Ga naar hoofdinhoud

IBOP-jurering is niet objectief

Henk Roel KrolHet Nederlands Welsh Pony en Cob Stamboek gebruikte dit jaar nieuwe menproeven tijdens de IBOP. Deze nieuwe proeven zijn qua niveau een verbetering voor de pony’s. Wel vind ik het erg jammer dat het inspannen eruit is, zoals dit eerder wel werd gevraagd. Vorige week was ik op een bijeenkomst voor het fokplan van de Welsh sectie A. Daar werd enorm gehamerd op het feit dat een goed karakter zo belangrijk is voor deze pony’s. Waarom wordt het inspannen dan uit de proeven gehaald? Juist zo’n onderdeel leent zich enorm goed om het karakter van een pony te bekijken tijdens een test. En dat is niet het enige waar ik het niet mee eens ben.

Al jaren maak ik pony’s klaar voor de IBOP, samen met Ilse Hornstra. Dit jaar namen we geen pony’s aan en hebben we alleen langs de kant gekeken. Hoe punt de jury? Wat willen ze zien? Zijn wij het daar mee eens? Nee. Tijdens de IBOP-dag bleek dat wij zeker niet op één lijn zitten met de juryleden. We hadden een groot meningsverschil over de stelling en buiging. Pony’s met weinig stelling en buiging werden vaak te hoog gepunt. Pony’s die beter voorwaarts liepen en beter in de aanleuning waren, kregen lagere punten. Waar ligt dat dan aan?

Ouder is niet beter
De IBOP is een aanlegtest, waarbij de jury de aanleg van de pony’s beoordeeld. Opvallend is dat ze jonge pony’s vaak het voordeel van de twijfel geven. Een jonge pony die minder goed in de aanleuning loopt, krijgt hoge punten. Een oudere pony met diezelfde aanleuning wordt een stuk lager beoordeeld.

De juryleden zijn van mening dat een oudere pony beter en constanter moet lopen dan jonkies. Zij oordelen dat een oudere pony sterker is en dus beter moet lopen. Daar hebben ze tot op zekere hoogte gelijk in, maar als ik zie hoe vaak wij oudere pony’s krijgen die we moeten klaarmaken voor de IBOP…

Zulke pony’s kennen vaak ook nog niks en zijn in dat opzicht dus net zo groen als de jonge pony’s. Dat is zonde. Ik vind dat zij een gelijke beoordeling moeten krijgen. Een jonge pony die zes weken voor de wagen staat of een oudere pony die zes weken voor de wagen staat; beide moeten ‘leren trekken’. Zij hebben evenveel tijd nodig om klaargemaakt te worden voor een IBOP. Er zit geen verschil in moeilijkheidsgraad.

Niet op één lijn
Daarnaast zie ik dat juryleden vaak niet op één lijn zitten. Zo hadden wij drie jaar terug een merrie klaargemaakt voor de IBOP. Tijdens de test werd gezegd dat, als wij op wedstrijd wilden, we nog maar wel veel moesten trainen met de pony. Niets was minder waar. Slechts drie weken later kwamen wij op het kampioenschap mennen van district Noord. Daar werd de pony uitgeroepen tot noordelijk kampioen.

Dat klopt dan toch niet? De juryleden die de IBOP beoordelen, zitten niet goed genoeg op één lijn met de juryleden van de KNHS. Als wij pony’s op en top klaar hebben voor de KNHS-wedstrijden, zien we altijd terug dat ze op de IBOP een stuk lager scoren. Ergens gaat er wat mis.

Oplossing
Daarbij komt dat veel pony’s tegenwoordig niet meer klaargemaakt worden voor de IBOP. Daar zitten namelijk hoge kosten aan verbonden. Veel mensen hechten er minder waarde aan dan vroeger en zien het verschil en de waarde niet zo tussen voorlopig keur of keur.

Wellicht zou de jurering anders opgezet moeten worden om dit soort ongelijke beoordelingen te voorkomen. Bijvoorbeeld door pony’s de IBOP te laten lopen en er geen leeftijd bij te vermelden. Een geheel blanco test rijden, is misschien nog wel beter. Objectiviteit is belangrijk. Het is beter om geheel te jureren op wat je ziet, dan een jonge pony het voordeel van de twijfel te geven tegenover een oudere pony die misschien wel korter is aangespannen dan de jongere pony.

Henk Roel Krol heeft zijn eigen Welsh A-hengstenhouderij in Noordwolde. Daarnaast houdt hij zich bezig met het betuigen en klaarmaken van pony’s voor de keuring en de IBOP.
Deze opinie verscheen woensdag 14 december 2011 in De Paardenkrant