Ga naar hoofdinhoud

Afrikaanse Paardenpest steeds groter risico voor Europa

De Afrikaanse Paardenpest (APP) breekt verder uit in Zuid-Afrika en vormt een steeds groter risico voor Europa. De mug die de ziekte overbrengt, heeft zich namelijk verspreid vanuit Afrika in delen van Europa, zo schrijft de Nieuw-Zeelandse paardennieuwswebsite Horsetalk.

De uitbraak van APP in Zuid-Afrika groeit nog steeds. De teller van het aantal bekende gevallen in het seizoen 2010-2011 van besmette dieren staat op 881, maar waarschijnlijk zijn veel meer dieren besmet. Inmiddels zijn 588 paarden overleden aan de ziekte. De paardenpest verspreidt zich nu ook in delen van het land waar het virus meer dan 40 jaar niet voorkwam. Besmetting in de Zuid-Afrikaanse provincie Western Cape zorgt voor een stop van Afrikaanse paardenexport, waarvan verkoop naar de Europese Unie zich misschien pas kan hervatten over twee jaar.

Waarschijnlijk door de klimaatverandering heeft de virusoverbrengende mug zich nu ook verspreid in delen van Europa, aldus Horsetalk. De pest vormt een bedreiging voor Europa’s paardenpopulatie. Een uitbraak onder paarden die nog nooit blootgesteld werden aan de ziekte, heeft de mogelijkheid de paardenindustrie serieus te beschadigen.

Afrikaanse Paardenpest is een virusziekte die wordt overgebracht door muggen (knutten) en momenteel nog niet voorkomt in Nederland. Voor deze ziekte zijn (levende) vaccins beschikbaar die in Zuid-Afrika volop worden ingezet om de paarden te beschermen. Dit vaccin is niet goedgekeurd voor gebruik in Nederland.

De Nederlandse overheid had al in mei 2008 een concept voor een beleidsdraaiboek klaarliggen voor het geval de paardenziekte ons land bereikt. In dit concept staat dat dieren niet massaal afgemaakt zullen worden, maar dat een uitbraak desondanks grote consequenties heeft voor ons dagelijkse doen en laten. Paardenhouders worden gedwongen het lot van hun paarden uit handen te geven.
Op het moment dat een dierenarts ergens in Nederland een besmet paard aantreft, dan treedt het rampenplan in werking en hebben paardenhouders in het hele land van het ene op het andere moment weinig meer te zeggen over hun hobby. Bij een ontdekking van paardenpest gaat Nederland voor ten minste 72 uur op slot. Het besmette paard wordt geëuthanaseerd en het traject van besmetting wordt onderzocht en in kaart gebracht.
Een commissie bracht vervolgens advies uit over dit concept. Op basis van deze adviezen is onderzoek uitgezet bij Wageningen Universiteit naar de verspreiding en bestrijdingsmogelijkheden van de ziekte. De resultaten van dit onderzoek worden dit jaar verwacht en op basis van deze resultaten wordt het definitieve draaiboek vastgelegd.

Bron: Horses.nl/Horsetalk

Overname zonder toestemming niet toegestaan.

Lees ook:
Dodental door Afrikaanse Paardenpest loopt op

Actieplan voor Afrikaanse Paardenpest

Strengere controle Paardenpest in Zuid-Afrika

‘Paardenpest binnen tien jaar in Europa’

Analyse concept beleidsdraaiboek Afrikaanse Paardenpest

 

11 reacties op “Afrikaanse Paardenpest steeds groter risico voor Europa

  • Laura Ginsel

    Wat mij boven mijn pet gaat is dat er wel een entstof is die niet goedgekeurd is hier in ons land, maar dat er gelijk maar geëuthanaseerd wordt als er een besmet paard gevonden wordt. Waarom niet gewoon de paarden enten? De mijne heb ik ook laten enten tegen het West- Nijlvirus, dat kon dus wel…..
    Hebben ze bij de overheid eigenlijk wel in de gaten dat het geld dat in de paarden omgaat bijna net zoveel is als bij Neerlands 1e sport, de voetbal????? En dat er heel veel mensen hobbymatig met deze HUISdieren bezig zijn en er mee omgaan alsof het hun kind is?????

  • Simone Vlietstra

    Het is van steeds groter belang dat er een waterdicht I&R systeem komt in de paardensector. Het is niet normaal wat er allemaal kan in de paardenwereld. Wij zijn druk bezig gesprekken te voeren met productschap en overheid om een duidelijk I&R systeem in te voeren. We moeten weten waar paarden staan, van wie ze zijn, en wat de geschiedenis is( ook waar ze vandaan komen) Laten we de handen in een slaan en onze sector gezond maken en in kaart brengen.

