Ga naar hoofdinhoud

Moet specialisatie aan Gelders paard voorbij gaan?

Van: Paardenkrant-Horses.nl
Aan: Janneke Gnodde, Marcel van Bruggen, Aris van Manen

“We fokken niet voor het museum”, zei Reijer van Woudenbergh, voorzitter van de hengstenkeuringscommissie Gelders paard, vorige week in De Paardenkrant. Hij reageerde op de vraag of de huidige manier van selecteren niet te veel tot dressuurfokkerij leidt. “We kunnen niet blijven vasthouden aan hoe het Gelders paard er veertig jaar geleden uitzag. De wensen van de fokkers zijn door de jaren heen veranderd. De gebruikers willen paarden voor de sport, maar wel met een goed karakter. Dat kunnen we met onze fokkerij bereiken”, aldus Van Woudenbergh. Maar raakt de Gelder niet te veel uit beeld op deze manier? En hoe zit het met de veelzijdigheid, met al het dressuurbloed dat toegevoegd wordt?


Van: Janneke

Janneke Gnodde, fokster Foto: Gemma Jansen

Voor mij persoonlijk is een Gelderse een veelzijdig sportpaard voor het hele gezin, liefst in één oogopslag herkenbaar als stoer Gelders type. In mijn ogen zijn met name de springaanleg en het type te veel losgelaten de afgelopen periode en dit zaait verwarring over het fokdoel onder de liefhebbers. Veel merries voeren Koss in de afstamming en dan is het een uitdaging om een passende hengst te vinden die qua type en karakter niet te veel van Gelders af staat om een uitstapje mee te doen qua bloedspreiding. Ik gebruik liever een goed bewerkbare hengst uit de Duitse of KWPN-rijpaardfokkerij dan een voor de Gelderse richting gekeurd modern dressuurpaard met Jazz-bloed. Gelukkig is er veel behoefte aan allround brave paarden, die raken voorlopig niet uit de mode. Laten we als Gelderse fokkers in dit gat in de markt springen zodat we dus inderdaad niet naar een museum hoeven om van ons cultureel erfgoed te genieten.

 


Van: Marcel

Marcel van Bruggen, hengstenhouder Foto Janine Hummel

Ik ben het ermee eens dat we qua type niet voor het museum fokken, zoals het ouderwetse Gelderse paard. Dat is wel erg klassiek. Het mag best iets moderner, maar wees zuinig op de opdruk van het Gelderse paard en zeker op het karakter. De kampioen van 2018 van Den Bosch is een prachtig paard met Gelderse opdruk. Hij blinkt uit als Gelders paard, kan goed bewegen én hij maakte een goede sprong. Het Gelderse paard wordt voor veel doeleinden gebruikt; recreatie, manege en meestal wedstrijden op laag niveau. Ze zijn braaf, koel en zijn sterk gebouwd. Een Gelders paard heeft veel bot. De kampioen van 2018 staat echt in dat type. Dressuurpaarden worden daarentegen allemaal langbenig gefokt. Zijn luxer gebouwd en minder sterk. De veelzijdigheid van het Gelders paard verdwijnt niet door dressuurbloed. Ik span ook nakomelingen van Johnson en Don Tango in. We moeten wel op het karakter letten. Rijpaardhengsten zijn vrij heet. Terwijl Gelderse paarden door gewone ruiters worden gereden. In de mensport zie je Gelderse paarden steeds meer verschijnen, maar in de dressuursport krijgen ze maar weinig kans op hoger niveau.


Van: Aris

Aris van Manen, hengstenhouder Foto: Paardenkrant-Horses.nl/Melanie Brevink-van Dijk

Het is logisch dat we niet voor het museum fokken. Ik ben het met hem eens. Je kunt niet terug in de tijd fokken. Tegenwoordig wordt alles moderner. Anders raken we achterop. De fokkers maken zelf een keuze welke kant ze op willen gaan. Ofwel richting het klassieke Gelderse paard, of meer richting het dressuurtype. Ik heb er wel moeite mee dat als een hengst doorgefokt is als dressuurpaard en niet wordt goedgekeurd bij de dressuurpaarden, deze hengst wel goed te keuren bij de Gelderse paarden. Vanuit mijn optiek heeft het dan geen zin om als goedgekeurde Gelderse hengst door het leven te gaan. Ik zou het graag willen omdraaien. Ik denk niet dat de Gelderse fokkerij te veel gebruik moet maken van goedgekeurde dressuurhengsten, maar dat juist de dressuurpaardenfokkerij gebruik kan maken van Gelderse hengsten. Zijn de speerpunten bij de KWPN dressuurpaarden niet rijdbaarheid en instelling en stap? Dat zouden Gelderse hengsten zoals Henkie moeten kunnen toevoegen. Naast de kwaliteit in alle gangen kan hij ook de nuchterheid en hardheid verbeteren bij de dressuurpaarden. Als dressuurpaard is hij in de Gelderse wereld net zo bijzonder als Heartbreaker voor de springpaarden en Jazz voor de dressuurpaarden. Zolang er uit de Gelderse fokkerij hengsten als Henkie voortkomen, vind ik de Gelderse fokkerij zo gek nog niet!

Deze Info@ verscheen woensdag 14 februari in De Paardenkrant. Nog geen abonnee? Sluit dan hier een (online) abonnement af.


Poll

Specialisatie moet aan Gelders paard voorbij gaanLees meer »

Laden ... Laden ...

