Ga naar hoofdinhoud

Dierenartsen ontwikkelen drukverlagende zadelpad

Drukverlagende zadelpadDierenartsen en uitvinders. Zo kun je Ben Horsmans en Jerome Stokkermans noemen. Ze ontwikkelden een drukverlagende pad voor onder het zadel: Sedelogic pad.

“Bij een hoogleraar traumatologie hoorde ik over een matrasje dat gebruikt wordt om mensen met decubitus (doorligplekken, red.) te helpen. Het ventileert, verdeelt de druk, is licht van gewicht, absorbeert schokken en het is wasbaar. Ik dacht: dat materiaal moet onder zadels. Het is ideaal om de druk onder zadels lager te krijgen”, vertelt Stokkermans. Vervolgens ontdekte hij nog een materiaal. Een soort kunststof dat gebruikt wordt bij gebroken benen, om steun te geven. Even warm maken met een föhn en dan in model brengen. Daarna wordt het hard. Het materiaal ziet er gaasachtig uit en is ook vochtdoorlatend en licht van gewicht. Van deze twee materialen is een zadelpad gemaakt. Door de driedimensionale weeftechniek werkt het materiaal als mini-schokbrekers. “Je legt het op de rug van het paard, je maakt het flexibel door de föhn en legt het zadel erop. De ruiter gaat op het zadel zitten en na verloop van minuten hardt de pad uit in de vorm van de anatomie van het paard. De stevige tussenlaag heeft het juiste model van de rug, de lagen eronder en erboven zijn schokabsorberend. Verandert het paard van model door toe- of afname van bespiering? Geen probleem, even de föhn erop en het is aangepast.”

De pad werd getest. Niet met een standaard drukmeetmat die gebruikt wordt bij drukmetingen onder het zadel, maar eentje die veel hogere pieken kan waarnemen. De drukmeetmat werd bij verschillende paarden onder het zadel gelegd. Bij springpaarden wordt, bij de landing na de hindernis, de meeste druk gemeten onder het zadel. “Bij de landing ontstaan piekdrukken onder het zadel tot 100 newton per vierkante centimeter. Die piekdruk zit op specifieke plekken onder het zadel. Deze druk komt overeen met zes keer de druk onder een olifantspoot.” Met de Sedolic pad onder het zadel werd de druk gereduceerd tot vijftig procent. Dit is voor de rug van een paard uiteraard beter. “De druk van het ruitergewicht wordt bovendien beter verspreid. En door minder plekken met hoge druk onder het zadel, neemt de kans op rugklachten af.”

Meer weten over de wijze waarop Ben Horsmans en Jerome Stokkermans de medische, sport en wetenschappelijke kennis over paarden op een hoger niveau proberen te brengen? Lees Bit 193. Dit nummer ligt nu in de winkel.

Klik hier voor een video over de drukmetingen.

Bron: Horses.nl/Bit – Marjan Tulp

© Horses.nl, overname niet toegestaan. Op dit artikel rust copyright.

3 reacties op “Dierenartsen ontwikkelen drukverlagende zadelpad

  • Jack

    Eenzijdig commercieel artikel, oftewel een advertentie. Wij van WC Eend adviseren WC Eend. Jammer dat de redactie van horses.nl niet wat meer meningen van zadelspecialisten heeft gehoord en verwerkt in dit artikel.

    Ik ben namelijk wel heel benieuwd wat de goede zadelmakers van zo’n pad vinden. Want als een zadel goed past heb je ook een perfecte drukverdeling toch?

  • Zarah

    Ik denk dat ik een stukje mis…:
    “Je legt het op de rug van het paard, je maakt het flexibel door de föhn en legt het zadel erop. De ruiter gaat op het zadel zitten en na verloop van minuten hardt de pad uit in de vorm van de anatomie van het paard.”
    Wordt de pad niet ook gevormd door de drukverdeling van het zadel?

    Maar op zich kan die kunststof zeker wel interessant zijn voor diverse toepassingen.

  • tini

    Ik ben het helemaal eens met de twee voorgaande opmerkingen, want wie heeft er nu een zaderlpad nodig indien het een goed liggend zadel heeft?
    Laten we wel wezen, zou het niet veel beter zijn om de oorzaak en niet het probleem aan te pakken?

    Wel fijn dat er in ieder geval nu meer over geschreven en gedacht wordt dan voorheen. Of dit nu komt door de commercie of het feit dat paarden steeds duurdere objecten lijken te worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.