Ga naar hoofdinhoud

Moeten de Centrale KWPN-keuringen anders worden ingevuld?

Van: Paardenkrant-Horses.nl Aan: Anne-Jan Hazenberg, Jos Houwen, Ad Valk Jaar naar jaar wordt duidelijker dat de Centrale Keuringen van het KWPN niet meer aan de behoefte voldoen van fokkers en liefhebbers. Niet alleen het aantal paarden op de keuring is bijna overal enorm gedaald, maar ook het publiek laat het afweten. De mogelijkheid zoals na de EPTM dat merries meteen keur dan wel elite kunnen worden spreekt aan en zou ook na een IBOP ingebouwd kunnen worden. Op de stamboekkeuringen kunnen al de topmerries aangewezen worden voor de NMK. De CK in haar huidige vorm is overleefd.

Anne-Jan Hazenberg

Van: Anne-Jan
Op zich klopt dat wel. De CK moet anders worden ingevuld. Met springpaarden is dat alleen een moeilijke opgave. Voor mij heeft de CK toch een toegevoegde waarde omdat je de paarden exterieurmatig bij elkaar ziet. Als je bij de stamboekopname de paarden ziet bij het vrijspringen wanneer er punten worden gegeven voor het exterieur en je ziet ze daarna op de CK weer bij elkaar, zet je er wel eens vraagtekens bij hoe sommige paarden hun punten hebben verdiend voor hun exterieur en op de CK zijn gekomen. Voor een goed sportpaard is een functioneel exterieur wel heel belangrijk.
Misschien moeten ze de CK op dezelfde manier bekijken als de eerste en tweede bezichtiging bij de hengstenkeuring. De stamboekopname is een momentopname. In Friesland waren er dit jaar paarden die geen voorlopig keur werden, maar toch mooie punten hadden. Misschien hadden ze exterieurmatig een tekortkoming. Het is jammer dat er een CK bij de merrietest is gekomen, nu is het een concurrent van de provinciale CK.
Afgelopen jaar hadden wij op de CK aan publiek niet te klagen. In het noorden leeft het meer dan in het zuiden. Het rondje aan de hand draven heeft alleen geen toegevoegde waarde. Laat ik daar wel eerlijk over zijn. Mijn motto is altijd geweest dat de fokkerij begint bij de keuringen. Het fokkersgevoel is belangrijk. Het is ook het moment waarop je kunt zien hoe een hengst het doet in de fokkerij.

Jos Houwen

Van: Jos
Het is zeker niet meer van deze tijd. Tien jaar geleden hebben we in Limburg een voorzitter gehad die dit onderwerp al een keer heeft aangekaart, maar dat was toen niet bespreekbaar bij het KWPN. Om alles in één keer te kunnen afhandelen, wilden we in Limburg destijds de stamboekkeuring koppelen aan de CK. Het KWPN moet nu met de billen bloot, want anders houden ze helemaal geen mensen over voor de stamboekkeuringen en de CK. De belangstelling neemt enorm af. Binnen een halve dag is de keuring afgehandeld. Om mensen te behouden moet het stamboek veel opener zijn. In mijn ogen moeten ze vanuit het KWPN denken in een Europees gefokt paard en bepaalde paarden niet buitensluiten. Het is niet van deze tijd om een veulen van een goedgekeurde KWPN-hengst in te schrijven in het B-register omdat de moeder in het B-register staat ingeschreven. Dit veulen hoort niet buitengesloten te worden, maar met alles mee te kunnen doen. Een goed paard is een goed paard. Een koper vraagt om een goed paard en niet om het stamboek waar hij is geregistreerd. Probeer de lijnen voor de merries ook korter te maken. Dit traject hoeft niet maanden te duren. Als je aan een merrietest meedoet, mag je wel meteen door. Dat is meten met twee maten. Waarom zou een fokker extra kosten moeten maken omdat hij drie keer met zijn merrie op pad moet voor de NMK?

Ad Valk

Van: Ad
De gezelligheid mist, dat klopt. Kleinschaligheid is in mijn ogen gewoon veel gezelliger dan grote evenementen. Na afloop van de keuring zouden de juryleden zich meer kunnen betrekken bij de deelnemers door erbij te blijven zitten. Je kunt dan een clubje vormen met elkaar en dat ontbreekt een beetje. Het is belangrijk dat de juryleden zich meer inmengen waardoor de fokkers zich betrokken voelen bij het KWPN. Vanuit het KWPN moet eraan gewerkt worden om dichter bij de fokkers te komen staan. Alles wordt minder gezellig omdat de keuringen grootschalig worden opgezet en dat staat niet in verhouding met het aantal deelnemers of liefhebbers. De samenhorigheid ontbreekt hierdoor.
Mijn voorkeur gaat meer uit naar een IBOP. Via een merrietest moet er op korte termijn te veel gebeuren. Een paard dat nog niets kan, moet je eerst netjes kunnen voorbereiden. Naar mijn idee kost dat gemiddeld drie of vier maanden en dan kun je pas gaan rijden. Je moet een paard niet snel klaarmaken en even een test laten lopen. Eigenlijk zou het KWPN geen merries moeten accepteren die maar weinig of niets kunnen. Even snel een merrietest doen, kost misschien wat minder maar in mijn ogen kan dat niet.

Deze Info@ verscheen woensdag 9 augustus in De Paardenkrant. Nog geen abonnee? Sluit dan hier een (online) abonnement af.


Poll

Centrale KWPN-keuringen moeten anders worden ingevuld Lees meer »

Laden ... Laden ...

2 reacties op “Moeten de Centrale KWPN-keuringen anders worden ingevuld?

  • Wiel Bouten

    L.S.,
    Uiteraard voeren de de discussie beschaafd. Het onderwerp kwpn-keuringen heeft 10-20 jaar de belangstelling van de Limburgse fokkers. Indertijd heeft het bestuur van het kwpn-Limburg daar een stevige discussie aan gewaagd met hetnalgemeen bestuur van het kwpn. Helaas zonder het gevraagde resultaat. Toen was omze gedachte voeg de stambiekkeuring van de ck samen en zoek in mader overleg een oplossing voor de landelijke afvaardiging, bijv. via de verzamelde punten van het paard
    Van lieverlee zie je wel wat aanpassingen in de richting van ons voorstel indertijd, maar we blijven toch hangen in een achterhaalde situatie.
    Pas het systeem aan ten voordele van de fokker; nu blijft hij/zij maar onnodige kosten maken die geen enkele meerwaarde hebben.
    Los van de deelnemers zie nauwelijks nog publiek: het leeft niet meer zoals decennia geleden geachte bestuurders.
    Met vriendelijke groet: Wiel Bouten, Weert.

  • alie

    Ik weet dat er fokkers zijn die discussie voeren met de juryleden betreffende de te halen punten op thuiskeuringen en deze fokkers dreigen dan op te stappen naar een ander stamboek als de punten niet verhoogd worden. Er zijn dan Juryleden die hier heel vatbaar voor zijn en daar (puntenverhoging) in meegaan.
    Als deze situaties zich al op thuiskeuringen voordoen dan heeft wat mij betreft geen enkele keuring bij het KWPN een toegevoegde waarde meer. Poppenkast is het ah worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.