8 reacties op “Moet specialisatie aan Gelders paard voorbij gaan?

  • Gerjanne Brand

    Als we de visie van Reijer en Aris gaan volgen, weet ik zeker dat we over 5 jaar geen verschil meer zien tussen een Gelders paard en een dressuurpaard. En het lijkt me echt onnodig om met een klein clubje ‘Gelderse’ fokkers precies hetzelfde te gaan doen als de dressuurfokkers, en dan te blijven beweren dat we daar een aparte fokrichting en een eigen keuring voor nodig hebben. Want de meerwaarde van een Gelders paard zou dan nog zijn goede karakter zijn? Alsof dressuurfokkers niet op een goed karakter selecteren…
    Verder ben ik ronduit verbaasd dat Reijer dit soort uitspraken in de paardenkrant doet namens ‘de fokkers’. Hij spreek niet namens mij in ieder geval, en ook niet namens toch wel een flinke club Gelderse fokkers waar ik contact mee heb. Misschien moet hij eerst zijn visie toetsen bij de FR, die wel hard hun best doen om namens de fokkers beleid op te zetten.

  • Irma

    Goed karakter, gezondheid, veelzijdigheid en Gelders type (met genoeg Gelders bloed) is voor mij het belangrijkste en hoe het type precies is… Wat mij betreft het “ouderwetse” model. Met oa: veel bot, royale partijen, mooi font en een goed achterbeen.
    Verder zou het KWPN een score formulier voor karakter moeten ontwikkelen zodat dat ook meetbaar word, dat is mijns inziens nu onder belicht.

  • lia

    Naar mijn mening zijn er bijna geen Klassieke gelders paarden meer,ik ben heteens met de reacties zie hieronder,en tenslotte als je op je stamboekpapier terug kijkt stammen alle Nederlandse rijpaarden van het Gelders Paard.

  • A Wiebing

    Toch kan ik het niet laten om hier op te reageren. Bij ons thuis vroeger hebben we met echtte Gelderse
    paarden gewerkt. Mijn vader heeft nooit een trekker gehad.Ze liggen mij dan ook na aan het hart.
    Ik fok zelf nog met de Bryolieta stam. Een Cabochon merrie Soraya Gonda (elite/sport/prest) nu 20 jaar jong en dragend.Het fok beleid heeft het type Gelders al voor enkele jaren terug weg gefokt. Gewoon over boord gegooid. Nu zijn ze ook bezig met de veelzijdigheid weg te fokken. Het zijn de laatste jaren gewoon klassieke rij-paarden met gewone gangen en het springen is geheel niet meer aanwezig.Ik heb zelf ook nog
    een poging gedaan om Het Domburg bloed weer naar boven te halen. Maar ze wilden hem niet de Domburg II.
    Ik persoonlijk zie er van komen dat wat nu dan het Gelderse-paard over enkele jaren geheel verdwenen is ondanks dat er nog ongeveer 200 liefhebbers zijn.Ik ben tenminste wel af gehaakt dank zij het fok beleid.
    Toch wens ik een ieder die hier nog mee bezig is veel succes.

  • Margriet Jonk

    Met de mode mee. Wat vind ik dat toch een bedroefde uitspraak. Het geeft cart blanche voor alle veranderingen die niet kunnen. Het KWPN heeft al met hun fokbeleid ‘eenpoters’ gefokt die niet meer in balans kunnen lopen.
    Het oude Gelders bloed die garant stond/staat voor robuustheid, koel karakter, hardheid, moet plaatsmaken voor vernieuwing.
    Het KWPN is hard bezig om het kind met badwater weg te gooien. Andere stamboeken zien wel de ernst ervan in, en zijn druk doende de oude goede bloedlijnen op te zoeken en in te schrijven in hun stamboek. Echter daar is het af en toe ook weer een zooitje in het bestuur….

    Het KWPN zou echt vast moeten houden aan het oude bloed, model, karakter, en hardheid. Aan die basis zou geen concessies gedaan moeten worden. Het Gelders paard is bijzonder door ‘gewoon’ te blijven.

  • Irene

    Helemaal eens met Margriet Jonk. Het Gelderse paard is de basis van het KWPN en die hangt er een beetje bij. Er is niet voor niets een aparte club mensen die bijvoorbeeld de dag van het Gelderse paard organiseert en probeert het Gelderse paard in de schijnwerpers te zetten. Zeker met de steeds groter wordende mensen is een robuust paard geen overbodige luxe en inderdaad, het karakter en de beweging. Daar moet niet op ingeleverd worden. Er is een grote groep ruiters die blij is met zulke paarden.

  • Dorien

    Ik denk dat het Gelderse paard best wat met de mode mee mag gaan zolang de basisvereisten niet uit het oog verloren worden. Zelf heb ik vroeger veel geweldige verschillende Gelderse paarden gereden en ik heb nu een kruising Gelderse (vader Felup DB) en Oldenburger, het zware type. Fantastisch paard met een zeer snel achterbeen, koel karakter, super sterk beenwerk en alles in zich om echt heel hoog in de dressuur te komen. En de jury’s vinden haar geweldig! Dus wat moderner mag best, zolang het ‘echte’ Gelderse maar behouden blijft!

  • Fkok

    Discussie loopt al 40 jaar. Gelders, basis, veelzijdigheid, zeldzaam ras, hou er een keer mee op!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.