Ga naar hoofdinhoud

Is nieuwe opzet van landenwedstrijd dressuur goed idee?

Van: De Paardenkrant
Aan: Diederik van Silfhout (dressuurruiter), Johann Hinnemann (dressuurtrainer), Jacob Melissen (hippisch journalist)
Op het CHIO Rotterdam werd dit jaar geëxperimenteerd met een nieuwe opzet van de landenwedstrijd dressuur. De twee beste combinaties van elk land in de Grand Prix keerden op zaterdagavond terug in de Kür op muziek, de andere twee combinaties namen deel aan de Spécial. De totaalscore na twee dagen bepaalde de rangschikking. Is dit de manier om de landenwedstrijd dressuur nieuw leven in te blazen?


Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Van: Diederik
Ik vind deze opzet helemaal niet verkeerd. Even afgezien van het feit dat Nederland in Rotterdam verreweg het sterkste team had, houdt deze formule de spanning er wel tot het eind in. De combinaties moeten twee dagen goed presteren. Dat is voor de paarden misschien wat belastender, maar voor de sport is het mooi dat er twee dagen lang écht voor gereden wordt.
In principe kan er op de tweede dag nog van alles gebeuren, het resultaat is minder afhankelijk van de vorm van de dag. Een beetje zoals het bij het springen gaat, daar kan de nummer één ook nog kelderen in het klassement. Het enige nadeel dat ik kan bedenken is dat van de sterke landen maar twee combinaties Kür mogen rijden. Dat gaat dus iets ten koste van de traditionele finale, de Kür. Maar je moet keuzes maken. Laten we dit nog maar een paar keer proberen en zien hoe het in de praktijk uitpakt.


Foto Melanie Brevink-van Dijk
Foto Melanie Brevink-van Dijk

Van: Johann
Ik ben positief over deze nieuwe opzet, net als de meeste mensen die ik heb gesproken. Het is een impuls voor onze sport, omdat de spanningsboog nu naar het eind van de wedstrijd wordt doorgetrokken. Het is spannender en sportiever, omdat er nu meer kan gebeuren. Teams kunnen zich van een mindere dag herstellen en ze kunnen op de laatste dag van de fouten van andere teams gebruik maken.
De dressuursport kan een aantrekkelijke landenwedstrijd goed gebruiken. Op dat punt vormt de springsport een mooi voorbeeld. Met de nieuwe formule gaan we ook die kant op, dat is alleen maar toe te juichen.


Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Van: Jacob
De Kür is het hoogtepunt van een dressuurconcours omdat daarin de besten van de besten hun kunnen laten zien. Dat is een logische opbouw van kwaliteit waardoor de spanning steeds verder blijft oplopen. Nu kwamen alle 27 deelnemers aan de Grand Prix de ring binnen waarvan slechts tien boven de 7 wisten te scoren. Dat betekende dat er eerst in de Grand Prix Special een uur naar zesjes-proeven gekeken moest worden voor de smaakmakers de ring binnen reden. Na dat hoogtepunt was het opnieuw een uur wachten voor er weer Kür-ritten te zien waren waarvoor het publiek op het puntje van de stoel ging zitten.
Het publiek dat massaal naar de dressuurstadions komt om de Kür te zien wordt weggejaagd omdat te weinig ruiters in staat zijn een Kür te tonen die betovert. Juist die betovering van muziek, dans en harmonie maakt de Kür tot de publiekstrekker.
Vernieuwing in de dressuur is broodnodig, maar dan fundamenteel en niet cosmetisch zoals dit Rotterdamse experiment.

Deze Info@ verscheen woensdag 24 juni 2015 in De Paardenkrant.


Poll

Nieuwe opzet landenwedstrijd dressuur ondergraaft waarde van Kür. Lees meer

Laden ... Laden ...

2 reacties op “Is nieuwe opzet van landenwedstrijd dressuur goed idee?

  • H. Hegeman

    Beste Jacob, voor jou is de kur wellicht een hoogtepunt zoals je schrijft, voor mij is dat niet het geval. En ik denk dat ik zeker niet de enige ben. De kur is een grotere publiekstrekker, dat zeker wel! Voor de echter kenners is de special veel interessanter omdat hier het meeste van paard en ruiter wordt gevraagd. Hier bestaat niet de mogelijkheid om fouten te verbeteren of om accenten te leggen op de pluspunten van het paard. Dus technisch gezien is de special het summum!
    Het laatste onderdeel van de landenwedstrijd vraagt in de nieuwe opzet een lange zit van de toeschouwers. Dat is waar. Maar zij kunnen er zelf voor kiezen om de mindere goden niet te zien en die tijd te benutten met andere paardenzaken zoals shoppen in het strodorp, mensen ontmoeten in de horeca of een kijkje nemen bij de warming up van de deelnemers. Ook erg leerzaam en ook goed voor zowel het publiek als het concours. En natuurlijk kunnen de echte liefhebbers de hele wedstrijd uitzitten wat ook veel leermomenten met zich meebrengt.
    Ik denk dat Diederik in zijn visie een punt maakt: laten we eerst maar eens een paar keer kijken hoe dit nieuwe systeem in de praktijk uitpakt!

  • eddy crul

    Beste mr /mevr Hegeman,Ben het grotendeels met u eens;zeker dat de kur niet het hoogtepunt is.Voor mij is het zelfs een dieptepunt.En ik heb daar goede argumenten voor.We zijn dus al met twee.
    vr gr EC

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.