Ga naar hoofdinhoud

AID controleert paardenmarkten

De Algemene Inspectiedienst controleert komende tijd het dierenwelzijn op paardenmarkten. Paardenmarkten waar de AID een oogje in het zeil houdt zijn die van Zuidlaren (20 oktober) en Hedel (2 november).

De controles richten zich vooral op het transport van en naar de markt. Daar ziet de inspectiedienst onder meer toe op de aanwezigheid van drinkwater voor de dieren. Omdat de evenementen veel buitenlandse handelaren trekken, voert de AID ook een aantal controles bij grensovergangen uit. Bij zowel de im- als export van paarden en pony’s buiten de Benelux moet een gezondheidscertificaat aanwezig zijn. 

Binnen de Benelux geldt zo’n certificaat alleen voor paarden die bestemd zijn voor de slacht. Ze horen verder vergezeld te zijn van een paspoort en voorzien van een chip. Het paspoort is diergebonden en moet altijd getoond kunnen worden. Bij verkoop blijft het document bij het dier.

Bron: Nieuwe Oogst

3 reacties op “AID controleert paardenmarkten

  • Desiree

    Dit is geen overbodige luxe. Maar ik vind al dat het welzijn op markten de laatste 10 jaar verbeterd zijn. Het is goed dat er controle is. De dieren moeten nu eenmaal overal tegen de beesten beschermd worden.
    Zeker nu er steeds meer stemmen op gaan om paardenmarkten te verbieden. Dit is niet nodig als er correct met de dieren omgesprongen wordt.

  • priscilla

    Het is heel goed dat er meer inspectie komt op de paardenmarkten, maar alleen het transport en het drinkwater controleren is niet voldoende en een gezondheids certificaat zegt ook niet veel als je een paard thuis niet genoeg te eten of de juiste verzorging geeft, let vooral ook op de veel te lange ingescheurde hoeven die velen hebben, ribben die je kunt tellen en doorgezakte en vergroeide ruggen, maar ook op verkoudheid en andere lichamelijke aandoeningen zoals schurft en mok want alleen dat aanbeeld is al hartverscheurend voor de echte paardenliefhebber.

    Ook zullen ze het entings boekje eens moeten checken want lang niet alle paarden voldoen aan de basis entingen.

    Zelf hebben we 2 jaar geleden een zielig hoopje ellende van de paarden markt gekocht die ziek was, verkeerd gegroeide hoef en beenstand heeft en toen nog nooit een enting heeft gehad.

  • Djonina Wiebenga

    Dierenmarkten zijn m.i. niet de meest geschikte plekken om een dier te kopen. Als er dan toch behoefte blijft bestaan aan een centraal verkooppunt, waarom dat dan niet een ‘markt’ organiseren volgens moderne maatstaven? Neem bijvoorbeeld de Winner (hondenshow).
    Uitlaatgelegenheid, mogelijkheid tot afzondering, eten en drinken, voorkomringen om de beweging te controleren en een dier zo mooi en gezond mogelijk te tonen. Beter dan de middeleeuwse stapelmarkten die we voor paarden en kleinvee hanteren. Loenen? Dat is toch niet meer van deze tijd?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.