Ga naar hoofdinhoud

Wat te doen aan headshaking?

Foto Lonneke Ruesink
Wij hebben een paard met het headshaking syndroom. Niet van stof of pollen, maar van regen. Op internet is hier nauwelijks iets over te vinden, alleen dat het een aangezichtspijn is. Wat er aan te doen is, kan ik niet vinden. Wanneer zij regen op haar hoofd krijgt, gaat ze erg schudden en schuren met haar hoofd. Ze wordt dan ook erg paniekerig.

Ze heeft het eerder nooit gehad. Ze heeft vorig jaar een keer haar hoofd gestoten, daarna is het begonnen. Kan dit met elkaar te maken hebben? We hebben haar ook al een keer een vliegenmasker opgedaan zodat de regen niet rechtstreeks op haar hoofd zou komen, maar dit hielp ook niet. Is er iemand die hier iets meer van weet? Onze dierenarts had alleen maar ervaring met overgevoeligheid voor stof en pollen.

Antwoord Dierenkliniek Emmeloord

Het echte hoofdschudden of headshaking syndroom bij paarden is een moeilijk probleem. Je kunt het vergelijken met een aandoening bij mensen die Trigeminus neuralgie of aangezichtspijn heet. De nervus Trigeminus is de aangezichtszenuw, deze zorgt voor het gevoel in de neus en de hoofdhuid, maarhet is bijvoorbeeld ook de zenuw die ervoor zorgt dat je gaat niezen als je in het licht kijkt. Mensen met deze aandoening reageren zeer overgevoelig op wind of regen in het gezicht. Als bij paarden met het echte headshaking syndroom op een of andere manier de prikkelgeleiding van die zenuw wat veranderd wordt, kan het hoofdschudden verminderen. Dit kan bijvoorbeeld door neusnetjes, UV oogkappen of het direct verdovden van de zenuw. Ook bepaalde medicatie kan helpen. Zo hebben ze bepaald dat ook bij paarden een soortgelijke aandoening dus bestaat.

Wel moet je in je achterhoofd houden dat het hoofdschudden bij paarden ook een uiting kan zijn van ongenoegen of pijn! Dus invloed van een ruiter, het tuig of een niet opgemerkte kreupelheid kan ook leiden tot hoofdschudden. Ook bijvoorbeeld aandoeningen in het oog of van de kiezen van het paard kan leiden tot hoofdschudden. Je moet dus goed laten uitsluiten door je dierenarts of er niet iets anders aan de hand is met het paard waardoor het paard gaat schudden. Soms wordt eerst gekeken of pijnstilling een verandering van gedrag geeft.

Soms is het verstandig om een dagboekje bij te houden wanneer het paard schudt: op stal? Onder het zadel? Aan de longe? In de wei? Binnen/buitenbak? En wat voor weer het die dag is? Je beschrijft wel duidelijk het typische gedrag wat bij hoofdschudden hoort: je paard 1. Schudt, 2.wrijft tegen dingen aan en 3. Doet alsof er “een vlieg in zijn neus zit” oftewel wordt paniekerig. Dit zijn de criteria die passen bij het echte hoofdschudden. De aandoening begint meestal op middelbare leeftijd. Of er bij jouw paard een relatie is met het stoten van haar hoofd is moeilijk te zeggen als er geen duidelijk trauma is geweest.

Als het paard verdacht wordt van het echte hoofdschudden kan je vervolgens gaan bekijken of het minder wordt bij het gebruik van de diverse hulp middelen die op de markt zijn, zoals bijvoorbeeld de neusnetjes. Als dat niet werkt kan je met medicatie, bijvoorbeeld cyproheptadine, proberen om het te verbeteren, die medicatie is wel duur en vaak moeten die paarden er lang opstaan of kunnen ze niet meer zonder. Het is ook doping, dus het is een probleem als je wedstrijden wilt rijden. Soms is het voldoende om in de lente en zomer, wanneer er het meeste zon is, de medicatie te gebruiken en de rest van het jaar niet.

Het kan een behoorlijk frustrerende aandoening zijn voor eigenaar en paard, en het is soms echt zoeken wat het beste werkt.

Lieuwke Kranenburg, Europees Specialist Inwendige Ziekten van het Paard
Klik hier voor alle artikelen van Dierenkliniek Emmeloord

3 reacties op “Wat te doen aan headshaking?

  • Tineke van doesburg

    Wij hebben zo’n 14 jaar geleden een jonge merrie gekocht, onbeleerd. Deze merrie rustig aan beleerd en heerlijk mee aan het rijden gegaan. Een nuchtere merrie trouwens! Toen de merrie 7 was kwam ik in een rolstoel terecht door een spierziekte en hebben we ervoor gekozen om haar te verkopen, omdat ze veel plezier beleefde aan het rijden en contact met mensen. Na 4 jaar kwam ze bij ons terug, ze had volgens de kopers ondertussen het headshaking syndroom gekregen en was niet meer te rijden. Ze zou naar de slager gaan. Wij hebben aangeboden dat ze weer bij ons mocht komen. We kregen een heel gefrustreerd paard, erg zenuwachtig en gespannen. Toen ik de eerste x op stapte was ze vreselijk zenuwachtig, durfde geen pas te lopen, dus…..het bos in en laten lopen. Wat schudde ze vreselijk met haar hoofd, was gewoon gevaarlijk. Na drie weken, alleen busritten met een lange teugel werd ze weer paard/ zichzelf. En nu….. Een gouden paard, waar we heerlijk mee kunnen rijden, over shet strand, door het bos, dressuur, voor de wagen en zelfs onze kinderen rijden ermee door de bak, geen geschud meer. En toch was bij haar door een erkend dierenarts het headshaking syndroom vastgesteld….

  • Suzanne de Jong

    Zoals hierboven al vermeld zijn er vele oorzaken die kunnen leiden tot (de symptomen van) headshaken. Als lichamelijke oorzaken als gebitsproblemen, een slecht passend zadel, of andere dergelijke ongemakken zijn uitgesloten is craniosacraaltherapie een goede optie bij headshaken. Aangezien dit paard pas symptomen is gaan vertonen na een hoofdtrauma zou dit paard zeer waarschijnlijk door een craniosacraaltherapeut geholpen kunnen worden. Een craniosacraaltherapeut verlicht de druk op de schedel en zenuwen waardoor de symptomen snel zullen afnemen en na een aantal behandelingen zelfs zullen verdwijnen.
    Voor meer informatie kan je altijd contact opnemen via mijn website: http://www.excelencia.nl

  • judith de kok

    Het lijkt wel het verhaal van mijn paard. Ze is is negen jaar geleden van de een op andere dag begonnen met schudden tijdens regen, sneeuw en dergelijke. Als ze haar hoofd niet kan afschermen raakt ze zelfs volledig in paniek. Tot op heden van alles geprobeerd om achter de oorzaak te komen:
    – 3 wk kliniek voor algeheel onderzoek
    – osteopathie
    – homeopathie
    – chiropractie
    – acupunctuur
    – holistisch dierenarts (lecher antenne)
    – tandarts (jaarlijks)
    – ander zadel
    – haaronderzoek
    – zelfs iemand die met dieren kan “praten”
    Helaas alles zonder succes…

    Inmiddels heb ik een oplossing door haar ogen volledig af te schermen. Hierdoor is ze een stuk rustiger als het regent en kan ik zelfs met haar naar buiten. Al is het schudden niet voor 100% verdwenen.

    Ik ben erg benieuwd hoe het nu met bovenstaand paard gaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.