grassoort. Daarnaast is het groeistadium waarin het gras gemaaid is erg bepalend voor de voedingswaarde van het ruwvoer.

De invloed van groeistadia

Gras gaat door twee stadia tijdens het groeien: het vegetatieve stadium en het generatieve stadium. Tijdens het vegetatieve stadium groeit het gras langer en na verloop van tijd worden bladeren gevormd waardoor de plant breder wordt. In dit stadium is het gras zeer rijk aan voedingsstoffen en energie. In het generatieve stadium gaat het gras bloeien en vormt het vervolgens zaad. Alle voedingsstoffen trekken dan langzaam weg uit het gras naar het zaad toe, hierdoor bevat het gras wanneer het uitgebloeid is een lagere voedingswaarde.

Vezelrijk hooi

Hoe langer gras groeit, des te meer vezels bevat het. Paarden hebben veel baat bij vezelrijk hooi, omdat vezels de darmbewegingen stimuleren en dit voorkomt verstoppingen. Als het gras uitgebloeid is en zaad vormt, is het vezelgehalte relatief hoog. Ruwvoer van uitgebloed gras bevat weinig energie en eiwitten. Voor paarden die erg makkelijk, of te makkelijk, op gewicht blijven is dit prima hooi. Vaak is het grof en prikt het als je er in knijpt, ook zijn er meestal zaadkoppen aanwezig.

Energierijk hooi

Als je paard intensief getraind wordt, volop in de groei is, moeite heeft met kauwen of van zichzelf wat moeilijker op gewicht blijft is ruwvoer van een rijkere kwaliteit eerder aan te raden. Deze paarden hebben baat bij extra eiwit en energie, omdat dit ook bijdraagt aan de spieropbouw. Dit hooi is meestal zachter, het prikt niet heel erg, en er zitten zeker geen zaadkoppen in. Let op dat rijk hooi wel lange stengels heeft, dit is belangrijk voor de kauwfrequentie van je paard.

Of je nu een eerste, tweede of zelfs derde snede voert doet er dus niet zo veel toe. Kijk vooral goed naar je paard en kies aan de hand daarvan de kwaliteit hooi die bij zijn behoefte past.

Lees meer:
Hooifabel: tweede snede is altijd het beste
Ruwvoerkwaliteit beoordelen

Jamie Kater, voerconsultant VoerVergelijk.nl
Klik hier voor alle artikelen van VoerVergelijk.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.