Ga naar hoofdinhoud

Moet het KWPN een voorbeeld nemen aan de Duitse sporttest?

Van: Paardenkrant-Horses.nl
Aan: Joop Aaldering, Paul Hendrix, Ad Valk

Het Duitse verrichtingssysteem voor hengsten is een paar jaar geleden op de schop gegaan. Het systeem is nu als volgt: op driejarige leeftijd moeten hengsten een 14-dagentest lopen voor een dekbrevet van een jaar en als vier- en vijfjarige kunnen ze terugkomen voor een tweedaagse sporttest. De eigenaar kan ook kiezen voor een langere (50dagen) test. Toch kiezen de meeste eigenaren voor de combinatie van een tweeweekse test als driejarige plus twee sporttesten. Geeft deze manier van testen voldoende informatie over de natuurlijke aanleg van een hengst? Of wordt bij zo’n sporttest vooral de stuurkunst van de ruiter beoordeeld?


Van: Joop

Joop Aaldering, hengstenhouder

Mijns inziens kan het KWPN-verrichtingsonderzoek beter teruggebracht worden naar drie weken. Ten eerste, drie weken is meer dan voldoende om jonge paarden te testen op hun natuurlijke aanleg. Daarnaast vanwege het kostenaspect. 50- of 70-dagen maal 75 euro plus inschrijvingskosten is erg duur. En als laatste om de overbelasting van jonge paarden te beperken. Verder is het KWPN-verrichtingsonderzoek in orde. Op vier- of vijfjarige leeftijd zouden ze daar eventueel de resultaten van de hengstencompetitie aan kunnen verbinden. Er zijn allerlei mogelijkheden te bedenken dat als sporttest kan dienen. Op verschillende leeftijden kun je beslissen of een hengst goedgekeurd blijft. Een hengst dekt toch niets als hij niet goed genoeg is. Als paarden goed getraind zijn en in een systeem zitten, kun je in een sporttest van twee dagen, zoals in Duitsland, de natuurlijke aanleg moeilijk beoordelen. Het KWPN-verrichtingsonderzoek is te duur. Een aantal jaar geleden dekten de jonge hengsten veel merries, maar op een enkeling na gebeurt dat niet meer. Om de kosten in de hand te houden laten eigenaren hun hengsten bij andere stamboeken keuren.


Van: Paul

Paul Hendrix, hengstenhouder

Een herziening van de huidige testen zou welkom zijn, mede door de tijd waarin we nu leven en de informatie waarover we tegenwoordig beschikken. Het zou best kunnen zijn dat hieruit naar voren komt dat we meer de Duitse testen achterna gaan. Je zult daar met elkaar over moeten praten en tot een conclusie moeten komen. Daarbij komt ook dat het aantal dekkingen van jonge hengsten is afgenomen, dus de kosten-baten-factor is veranderd. Als we net zoals Duitsland te werk zouden gaan, zouden we de mensen kunnen enthousiasmeren omdat de kosten laag worden gehouden. Ik vind het goed dat ze in Duitsland een jaar hebben gekoppeld aan het dekbrevet. Ik ben er een voorstander van om voor een bepaald systeem te kiezen met kortere sporttesten dan het traditionele. Maar als je het ene systeem doet, hoef je het andere niet weg te doen. Het gevolg zou kunnen zijn: een kortere test of het beoordelen van wedstrijden als vierof vijfjarigen. Je weet dan al wat de rijkwaliteiten van de hengsten zijn. Ik ben niet bang voor de invloed van de ruiter. We zijn er allemaal van overtuigd dat je geen slechte ruiter op een goed paard moet zetten.


Van: Ad

Ad Valk, hengstenhouder

Het systeem met sporttesten is goed, maar in Duitsland is de jurering wel erg gesteld op Duitse paarden en bekende eigenaren. De jury moet kunnen zien hoe een paard over drie of vijf jaar zal zijn. Niet elke driejarige is een wow-paard, maar hij kan wel extreem goede dingen in huis hebben. In het begin vallen bloedpaarden soms tegen omdat ze een beetje rillerig zijn. De jury moet wel een beetje inzicht hebben in hoe een paard zich kan gaan ontwikkelen in de toekomst. Het NRPS heeft een goed systeem, maar dat moet alleen wat uitgebreid worden met meer kijk- en testdagen. Het KWPN-verrichtingssysteem is vaak een afmatrace. Je bent hierbij afhankelijk van het systeem hoe je hengst door de test komt. In Duitsland heb je dat een klein beetje in de hand omdat er maar veertien dagen door testruiters wordt gereden. De andere testen mogen door eigen ruiters gereden worden. Bij het jureren worden de paarden te veel in hokjes geduwd doordat ze aparte punten geven voor zowel exterieur als beweging. Hierdoor krijgt een aantal goede paarden geen kans. Op ieder paard is wel iets aan te merken, maar het gaat om het totaalplaatje en de extra pluspunten.

Deze Info@ verscheen woensdag 14 maart in De Paardenkrant. Nog geen abonnee? Sluit dan hier een (online) abonnement af.


Poll

KWPN moet voorbeeld nemen aan Duitse sporttestLees meer »

Laden ... Laden ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.