Ga naar hoofdinhoud

Abel Slippens: ‘Aan de onderkant moet je selecteren’

Exclusief
Cat.nr. 554, Sezuan x De Niro. Foto: Paardenkrant-Horses.nl/Melanie Brevink-van Dijk
Abel Slippens staat te boek als fokker van twee hengsten in de tweede bezichtiging. Cat.nr 562 (Uthopia x UB 40 x Flemmingh) en 554 (Sezuan x De Niro x Ferro), twee zonen van hengsten die niet veel gebruikt zijn. “Dat is heel bewust”, vertelt Slippens. “Het is een beetje kansberekening: als een hengst in een groep van dertig Charmeurs zit, gaat-ie minder snel door dan de enige Uthopia.”

Abel Slippens, voormalig directeur van de Sligro, benadert zijn fokkerij zakelijk en marktgericht. “Je moet vooruit kijken en vooruit fokken.” Hij dekt niet met hengsten die al tig nakomelingen hebben, maar zoekt naar die ene speciale hengst. De hengst die nog niet ontdekt is, maar waarvan hij verwacht dat-ie er wel gaat komen. De hengst waarvan het sperma lastig te verkrijgen is.”

Uthopia en Sezuan

Zo viel ook de keuze op Uthopia en Sezuan. Uthopia bracht bij het KWPN tot en met 2016 zestien nakomelingen, bij Sezuan was Slippens er vroeg bij. Hij dekte met de Zack-zoon toen hij vier jaar was en de WK-titels nog niet op zijn palmares prijkten. “Uthopia heeft met Carl Hester bewezen dat hij het zelf kon, Sezuan toonde in mijn ogen enorm veel aanleg. Daarbij was hij in de juiste handen. Daar let ik ook op. Dat heb ik wel bij Bojengel (ook door Slippens gefokt, red.) gezien, met alleen een goed paard ben je nog lang niet in de Grand Prix.” 

Selectie aan de onderkant

Een ander belangrijk principe in de fokkerij van Slippens is de selectie. En dan vooral aan de onderkant: “Zo deden we dat bij de Sligro ook. We noemden dat een personeelscorrectieplan. De managers gaven de vijf procent van hun slechts presterende mensen op. Daar gingen we mee in gesprek, die stuurden we naar een opleiding of daar namen we afscheid van. Onderaan ligt de winst, daar wordt je gemiddeld beter van.” 

Vertaald naar de fokkerij betekent dit bij Slippens dat hij alleen fokt met elitemerries, zo mogelijk voorzien van het sportpredicaat en sinds de introductie van de genoomselectie is dat ook een criterium. “Merries die onder de 98 scoren, gaan er bij mij uit.” 

Lees het hele artikel in Paardenkrant-Horses.nl van deze week. Klik hier voor de online versie.

Nog geen abonnee? Klik hier

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.