Ga naar hoofdinhoud

Achterklep

Opinie
Niemand vroeg erom. Maar opeens was hij er. De achterklep die met één voetbeweging onder de bumper elektrisch open gaat. Boodschappen doen is een stukje makkelijker geworden, maar autorijden is niet veranderd.

Zou het met genoomselectie ook zo zijn? Dat de procedures van het selecteren efficiënter worden, maar dat de selectie zelf er niet anders van wordt? Ik kan dat niet beoordelen. Ik weet dat het paard met 2,7 miljard basenparen in z’n DNA wat eenvoudiger is uitgevoerd dan de mens, die er 300 miljoen meer heeft. Ik heb me laten vertellen dat we chips met 50.000 variërende basenparen langs een referentiepopulatie houden om tot een genoomfokwaarde te komen. Maar kan ik zinnig meepraten over het nut van genoomselectie in de paardenfokkerij?

Veeg teken

Is 50.000 ten opzichte van 2,7 miljard in dit geval veel of weinig? Is de referentiepopulatie die het KWPN heeft opgebouwd groot genoeg om betrouwbaar relevante verschillen vast te stellen? Is het verlies aan betrouwbaarheid, waar de rundveefokkerij al mee kampt, niet een veeg teken voor de paardenfokkerij?

Zichtbaar

Interessante vragen die ik alleen maar kan stellen. Het ontbreekt mij aan kennis om er een zinvolle boom over op te zetten. Ik doe zoals velen: op m’n gevoel afgaan. En dat zegt dat dingen als aanleg, karakter, gezondheid en exterieur hartstikke erfelijk zijn. Dat we die gewoon zien als we naar paarden kijken. Ik vind KWPN.TV en ClipMyHorse informatiever dan welke fokwaarde ook.

Ouderwets

Zoals ze tot nu toe worden berekend zijn fokwaarden ouderwetse gedrochten, de allerhipste genoomfokwaarden incluis. Duitsland berekent ze voor de Duitse paarden, Frankrijk voor de Franse en ook het KWPN kijkt alleen naar de eigen populatie. Duitse, Franse en Nederlandse fokkers daarentegen kijken steeds meer over de grens.

Zichzelf met zichzelf

Zoals de magische achterklep er was voor ik het maar in de gaten had, zo zit er gegarandeerd een heel scala aan genoomfokwaarden aan te komen. Gewoon omdat het kan, omdat promovendi zich erop storten. Maar ik vraag me wel af wanneer stamboeken nou eens een keer ophouden met navelstaren en zichzelf alleen maar met zichzelf vergelijken.

Internationale fokwaarden

Stamboeken buitelen over elkaar heen om elkaars hengsten te erkennen. Want stel je eens voor dat fokkers een aanleiding hebben om hun veulen bij het andere stamboek te registreren. Prima, maar dan hoort de boter ook bij de vis, dan moeten stamboeken hun gegevens bij elkaar leggen en internationale fokwaarden berekenen.

IPV

Iets zegt mij dat dit nog wel even kan duren. Tot die tijd check ik dagelijks de IPV-fokwaarden van HorseTelex.

Dirk Willem Rosie, hoofdredacteur

[email protected]

 

5 reacties op “Achterklep

  • jw

    Er kan wel gegoocheld worden met getallen,maar verklaar het eens naar fokkers die er niks van begrijpen.Hoe moeten zij dit lezen.

  • C. Kliffen

    Als moleculair bioloog en paardenliefhebber heb ik hier zo ook mijn twijfels bij. Mooi stuk.

  • Dick de Jong

    Het zou mooi zijn als een onafhankelijke internationale organisatie indexen gaat berekenen voor de hengsten. Dan moeten niet alleen de internationale resultaten worden meegenomen maar ook de landelijke sportresultaten. Maar een Duitse M proef is niet te vergelijken met een Nederlandse. Hoe moet dit in indexen worden ondervangen?
    Genoom fokwaarden hebben wat mij betreft vanwege de lage betrouwbaarheid geen meerwaarde. Ook in de rundveefokkerij hebben veel fokkers daar volgens mij niet veel vertrouwen in, maar de grote machtige fokkerij organisaties proberen het toch door te drukken.
    Wat betreft de column, in de laatste zijn komt volgens mij de aap uit de mouw. De schrijver promoot hier een product van een bevriende firma. Dat mag natuurlijk maar waarom zouden deze waarden betrouwbaarder zijn dan de nationale fokwaarden? Worden hier de landelijke concoursen wel in meegenomen?. Op de landelijke concoursen worden 90% van de sportresultaten behaald, de meeste paarden nooit zullen worden uitgebracht in een internationale rubriek omdat de ruiter de ambitie niet voor heeft.

  • Dirk Willem Rosie

    @ Dick de Jong: HorseTelex is niet zozeer een bevriende firma als wel (deels) mijn eigen firma. Maar die zou ik niet willen promoten als ik er niet voor 100 procent achter zou staan. De IPV’s worden berekend op basis van alle sportprestaties van alle sportpaarden (op jaarbasis zo’n 36.000) op alle FEI-wedstrijden (springen, dressuur, eventing) over de hele wereld. Aangezien het fokdoel van de meeste stamboeken is gericht op de internationale topsport, is dit hele relevante informatie.
    Heel graag zouden we hier de nationale sportprestaties aan toevoegen. Dat is en blijft onze ambitie, maar daar hebben we wel de medewerking van alle nationale bonden voor nodig.

  • dick de jong

    @DWR bedankt voor uw duidelijke antwoord. Om de bonden op 1 lijn te krijgen zal wel eens een probleem kunnen worden. Bij rundvee is het met Interbull gelukt maar daar worden geen olympische medailles verdeeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.