Ga naar hoofdinhoud

Wat te doen bij een maagzweer?

Vraag: Ik heb een sloom paard wat regelmatig koliek heeft, niet voor het been is en soms niet zijn eten op eet. Ik verdenk mijn paard van maagzweren wat kan ik het beste doen?

Antwoord Dierenkliniek Emmeloord

Een maagzweer is een defect aan de maagwand. Ze komen bij paarden vaker voor dan gedacht. Ze zijn pijnlijk en kunnen veel verschillende klachten veroorzaken. De klachten kunnen bijvoorbeeld zijn verminderde eetlust, gewichtsverlies, tandenknarsen of regelmatig terugkerende koliek, afnemende prestaties en een doffe vacht. Soms reageert een paard op het vastzetten van de singel, gaapt hij opvallend veel of gaat hij luchtzuigen.

Om maagzweren vast te stellen moet je dierenarts een maagscopie doen. Dit vergt een lange endoscope (camera op een slang) die de meeste grote paardenklinieken wel in huis hebben. Het wordt meestal uitgevoerd onder een sedatie zodat het paard er niet teveel ongemak van heeft. Het is wel heel belangrijk dat het paard goed heeft gevast voordat de maagscopie wordt gedaan, omdat er anders nog teveel voer in de maag aanwezig is en je dus de maagwand niet goed kan zien. Regelmatig koliek hebben kan ook andere oorzaken hebben dus het stellen van de juiste diagnose is wel van belang.

De oorzaak van maagzweren kan stress zijn of een verkeerde manier van voeren en ook bepaalde medicatie kan ten grondslag liggen aan het ontstaan van maagzweren bij het paard. Stress ontstaat bijvoorbeeld bij ziekte, transport, verandering van voer of omgeving of bij het spenen van een veulen. Maar ook verkeerde huisvesting of een zeer intensieve training kan spanning opleveren. Daarnaast veroorzaakt het niet continu beschikking hebben over ruwvoer een zuurdere maaginhoud, wat het maagslijmvlies kan aantasten.

Voor het herstel zijn dus een aantal dingen heel belangrijk. Zorg voor onbeperkte toegang tot ruwvoer, een vermindering van stressfactoren en een aangepaste training. Maagzweren zijn over het algemeen eenvoudig te behandelen met medicatie. Vaak zie je al na een paar dagen duidelijke vooruitgang.

Bekijk de ’100 seconden dierenarts’ video over maagzweren.

Lieuwke Kranenburg, Europees Specialist Inwendige Ziekten
Klik hier voor alle artikelen van Dierenkliniek Emmeloord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.