Ga naar hoofdinhoud

Wat te doen bij dikke keel?

Foto Lonneke Ruesink
Mijn paard kreeg vorige zomer bij weidegang last van een dikke keel. Tijdens het rijden kon zij dan ook moeilijk nageven. Als ze binnen bleef dan was er niks aan de hand. De dierenarts is langs geweest en die dacht aan een ontstoken speekselklier. Mijn paard kreeg vervolgens antibiotica en prednison. Dit heeft een beetje geholpen, maar het probleem bleef aanwezig. Daarna heeft mijn merrie een bloedonderzoek gehad waar niets uit kwam. Ondertussen was het weideseizoen af gelopen en had zij geen dikke keel meer. Onlangs kwamen de problemen terug. Zij heeft nu af en toe ook op stal een dikke keel. Ze lijkt er zo op het oog geen last van te hebben, maar ik ben bang dat zij het misschien benauwd gaat krijgen door de dikte en ik wil gewoon weten wat het precies is. Ze is kort geleden naar de tandarts geweest, maar die kon in haar mond niets vreemds ontdekken.

Antwoord Dierenkliniek Emmeloord

Zwelling van het gebied achter de kaaktakken zoals jij die omschrijft kan veroorzaakt worden op verschillende manieren:

Dierenartsen worden met enige regelmaat geconfronteerd met een zwelling van de speekselklieren. Deze zwelling is stevig en niet gevoelig. De theorie hierachter zou een allergische reactie op iets uit de weide kunnen zijn mogelijk in combinatie met het laag houden van het hoofd tijdens het grazen. Men noemt het een ideopathic parotiditis, wat eigenlijk wil zeggen dat we niet precies weten waarom dit ontstaat. Het is volledig onschuldig en meestal verdwijnt deze zwelling vrij snel na het op stal zetten.

Het zou ook kunnen dat je paard wat last heeft van luchtzaktympanie. De luchtzakken zijn een verwijding van de buis van Eustachius, een verbinding van het middenoor naar de keel. Ze liggen ongeveer onder de speekselklier en onder het oor. Als het dier de lucht niet gemakkelijk kwijt kan naar de keel, zwelt de luchtzak en zie je een zachte zwelling in de keelstreek die een hol geluid maakt als je erop trommelt. Meestal ontstaat dit al als veulen maar dit kan ook bij volwassen dieren voorkomen. Meestal is het dan in het kader van een voorste luchtweginfectie waarbij het slijmvlies van de buis van Eustachius ook wat verdikt is en hierdoor minder makkelijk de lucht kwijt kan. Ook dit kan snel weer herstellen, maar soms is chirurgisch ingrijpen een optie om te voorkomen dat het telkens weer gebeurd.
Beide aandoeningen zijn in principe onschuldig. Het kan helpen het paard vanuit een hooinet te voeren.

Men moet niet vergeten dat ook de lymfeklieren in die regio verdikt kunnen zijn, maar meestal is dit in het kader van droes en is het paard echt ziek en is het gebied erg gevoelig. Dus in jouw geval is dat niet aan de orde. Er zijn nog wel meer aandoeningen die zwelling in dat gebied geven maar die komen en gaan niet zoals jij beschrijft.

Bij twijfel wat de oorzaak is kan er op een kliniek nadere diagnostiek gedaan worden om de diagnose te stellen. Meestal zal er een voorste luchtwegscopie eventueel in combinatie met röntgen gedaan worden om het gebied goed in beeld te brengen. Ook kan dan gekeken worden in het geval van de luchtzaktympanie of er bijvoorbeeld chirurgisch kan worden geholpen.

Lieuwke Kranenburg, Europees Specialist Inwendige Ziekten
Klik hier voor alle artikelen van Dierenkliniek Emmeloord

Eén reactie op “Wat te doen bij dikke keel?

  • Jill Magis

    Beste Lieuwke,
    We hebben op het moment twee zieke paarden op stal staan. Waarvan van de ene overduidelijk droes is en de andere eigenlijk niet. Hij heeft sinds een week koorts en is zeer sloom. Hij heeft pijnstillers en antibiotica gekregen en net daarna kwamen we bij het ander paard erachter dat het droes is. Daar vanuitgaande zitten we nu te wachten tot de bulten rijp zijn en open springen. Maar een week later zijn de bulten bij het paard met droes open en bij het zieke paard nog steeds niet. Er is ook helemaal geen vooruitgang geboekt. Niet bij de bulten niet bij de koorts en sinds dag 7 is hij ook gestopt met eten en drinken. Hij heeft tevens van tevoren wel slobber gegeten elke dag. Er is bloed afgenomen maar de uitslag is niet duidelijk. Wat zou dit kunnen zijn?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.