  • Henriette

    In dit land gaan ze pas wat doen als de gezondheid van mensen in gevaar komt,straks is het net als met de kippen ,geiten koeien en varkens,ze beginnen eerst met ruimen en komen dan met oplossingen die ze nu al kunnen uitvoeren.Maar dan zijn we inmiddels WEER een paar straten te ver,en ben je je dier gewoon kwijt.
    Hier praten ze alleen,doen kennen ze niet.

  • Marian Raven

    Ten eerste is door onderzoek duidelijk geworden dat een paard EINDGASTHEER is. Dat betekent dat besmetting via een paard onmogelijk is. Een besmet paard euthanaseren om verdere besmetting te voorkomen is dus onzin. Alle vogels en muggen in de buurt euthanaseren zou zinvoller zijn, want die zijn de tussengastheren respectievelijk overbrengers.
    Maar ik denk niet dat dat mogelijk is.
    Zelfs een vervoersverbod zou nog wel eens nutteloos kunnen zijn, nogmaals omdat paarden geen rol spelen in de overbrenging van de ziekte. En dat sluitend I&R systeem zal toch echt helemaal niets helpen om de verspreiding van Afrikaanse Paardenpest te voorkomen. Ik heb het al eens eerder vermeld, maar ik doe het nog eens: Wij hebben al een zeer besmettelijke ziekte (influenza) onder controle, al jaren, ook toen het gros van de paarden nog niet eens een afstammingsbewijs had. Gewoon door de verplichting om paarden die aan wedstrijden en keuringen deelnemen en bij inscharen, te enten.
    Mocht de ziekte opduiken in Nederland, dan zou inenten mijns inziens de enige remedie zijn om paarden te behoeden voor besmetting. Waarbij ik mijn reserves heb voor al het inenten wat tegenwoordig zo in de mode is. Maar als het echt niet anders kan dan zal het misschien toch moeten.

  • Marian Raven

    Moet even iets rechtzetten, was in de war met West Nijl virus.
    Dus een vervoersverbod is wel zinnig in geval van APP. Bij de I&R heb ik nog steeds mijn vraagtekens.

  • H.groen

    @vleuten
    Een sluitend I&R Systeem is niet mogelijk. In de EU is geen sluitend systeem te realiseren door de verschillende wijzes van registraties. daarnaast is wat jij vraagt, qua beheer schier onmogelijk. De data die je dan moet verzamelen is immens. Zelfs het ministerie gaat niet zover.

    En met registratie hou je het virus niet tegen. Je kan alleen achteraf constateren wat het ‘spoor’ is geweest.

    En voorkomen is toch beter dan genezen? Dus zorg voor inenting. De entstof is nog niet beschikbaar in NL. Ga daar maar achteraan en zorg dat deze ruim beschikbaar komt en dat alle paarden ge-ent worden. Zo hou je het virus buiten de deur. Registratie is feitelijk zinloos. Zie MKZ, varkenspest,. Ook allemaal geregistreerde dieren. heeft niets geholpen. We moeten eens ophouden te denken dat registratie van alles en nog wat onze problemen oplost.

  • Ilona

    Snap wel dat de vaccins uit Afrika (nog) niet naar Nederland gehaald worden. Levende vaccins invoeren geeft toch ook een risico…?

  • Karin

    Wat me altijd weer verbaast, is dat de overheid maar rustig zijn gang kan gaan met het vaststellen van regels en doemscenario’s die niemand wil (niet enten, mensen alle zeggenschap over hun dieren ontnemen, dieren al dan niet op grote schaal afmaken, en mens en dier iedere bewegingsvrijheid ontnemen), terwijl alle belanghebbenden alles maar rustig slikken, en niemand in opstand komt. Dat hebben we in het verleden gezien bij MKZ- en vogelpestuitbraken, en dat zie ik bij een uitbraak van de Afrikaanse Paardenpest ook weer gebeuren.
    Mensen, accepteer toch niet altijd alles blindelings, maar kom ook eens daadwerkelijk in actie als de overheid maar wat aanklooit! Leven we in een democratie of onder een dictatuur? Wij burgers hebben réchten hoor!

