Ga naar hoofdinhoud

Is een online veiling geschikt voor toppaarden?

Van: Paardenkrant-Horses.nl
Aan: Lens Nekeman, Ed Santing, Leon Thijssen

De opbrengst van de SFN-veiling was teleurstellend. Dat kan niet aan de kwaliteit van de paarden hebben gelegen. De manier van veilen moet een rol hebben gespeeld. Heeft het SFN zichzelf een slechte dienst bewezen door de paarden middels een ‘kale’ internetveiling te koop aan te bieden?


Van: Lens 

Lens Nekeman, cerficaathouder SFN.
Lens Nekeman, cerficaathouder SFN.

Als de paarden onderhands waren verkocht, hadden wij nooit geweten hoe de verkoop was verlopen en of de prijs de optimale was. Voor het bestuur is het een groot compliment dat zij de transparantie en eerlijkheid hebben gewaarborgd. Dat is ook de reden geweest dat SFN II mee kon bieden. Aan de publiciteit heeft het in ieder geval niet gelegen. De hele wereld wist dat Zenith verkocht zou worden. Het Totilas-effect kan parten hebben gespeeld. Zenith en Jeroen hebben namelijk het hoogst haalbare behaald. Ook al koopt iemand een goed springpaard, diegene moet het wel kunnen waarmaken. Een rijke Arabier kan bijvoorbeeld niet tippen aan het niveau van Jeroen Dubbeldam. Ik ben ook niet teleurgesteld in het SFN. Op het moment dat ik hieraan meedeed, zag ik mijn bijdrage niet als een belegging maar als sponsoring. Dat had ik graag over voor de sport. Omgerekend heb ik de springsport tien jaar gesponsord om tegen te gaan dat het Nederlandse springpaard naar het buitenland zou verdwijnen. Als aandeelhouder keek ik alleen zijdelings mee. Ik heb vertrouwen in dit bestuur en de selecteurs. Door Europese regelgeving moest het SFN dit jaar echter opgeheven worden en ik heb al toegezegd dat ik mijn eventuele winst in SFN II stop.


Van: Ed 

Ed Santing, fokker van onder meer Beegien SFN en certificaathouder.
Ed Santing, fokker van onder meer Beegien SFN en certificaathouder.

Ja, daar ben ik het mee eens. Het SFN had een absolute top stal met een sportief topresultaat. Het is dan spijtig dat met zulke goede paarden het financiële resultaat achterblijft bij de doelstelling als gevolg van de gekozen verkoopmethode. Daarbij hebben de paarden veel te weinig opgebracht. Eigenlijk was dit niet nodig geweest. De verkoopmethode vormde een risico en is niet goed gebleken. Dat geldt zowel voor het systeem van de internetveiling als het gegeven dat de paarden niet geprobeerd konden worden. Certificaathouders hebben hierop geen invloed. Het bestuur van SFN wordt geacht in samenwerking met de selecteurs de verkopen tot stand te brengen en daartoe keuzes te maken. Het valt te prijzen dat daarbij naar transparantie wordt gestreefd, maar kennelijk is de paardenwereld daar niet aan toe. Die gedijt beter bij een-op-een-contacten en fysieke veiling in combinatie met gelegenheid tot uitproberen en inruilen. Het is spijtig dat het oogmerk om op een faire en transparante wijze te handelen het resultaat zo negatief heeft beïnvloed. En ja, ik ben daar teleurgesteld over, maar ik vertrouw erop dat het een leer is geweest voor SFN II, waarin ik opnieuw hoop deel te nemen.


Van: Leon

Leon Thijssen, springruiter. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Leon Thijssen, springruiter.
Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Aquila en Zenith zijn allebei geen doorsnee springpaarden. Ze hebben veel kwaliteit, maar zijn toch wel moeilijke paarden om te rijden. Ze hebben beide een specifieke manier van springen. Bij sommige paarden weet je wat je in huis haalt, bij deze twee niet. Bovendien hebben de huidige ruiters een geweldige job gedaan, dat is moeilijk te evenaren.
Bij de verkoop van Aquila en Zenith spelen de toekomstige ruiters dus een belangrijke rol. Als deze ruiters de aangeboden paarden niet vooraf mogen uitproberen, is het risico te hoog om daar veel geld voor uit te geven. Bij het uitproberen kan een ruiter voelen of er een match is met het betreffende paard.
Het SFN heeft niet het besef gehad dat het voorrijden zoveel invloed had op het bieden. Misschien dat ze deze verkoopmethode hebben afgekeken van de veiling van Eurocommerce, want de paarden in die veiling werden wel goed verkocht. Maar ik weet niet exact wat de echte reden is geweest.
Er zijn heel veel veilingen waar de toekomstige kopers of ruiters wel een week voor de veiling de tijd krijgen om op afspraak een paard te rijden. Het SFN heeft gegokt en verloren.

Deze Info@ verscheen donderdag 29 september in De Paardenkrant. Geen abonnee van De Paardenkrant? Sluit dan hier een (online) abonnement af.


Poll

Online veiling niet geschikt voor toppaarden Lees meer »

Laden ... Laden ...

2 reacties op “Is een online veiling geschikt voor toppaarden?

  • sven

    de paardenwereld draait niet om het sfn natuurlijk. Er zijn veel betere paarden voor een aantrekkelijke prijs te koop met betere condities in de enorm grote paardenwereld. Ik denk dat bijna alle leden van het sfn op een roze ” sfn wolk ” zweven waar ze voorlopig nog niet vanaf vallen aan de commentaren te zien.
    Goed resultaat heeft alleen Zenith behaald, dit wordt niet uitbetaald en heeft het sfn gefaald!

  • Irene

    Sven: het streven van het SFN was om de paarden te behouden tot aan de OS en dat is ze gelukt. Ze hebben ook niet gecashed na het WK door Zenith op dat moment te verkopen, maar zijn de afspraken nagekomen. Dus gefaald heeft het SFN zeker niet. Ze hebben gewoon te maken met resultaten uit het verleden geven geen garantie voor de toekomst. Neem dan ook het Totilas verhaal mee en je weet hoe het zit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.