  • Marian Raven

    In reactie op Karin, maar bedoeld voor alle paardeneigenaren: Het beleid in den Haag wordt bepaald door de EU en door (grote) organisaties en bedrijven, die betaalde lobbyisten in dienst hebben, die precies de weg weten.
    Als de gemiddelde burger, of groep burgers, het niet met bepaalde regelgeving eens is, moeten ze eerst uitvinden wat voor weg ze moeten volgen om te protesteren. Ze moeten alles naast hun reguliere werk doen en hebben over het algemeen niet het budget om dure advocaten te betalen. En al hebben ze dat wel, dan heeft de overheid véél meer tijd en véél meer budget dan zij.
    Toen 2 jaar geleden het alternatief voor chippen binnen korte tijd uit beeld verdween, nadat de Groep Nijhof daar zo’n 10 jaar (!) zeer veel tijd en energie in had gestoken, ben ik me in de materie gaan verdiepen. Er zijn door mij en een aantal andere mensen ettelijke brieven en emails verstuurd, met zeer goed onderbouwde argumenten, naar LNV, PVE, SRP, minister Verburg, staatssecretaris Bleker, dierenbescherming, leden van het Europees Parlement, de Nationale Ombudsman en verschillende stamboeken. Men wil/durft er niets mee te doen of stuurt ons met een kluitje in het riet.
    Een bezwaarschrift over de hele gang van zaken naar de Vaste Kamercommissie werd beantwoord met: “Het is behandeld in de plenaire vergadering en kan worden gebruikt in de openbare vergadering over dierenwelzijn. Wij zijn daar geweest in den Haag en navraag bij diverse kamerleden leerde ons dat zij het bezwaarschrift NIET kenden. Er is documentatie overhandigd aan de griffier, die het zou verspreiden onder alle aanwezige kamerleden. Wij hebben documentatie, met foto’s van wonden en gezwellen door de chip, persoonlijk overhandigd aan dhr. Bleker en mevr. van Veldhoven (van D66), met mondelinge toelichting. Nadien hebben wij ettelijke malen geprobeerd met hun in contact te komen, maar krijgen gewoon geen antwoord.
    Ziehier onze democratie en onze rechten….
    De SRP zou de belangen van de gehele paardensector moeten behartigen, maar een mail aan hun over bovengenoemde werd beantwoord door dhr. Klaver van het PVE. Ze gebruiken lobbyisten van het PVE. De SRP is er dus niet voor de ‘gewone paardeneigenaar’ (en dat is de grootste groep), al proberen ze die wel mee te krijgen in hun strijd om de I&R in handen te krijgen (kassa!) door het plaatsen van artikelen zoals bovenstaande.
    Als jij of iemand anders een manier weet om de paardeneigenaren te mobiliseren….GRAAG. Meld je bij http://www.invisio.nl/antichip of [email protected].

  • Karin

    Onderstaande reactie van Marian Raven illustreert duidelijk dat je als gewone burger gewoon niet serieus wordt genomen, en dat je, als puntje bij paaltje komt, je recht niet kunt halen, democratie of niet.
    Logisch dat mensen daar moedeloos van worden.

    Maar moeten we dan maar gewoon berusten in het feit dat we iedere keer beleid door onze strot geduwd krijgen waar we niet om gevraagd hebben? En hebben wij hier in Nederland om al die EU-regels gevraagd? Ik dacht het toch niet!
    Misschien wordt het gewoon eens tijd om massaal in opstand te komen tegen de manier waarop de overheid met mensen (en hun dieren) omspringt. Net zoals vóór de val van het IJzeren Gordijn overal in Oost Europa is gebeurd, en zoals het de laatste tijd overal in Noord Afrika en in het Midden Oosten gebeurt.
    Inderdaad, revolutie. Maar wat is daar eigenlijk mis mee? De Rechten van de Mens waren er zonder de Franse revolutie ook niet gekomen.

    Maar eerlijk gezegd ben ik bang dat Nederlanders daar geen zin in hebben. Zelfs tegen kernenergie zijn ze niet meer de straat op te krijgen. Dus ja, dan krijgt het volk toch het beleid dat het verdient, ben ik bang…

  • Sjaak Hoedjes

    I&R heeft 0,0 invloed op het aanpakken van een APP uitbraak.

    Simpel omdat een besmet dier zelf een ander dier niet kan besmetten.
    Dit kan nl alleen door knutten (of injectienaalden) overgebracht worden. De vliegroute van knutten is niet vastgelegd op een routeplanner.

    Wanneer de overheid of SRP in dit geval toch pleit voor een sluitende I&R(waarvan de EU al lang heeft vastgesteld dat dat door de vele verplaatsingen van paarden absoluut onhaalbaar is, is er iets anders aan de hand.

    In alle gevallen is dat zeer kwalijk:

    Burgers voor de gek houden.
    Burgers het gevoel geven dat zij voor ons zorgen en denken.
    Burgers in beeld krijgen om ze hun speeltjes te laten financieren.
    Burgers in beeld krijgen om te kunnen bepalen wie wel of niet een paard mag hebben.
    Ik noem slechts enkele mogelijkheden.

    Degene die echt denkt dat I&R helpt bij het voorkomen van de APP bombardeert zichzelf tot symbool van onbenul.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.